Miroslav Lajčak Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograd i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas glavni razlog njegove posete Kosovu priprema za sastanak premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Primarna svrha ove posete je priprema za prvi sastanak premijera Kurtija i predsednika Vučića na visokom nivou, koji će biti održan za nekoliko dana u Briselu“, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare u Prištini, prenosi Kosovo onlajn.

Lajčak je rekao da ova godina ima potencijal da bude dobra godina za odnose između EU i Zapadnog Balkana.

„U rukovodstvu EU i državama članicama vodila se diskusija između 27 ministara spoljnih poslova pre nekoliko dana. Sledeća diskusija biće 22. juna, u oktobru će biti samit o Zapadnom Balkanu i sva ova reforma biće iskorišćena za unapređenje evropske agende, uključujući Kosovo“, rekao je Lajčak.

On je izrazio nadu da će dijalog biti u korist za obe strane i da će biti napretka u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Pored Lajčaka, u poseti Prištini nalazi se i pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar