Lajčak o napretku u dijalogu: Verujem da govorimo o mesecima

Politika 13. okt. 202019:00
Podeli:
Miroslav Lajčak Foto:BETAPHOTO/European Council/Mario Salerno/MO

Proces u odnosima Kosova i Srbije mora voditi Evropska unija, jer Unija je finalna destinacija za uključene strane, izjavio je specijani predstavnik Evrpske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak u intervjuu koji danas objavljuje slovački list Pravda.

„Cenim dobru volju svih naših američkih prijatelja i njihove napore da pomognu. U isto vreme, važno je da se shvati da proces u odnosima Kosova i Srbije mora voditi Evropska unija. Jer Unija je finalna destinacija za uključene strane“.

„Jasno je da su aktivnosti SAD takođe i refleksija izbornog kalendara. Međutim, kao što sam rekao, pozdravljamo svaku pomoć”, rekao je Lajčak.

Na pitanje da li ekonomski odnosi mogu stvoriti platformu za budući dijalog Prištine i Beograda, Lajčak navodi da je važno videti šta će se desiti sa infrastrukturnim projektima, poput puteva i železnica, koji su navedeni u sporazumima o ekonomskoj normalizaciji koje su Srbija i Kosovo potpisali u prisustvu američkog predsednika Donalda Trumpa u Vašingtonu u septembru.

„Svi ovi projekti već postoje u planovima Unije i finansirani su. Na primer takozvani ‘mirovni autoput’ od Niša u Srbiji do Drača u Albaniji. Američki doprinos vidimo kao pokušaj ulaska u proces sa dodatnim sredstvima. U tom slučaju to može biti dobro. Evropska komisija i SAD trenutno gledaju šta se može uraditi“, istakao je on.

Lajčak kaže da je veoma oprezan kada je u pitanju idealan scenarij procesa dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se EU može kretati onoliko brzo koliko mogu i njeni partneri.

„Unija nije zainteresovana za usporavanje procesa, ali nije moguće ni da se on ubrza. Međutim, verujem da govorimo o mesecima, a ne godinama. EU ne nameće nikakav tekst sporazuma. Za nas je važno da sporazumi između Beograda i Prištine dovedu do približavanja EU, tako da su oni zasnovani na evropskim standardima. U isto vreme, i ovo je deo mog mandata, finalni dokument je namenjen stabilizaciji situacije u regionu“, rekao je on, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Lajčak je rekao da bi normalizacija odnosa između Kosova i Srbije bila veliko olakšanje za Zapadni Balkan.

„Pre dve godine rekli smo da imamo tri velika izazova u regionu. Pitanje imena Makedonije je rešeno. Ako bismo nastavili napred sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije, onda bismo mogli obratiti punu pažnju na pitanje kako Bosna i Hercegovina treba da funkcioniše“, rekao je Lajčak.

Komentari

Vaš komentar