Aljbin Kurti Foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je večeras da će otići u Brisel na satanak koji je inicirao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Aljbin Kurti je naveo da će sutra u Brisel otputovati iz Rima i dodao da će na sastanku insistirati na hitnom bezuslovnom oslobađanju trojice kosovskih policajca koje „Srbija drži kao taoce“, kao i na „deeskalaciji i normalizaciji odnosa“.

Kurti se građanima obratio i video-snimkom i tom prilikom je poručio da je on „protiv rata za razliku od predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

„Znam da situacija nije nimalo laka i da smo svi zabrinuti zbog mogućih nepredvidivih događaja u bliskoj budućnosti. Takođe znam da smo u poslednje tri nedelje dospeli u vesti širom sveta, predstavljajući se u ne baš dobrom svetlu. Ali počnimo redom. Žao mi je što smo morali da održimo izbore u četiri opštine na severu Kosova sa tako malom izlaznošću, ali smo 10. decembra prošle godine odložili izborni dan za četiri meseca, nadajući se da će Srpska lista učestvovati. Međunarodna zajednica nam je obećala da će, ukoliko prihvatimo Ohridski aneks, obezbediti učešće Srpske liste na izborima“, rekao je Kurti i dodao da su 17. marta ove godine produžili rok za registraciju stranaka za još pet dana.

„Sve ovo džabe. Mislio sam da će bar Aleksandar Jablanović da pobedi u Leposaviću, ali je ispao 21. aprila, dva dana pre sigurne pobede. Čuo sam da je dobio milion evra i dva stana u Beogradu. Možda to nije tačno, ali mora da je ipak prevelik pritisak ili previše luksuzna ponuda, što je navelo Jablanovića da kaže da neće odmah šutirati penal. Predstavnici Srpske liste su, kao i Jablanovići, govorili svašta o Kosovu i o meni, ali sam ostao spreman da ih prihvatim za buduće gradonačelnike opština. Nažalost, nemam ni snage ni volje da ih nateram da izađu na izbore. Sada je predsednik opštine Lulzim Hetemi, dok se ne izabere novi“, rekao je još Kurti u video obraćanju.

„Vlast u Beogradu traži vremeplov“

Da bi se izabrali novi gradonačelnici, Kurti je naveo da su zato potrebni vanredni izbori i otvorena, slobodna predizborna kampanja u četiri opštine na severu Kosova.

„Bez fer i demokratske kampanje, nema fer i demokratskih izbora. Dakle, na prvom mestu je potrebna vladavina prava, odnosno okruženje u kome nema zastrašivanja i kriminalaca. To je ono što želimo i moramo zajedno da odlučimo. Uz vladavinu prava možemo postepeno smanjiti broj policajaca u zgradama opština. S druge strane, potrebni su nam sastanci u Briselu za hitnu, potpunu i bezuslovnu primenu osnovnog sporazuma iz Brisela, čiji je sastavni deo Ohridski aneks. Sada mi je jasno da je predsednik Srbije rekao DA sporazumu da ga ne potpiše, a sada se žali i žali što je rekao DA, što je prihvatio taj sporazum, što znači de fakto priznanje Kosova“, rekao je Kurti.

Ocenio je i da vlast u Beogradu „traži vremeplov“.

„Nekada žele da se vrate u vreme pre juna 1999. godine kada smo oslobođeni, nekada pre februara 2008. kada smo proglasili nezavisnost, a nekada pre februara ove godine kada je predsednik Srbije Vučić prihvatio Briselski sporazum i, kako ste čuli, ponekad žele da se vrate u vremeplov pre decembra 2001. godine kada sam izašao iz srpskih zatvora“, izjavio je premijer Kosova.

„Vučić je garancija da 90-te neće biti prošlost“

Predsednik Vlade Kosova je poručio da se neće tolerisati „napadi i otmice policajaca, pucanje na vojnike KFOR-a, nasilni napadi na novinare“.

„Demokratsko i liberalno društvo ne može tolerisati kulturu nasilnika. Aleksandar Vučić danas predstavlja spremnost Srbije da izgubi još jedan rat. Istovremeno, on je vaša garancija da 90-te neće postati prošlost. Ja nisam za rat. Ja sam protiv rata. Ja sam socijaldemokrata. Stradao sam tokom rata, bio sam ratni zarobljenik više od dve i po godine. Za rat i takva osećanja, izgleda, ima samo lepe uspomene, jer je i tada bio na vlasti kao Miloševićev ministar, a za razliku od danas, imao je vlast i bez obaveza, jer je Milošević snosio svu odgovornost“, rekao je Kurti.

„Više od 10 godina ovi takozvani naprednjaci kriminalizuju politiku u Srbiji, a sada na severu Kosova pokušavaju da politizuju zločince“, poručio je Kurti.

***

BONUS VIDEO – Amerika i Kurti partner ili problem: Da li je nasilje na Kosovu zaustavljeno ili je samo na pauzi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar