Aleksandar Vulin
Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Aktuelni ministar policije Aleksandar Vulin, ako ništa drugo ostaće upamćen po lažnom predstavljanju - želji da bude vojnik iako nije služio vojsku, da dobije čin bez dana radnog staža u policiji i bude borac protiv mafije koji se sa istom slika.

Aleksandar Vulin je od dolaska SNS na vlast, kao koalicini partner, prošetao kroz tri ministarstva. Prvo je bio na čelu Ministarstva za rad, nakon čega mu lider naprednjaka Aleksandar Vučić ukazuje poverenje i imenuje za ministra vojnog. Sve to iako, navodno zbog lošeg vida, nije završio vojni rok.

To što nikada nije bio vojnik nije ga sprečilo da se ponaša kao da to jeste. Pošto nije mogao kao ministar da nosi vojnu uniformu, počeo je da nosi šivenu koja na istu podseća.

Foto:TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / an

Zatim je prošao dvonedeljnu vojnu obuku za rezervni sastav. Loš vid tada nije bio prepreka.

„Lažni policajac“

Nakon Ministarstva odbrane Aleksandar Vulin je od „prokuženog“ Nebojše Stefanovića preuzeo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U ovom slučaju, Vulin je odmah uskočio u policijsku uniformu iako je nijedan njegov prethodnik nije nosio.

U svakoj drugoj situaciji osoba koja bi obukla uniformu policajca a nije policijski službenik, bio bi uhapšen zbog lažnog predstavljanja.

A juče smo saznali i zašto.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ispostavilo se da se Vulin u zaničnim dokumentima potpisuje odnosno predstavlja kao pukovnik. Ako je verovati zvaničnom saopštenju MUP-a, Aleksandar Vulin ima čin a to znači da je policijski službenik. Kako je do toga došlo, koje je tačno uslove on ispunio u saopštenju nije nevedeno.

Pravilnik na koji se pozivaju nije javno objavljen. Naprotiv, drži se u tajnosti i pored intervencije Poverenika za dostupnost informacija od javnog značaja. To znači da MUP-u treba da verujemo na reč i u Pravilnik koji niko nije video.

Da je po zakonu, Vulin nikad ne bi dobio čin

Prema aktuelnom Zakonu o policiji i Uredbi o karijernom razvoju policijskih službenika Vulin nikada ne bi mogao da dođe do čina.

U Zakonu piše da se određivanje čina vrši prema poslovima radnog mesta na koje se zaposleni raspoređuje ili premešta, te da je za sticanje narednog čina u okviru istog nivoa potrebno da se ispuni uslov odgovarajućeg stepena obrazovanja, godina staža provedene u prethodnom činu, uspešno završene stručne obuke za čin, kao i odgovarajuće godišnje ocene.

Po Zakonu, uslov za čin pukovnika, koji je prema pisanju medija dodeljen Vulinu, je drugi stepen visokog obrazovanja, što su master akademske studije.

U Uredbi se navodi da je za vertikalno napredovanje potrebno odgovarajuće obrazovanje, godine staža provedene u prethodnom činu/zvanju, uspešno položen stručni ispit za čin/zvanje, stručna obuka…

„Borac protiv mafije“

Sa preuzimanjem pozicije prvog čoveka srpske policije Vulin je, kako je to sam izjavio, dobio zadatak od Aleksandra Vučića da se obračuna sa mafijom.

Istom onom sa kojom je ista ta država odbijala da se obračuna godinama unazad. Istom onom(grupa Veljka Belivuka) koja je nastala za vreme vlasti Srpske napredne stranke.

A onda je u javnosti osvanula fotografija „borca protiv mafije“ zagrljenog sa Vladimirom Kovačevićem Kovačem, nekadašnjim vođom navijača FK Rad koji je hapšen zbog nošenja nelegalnog oružja.

Tvrdi da nije znao sa kim se slika.

Predsednički kandidat

U međuvremenu, dok igra ulogu policajca sa činom pukovnika, Vulin poručuje da je spreman i za predsedničku trku.

Naravno ukoliko se na tim izborima ne kandiduje Aleksandar Vučić.

Poručuje, on će ako Vučić neće.

Jednom je bio i u ulozi rokera, ali je to je bio drugi režim.

Ne Vučićev, već Miloševićev.

Diploma Pravnog fakulteta iz „afere indeks“

Rođeni Novosađanin, grad u kome je živeo, Pravni fakultet je na kraju završio u Kragujevcu. U biografiji nigde ne navodi zbog čega je napustio studije u Novom Sadu i završio ih na kragujevačkom univerzitetu. Slučajno ili ne reč je o istom onom Pravnom fakultetu iz afere indeks. Dekan i profesori ovog fakulteta osuđeni na kazne zatvora zbog prodaje diploma i ispita, na ukupno 61 godinu.

Bonus video: Snimak dovođenja Velje Nevolje na stadion JNA

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare