Foto:EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Skoro 24 sata nakon što je pokrenuta diskusija o mapi u kabinetu izaslanika EU, oglasio se i sam Miroslav Lajčak, poručivši da postoji linija koja razdvaja Kosovo i Srbiju, te da se to nije videlo na zamućenom snimku tokom intervjua.

„S obzirom na to da je karta u mojoj kancelariji na zamućenom snimku tokom mog intervjua izazvala pogrešne percepcije, podeliću fotografiju nje izbliza. Kosovo je tu, a postoji i linija koja razdvaja Kosovo i Srbiju“, poručio je Lajčak

Kaže da je ova karta zapravo zvanična karta Evropske unije za Zapadni Balkan.

Fotografija mape Zapadnog Balkana na kojoj nema linija koje odvajaju Kosovo i Srbiju i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine ispred nje – bili su povod za osude i zahteve za izvinjenje koji su na adresu EU stigli iz Prištine. Uz kritike Lajčaku je poslata i mapa na kojoj su Srbija i Kosovo prikazani kao dva odvojena entiteta.

Prištinski mediji preneli su sinoć da je Miroslav Lajčak dao intervju iz svog kabineta u Briselu za portal „Evropski Zapadni Balkan“ (EWB), a da je u njegovoj pozadini bila mapa Zapadnog Balkana na kojoj je je Kosovo naznačeno kao sastavni deo Srbije – bez linije koja ih odvaja.

Ubrzo zatim stigao je i prvi komentar iz Prištine.

Izvršni direktor Kljana Kosova, Adriatik Keljmendi, putem Tvitera je zatražio izvinjenje Lajčaka zbog toga što je sedeo ispred mape na kojoj je Kosovo prikazano kao sastavni deo Srbije.

U suprotnom, kaže da tokom predstojeće posete Prištini, niko ne bi trebalo da ga dočeka.

„Ako njegov gest potiče iz zanemarivanja – to pokazuje koliko je nepromišljeno preuzeo ulogu pregovarača EU u procesu dijaloga i ovo su loše vesti. Ukoliko je to učinio svesno – onda se priklonio Srbiji i ne može se smatrati nepristrasnim u dijalogu“, poručio je Keljmendi.

Navode Keljmendija prekomentarisao je portparol EU, Peter Stano.

„Tvrdnje o mapi su potpuno pogrešne i netačne. Ova zvanična mapa EU je u skladu sa stavom Evropske unije – statusno neutralna“, poručio je Stano.

Stano predlaže svima da se usredsrede na „bitna pitanja“ koja pomažu unapređivanju dijaloga o normalizaciji, umesto da pokušavaju da „izmišljaju lažne priče“.

U međuvremenu se oglasila i odlazeća kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla koja je obavestila Lajčaka da su „mape važne“, te da mu je jednu takvu poslala putem diplomatskog kurira.

„Shvatila sam da Vam treba tačna mapa Zapadnog Balkana, pa sam Vam je poslala diplomatskim kurirom. Rad sa zombi mapama je krajnje neprofesionalan, otuda i nedostaci“, poručila je Stubla.

Poručila mu je da što duže „izbegava da koristi“ mapu koju mu je poklonila, da će isto toliko „njegov rad biti neuspešan“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar