Foto:Nemanja Jovanović

Branislav Lečić, kandidat za predsednika DS na izborima koje rukovodstvo stranke ne priznaje, rekao je da on ima plan za "zemaljsku Srbiju", koja znači decentralizaciju i demokratizaciju u svakom segmentu društva i usklađivanje sa Evropskom unijom.

On je EU poistovetio sa beskompromisnom borbom za civilizovanu Srbiju, da patriotizam mora biti novi nacionalizam, da se svako oseća građaninom Srbije i želi da živi u Srbiji.

Lečić je istakao da se mora zaboraviti na „veliku Srbiju“ i priče o teritoriji, već da se mora misliti na to kakva se država želi i rekao da će svi Srbi biti objedinjeni u EU i poručio da su dobrosusedski odnosi neophodni i da se Srbi u okolnim državama moraju ohrabriti da se dobro osećaju u tim državama, a ne da ih Srbija instrumentalizuje. Prema njegovim rečima, mora se raditi na jednakosti za sve i jednakim šansama za sve i mora se stvoriti država u kojoj vladaju prava.

Lečić je dodao da se privreda mora osloniti na domaće privrednike i da je neophodna sloboda za sve medije, jer je „vreme za istinu“. On je poručio je da narod koji glasa za Aleksandra Vučića nije neprijatelj, već da su ti glasači građani Srbije.

Lečićevi kandidati za potpredsednike

Branislav Lečić predložio je i kandidate za potpredsednike na izborima koje organizuje jedna frakcija unutar DS. To su, kako prenosi Tanjug, Dragoslav Šumarac, Jovana Jovanović, Milica Slijepčević, general Petar Radojičić.

„Ne može se čekati da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ‘padne na Kosovu’, rekao je Lečić, koji se nada da će se naći održivo rešenje za Kosovo.

On je istakao da se mora prekinuti sa nasleđem predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Lečić je izjavio da je, ako se aktuelni predsednik Zoran Lutovac odluči da sprovodi program koji je danas predstavljen, „dobrodošao“, a da to važi i za Vučića, ali da sumnja da bi on prihvatio takav predlog, jer DS ne želi da zemljom upravlja jedan čovek.

„Ako bude pratio ovakvu politiku, svako je dobrodošao“, rekao je Lečić. On je najavio da će ići po Srbiji i na mitinzima na otvorenom govoriti o svom programu i na te mitinge pozvao svu opoziciju, da čuju politiku koju predstavlja i da joj se priključe.

Upitan kako vidi dan posle izbora, jer aktuelno rukovodstvo DS ne priznaje te izbore, Lečić je rekao da će članovi stranke odlučiti, jer se po Statutu DS posle izbora u državi, moraju održati stranački izbori i dodao da ne zna koga će Lutovac da predstavlja posle izbora.

Lečić je ponovio da će njegova kandidatkinja za predsednicu Političkog saveta biti Vida Ognjenović, a kandidati za potpredsednike Milica Slijepčević, Jovanka Jovanović, Voja Janković, Petar Radojčić i Dragoslav Šumarac. Aktuelno rukovodstvo DS ne priznaje izbore koje je raspisao organizacioni odbor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare