Miroslav Lajčak i Vjosa Osmani
Miroslav Lajčak i Vjosa Osmani Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Poslednjeg dana svoje trodnevne posete Kosovu, specijalni izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, održao je sastanak i sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani danas u njenom kabinetu, odakle je poručio da niko neće tražiti od Kosova da pregovara o njegovoj ustavnosti, teritorijalnom integritetu i unutrašnjoj funkcionalnosti, saopšteno je iz kabineta kosovske predsednice.

Tema sastanka bio je i proces dijaloga Beograda i Prištine, a Osmani je i danas poručila da su institucije Kosova odlučne da dijalog nastave, ali i ponovila da, prema njenom mišljenju, on „treba da se završi međusobnim priznanjem dve zemlje, bez uticaja na ustavni poredak i teritoriju Kosova“, prenosi KoSSEv.

Naglasila je da je Kosovo konstruktivna strana u procesu dijaloga koja je ponudila konkretne predloge i koja je sprovela do sada postignute sporazume za razliku od Srbije koja ih, kako ocenjuje, ne poštuje.

Kako se navodi, Lajčak je na sastanku poručio da od Kosova niko i neće tražiti da pregovara o svojoj ustavnosti, teritorijalnom integritetu i unutrašnjoj funkcionalnosti.

Na sastanku sa Lajčakom ona je pomenula i proces liberalizacije viza.

„Percepcija dijaloga građana Kosova usko je povezana sa odlučnošću EU da stvori jasnu perspektivu integracije. Štaviše, liberalizacija viznog režima za Kosovo je od vitalnog značaja u smislu kredibiliteta EU“, rekla je Osmani.

Osvrnula se i na nedavna dešavanja u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i izrazila zabrinutost zbog mešanja Srbije u pitanja unutrašnje regulacije susednih zemalja i ocenila da to izaziva nemire i novi val nestabilnosti u regionu.

„Kosovo je konstantno nasrtalo na takve tendencije destabilizacije, ali činjenica da se nešto slično već dešava u okolnim zemljama poziv je na potrebu hitnog odgovora Evropske unije u smislu osude i sprečavanja takvog razvoja događaja“, navela je.

BONUS VIDEO: Boško Obradović o tome da li će biti predsednički kandidat

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar