Podeli
Petar Petković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zajednica srpskih opština mora biti formirana odmah i sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima, preneo je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković specijalnom predstavniku EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku.

Petković je u razgovoru sa Lajčakom rekao da je sada na testu, ne samo volja Prištine da se problemi rešavaju dijalogom, već i sposobnost EU kao posrednika u dijalogu da garantuje sprovođenje dogovorenog.

Petković je, kako se ističe u saopštenju Kancelarije za KiM, sa Lajčakom razgovarao o nastavku dijaloga, ciljevima i načinima da se reši problem odbijanja Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština.

Prema njegovim rečima, ZSO ima samo jedan cilj – da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Poslednjih nedelja bili smo svedoci da ni prava ni bezbednost Srba ne mogu biti zaštićeni u sadašnjem političko-pravnom okviru u našoj južnoj pokrajini”, rekao je Petković.

Petković je istakao da Beograd, u interesu čitavog regiona, želi nastavak dijaloga i rešavanje otvorenih pitanja miroljubivim sredstvima, međutim konstruktivnost i kredibilnost mora se zahtevati i od Prištine, jer reč je o procesu koji mora počivati na obostranoj spremnosti i dobroj veri.

Komentari

Vaš komentar