Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da radi na zakazivanju nove runde dijaloga na visokom nivou u Briselu.

Sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem sastao se pošto je stigao u Prištinu, prenevši da su razgovarali o regionalnoj saradnji, ali da je najvažnija stvar dijalog i trenutno stanje dijaloga.

„Ovde sam tri dana, imaću mnogo sastanaka i procenu ću napraviti na kraju. Kad jednom počnem, još je rano za to. Sada ću se sastati sa potpredsednikom vlade Bisljimijem, kako bismo kasnije razgovarali o detaljima, a kao što znate, sastaću se i sa raznim političkim strankama i čuti šta imaju da kažu“, rekao je Lajčak, prenose prištinski mediji.

Na pitanje da li je razgovarao o otvaranju arhiva na Kosovu i Metohiji, uključujući i one koje se odnose na OVK, slovački diplomata je rekao da ta tema nije otvarana.

Iz sedišta EU je saopšteno da će se tokom posete do 17. septembra Lajčak sastati sa političkim liderima, parlamentarcima, međunarodnom zajednicom, predstavnicima poslovne zajednice i medija, kao i sa mladima.

Lajčak planira da razgovara o trenutnom stanju implementacije sporazuma o dijalogu i o napretku u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji.

BONUS VIDEO: Velika bela ajkula – Kako izgleda napad 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar