Miroslav Lajčak Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je danas da računa na podršku dijalogu svih političkih partija na Kosovu.

On je objavio na Tviteru da je imao „dobre sastanke“ sa liderima Srpske liste, Demokratske partije Kosova, Demokratske lige Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.

„Sve partije imaju iskustvo u dijalogu i zato shvataju njegovu važnost za Kosovo. Računam na njihovu podršku“, napisao je Lajčak.

Povezane vesti:

Predsednik i potpredsednik Srpske liste, Goran Rakić i Igor Simić su poručili da dijalog nema alternativu i da se sva otvorena pitanja moraju rešavati putem dijaloga, preneo je portal Kossev.info.

Iz ove stranke su naveli da se razgovaralo o problemima Srba, presudi članu ove stranke i predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan, Ivanu Todosijeviću koji je osuđen na dve godine zatvora, kao i o dijalogu i neprimenjivanju sporazuma postignutih u Briselu od strane Prištine.

U razgovoru sa Lajčakom oni su iskazali nezadovoljstvo kada je u pitanju sprovođenje sporazuma postignutih u Briselu, posebno stavljajući akcenat na sporazume iz oblasti energetike i pravosuđa, kao i formiranju Zajednice srpskih opština.

Albanski lideri Lajčaku: O ustavnom poretku, suverenitetu i integritetu nema razgovora

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca, lideri Demokratske partije Kosova, Memljui Krasnići, Demokratskog saveza Kosova, Ljumir Abduidžiku i Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj su danas, tokom odvojenih sastanaka sa Lajčakom poručili da se o „suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Kosova“ ne može pregovarati.

„Nikada nećemo prihvatiti da ti postulati naše države budu predmet razgovora sa Srbijom“, kazao je Konjufca, a saopšteno je iz njegovog kabineta.

Lajčak se u sredu, prvog dana posete Kosovu, sastao sa premijerom Aljbinom Kurtijem, koji je poručio da Kosovo nije pitanje, već ravnopravni sagovornik u dijalogu.

Lajčak je, kako je najavljeno iz kancelarije EU u Prištini, planirao da razgovara o trenutnom stanju implementacije sporazuma o dijalogu i o napretku u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar