Ako je po nečemu predsednik države Aleksandar Vučić rekorder, onda je to svakako po broju kumova. Izjavio je da ih ima čak 75, od kojih je neke krstio, a druge venčao. Ipak, nisu Vučićevi kumovi samo njegova briga, budući su neki od njih javne ličnosti i kontroverzni biznismeni, dok su drugi neretko na ivici zakona, ali na slobodi i sa minimalnim kaznama. Dok predsednik kaže da ne može da bude odgovoran za druge, istovremeno je uvek raspoložen da opravda svoje kumove i da im se nađe kada negde "zaškripi" ili da ih jednostavno ne pominje kada se nalaze u centru skandala.

Predsednik Republike Aleksandar Vučić javno se hvali kako ima mnogo kumova. Ponekad dodaje da ni ne zna ko su mu sve kumovi, ali oni se neretko „trude“ da podsete Vučića da su tu. Najčešće to rade svojim (ne)delima ili aferama, oko kojih se ističu i tako podsećaju predsednika da su tu i da nikako ne treba da ih zaboravi.

Poslednji put kada ih je predsednik prebrojavao bilo ih čak 75 na spisku, što ne znači da je to i konačan broj. Iako zna kome je sve bio kum, Vučić je javno rekao da ne odgovara za njih.

Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“Zamolio bih vas da nekada nešto pronađete kod mene, a ne da progonite ljude zato što sam im pre 10, 15 ili 20 godina krstio dete ili bio kum na venčanju. Imam 75 kumova ljudi i nemojte da odgovaram za svakog od njih. Ali tu je uvek ozbiljna nervoza kod onih koji ne mogu da se pohvale stvarima kojima mogu ja da se pohvalim”, rekao je Vučić nedavno.

A, nije baš ni da predsednik ima čime da se pohvali barem kada je reč o delima i „zaveštanjima“ svojih kumova.

Činjenica je da nisu svih 75 interesantni medijima i široj javnosti, ali neki od onih koji jesu zanimljivi su i pravosudnim organima ove države i policiji. Ipak, ta zainteresovanost na kraju uvek završi oslođajućom odlukom ili negiranjem da se određeni incident i dogodio.

Nikola Petrović – kum koji drogiran vozi i dobije prekršajnu prijavu

Poslanik Narodnog pokreta Miroslav Aleksić na današnjoj sednici Skupštine Srbije rekao da je kum predsednika Srbije Nikola Petrović proslavio 50. rođendan u Veneciji i da su za potrebu te proslave organizovana dva čarter leta.

Aleksić se tokom obraćanja u Skupštini osvrnuo na Dubravku Đedović, ministarku rudarstva, koju je pitao da li je tačno da je bila u Veneciji na proslavi rođendana kuma predsednika Srbije Nikole Petrovića.

“Možete da nastavite da drugujete sa Petrovićem, kome dajete desetine miliona evra za mini hidrocentrale. Ne znam kako ste se proveli na proslavi njegovog 50. rođendana u Veneciji? Jeste bili tamo? Kako je bilo u Veneciji? Bili su tamo gosti, sa dva čarter leta, cela estrada odavde otišla. Vi tu, uživancija, lepo sve… Dva, tri miliona evra trošak.. Gosti u toksidama, a građanima Srbije izvršitelji. Juče ste poskupeli gorivo, alkohol, cigrate, kafu i gas, a vi uživate, trošite milione po svetu, vozite mercedese i meklarene”, rekao je Aleksić.

A ko je zapravo Vučićev kum Nikola Petrović?

Kontroverzni biznismen Nikola Petrović godinama sa svojim firmama dobija milionske poslove od države i raste kao privrednik koji mnogo toga duguju postojećoj garnituri vlasti. Iako je godinama poznat, u žižu javnosti došao je nakon što je prošle godine izazvao saobraćajanu nesreću i slupao svoj skupoceni “meklaren”.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon nesreće utvrđeno je da je bio pod dejstvom narkotika i alkohola što je javnosti predočila policajka Katarina Petrović, a nedeljnik Radar je objavio da je u prvom izveštaju Nikola Petrović testiran na licu mesta i da mu je izmereno 0,41 promila alkohola u krvi.

Testiran je odmah i brzim testom za narkotike i bio je pozitivan na kokain. Dve povređene žene u drugom vozilu bile su negativne na oba testa. Ubrzo nakon toga, Prvo osnovno tužilšatvo pokrenulo je postupak protiv Vučićevog kuma, ali je postupak dugo bio u fioci.

Nikola Petrović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Početkom marta ove godine ovo tužilaštvo donelo je odluku da neće krivično goniti, već samo prekršajno. To znači da će platiti kaznu kao da je napravio određeni saobraćajni prekršaj kao da nije vezao pojas ili da je prekoračio brzinu.

Petrović je inače veoma moćan biznismen sa brojnim kontaktima u državi.

Kako je otkriveno, kum predsednika države, osim što je vlasnik 10 mini-hidroelektrana preko suvlasništva u pojedinim firmama istovremeno se bavi uvozom lekova i razvojem tehnologija za solarnu energiju, a u vlasništvu ima i avio-kompaniju koju je kupio od kontroverznog biznismena Stanka Subotića.

Naime, u novootkrivenim dokumentima koji su procureli tokom međunarodnog projekta „Pandorini papiri“ , a koji je otkrio sakrivene poslove nekoliko desetina svetskih lidera i više stotina funkcionera iz čak 90 država, pojavilo se i ime Nikole Petrovića.

Petar Panić Pana – bije, tuče, sinovi mu se terete za trgovinu ljudima

Iako nije političar ili biznismen, Petar Panić Pana je kum predsednika države koji godinama privlači veliku pažnju javnosti. Poslednji put bilo je februaru kada je policija uhapsila saradnike njegovih sinova koji se terete za organizovanje i posredovanje u prostituciji. Njegovi sinovi, a Vučićevi kumići Uroš i Miloš pobegli su iz zemlje nekoliko sati pre hapšenja.

Miloš i Uroš Panić Foto: Instagram

Kasnije je Više javno tužilaštvo preuzelo vođenje postupka, a Panini sinovi se terete za trgovinu ljudima. Inače, još u februaru je objavljeno da se pružanje seksualnih usluga vršilo kroz senzualne masaže i to u salonima na adresama u stanovima koji su u vlasništvu Petra Panića Pane.

I pre ove afere, Panić je privlačio veliku pažnju ovdašnje javnosti.

Vlasnik auto-perionice u Zemunu Dejan Videnović ranije je pričao da mu je Panić zagradio ulaz jer nije pristao da mu pere kola besplatno ili ispod cene. Obraćao se i policiji, ali oni su rekli da ništa ne mogu da urade. Popularni Pana, moćni zemunski kriminalac, godinama je gradio reputaciju čoveka kojeg se trebalo kloniti.

Petar Panic Pana, Foto: Privatna arhiva

Panić je bio blizak nekadašnjem vođi zemunskog klana, a protiv njega su godinama podnošene krivične prijave – za prebijanje, iznude, nedozvoljeno nošenje oružja. Mnogi od postupaka nikad nisu stigli do suda, neki su zastareli, a u nekoliko slučajeva kažnjen je sa svega nekoliko meseci robije.

PROČITAJTE JOŠ:

One bio blizak i drugima ljudima iz vrha vlasti koji se mogu videti u njegovom društvu na fotografijama o čemu je u nekoliko navrata pisao KRIK: ministar odbrane Nebojša Stefanović, predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić i ministar u Vladi Goran Vesić.

KRIK je otkrio da je i zloglasni ministar zdravlja Zlatibor Lončar, u vreme dok je radio kao lekar, izdavao Paniću nalaze sa netačnim podacima koji su mu pomogli da odlaže suđenja.

Kumovi i među istaknutim naprednjacima

Predsednik ima kumove i među svojim partijskim drugovima.

Manje je poznato da je Vučić kum i sa bivšim ministrom Nebojšom Stefanovićem, ali i predsednikom Izvršnog odbora SNS Darkom Glišićem. Iako je Stefanović godinama bio jedan od najbližih saradnika predsednika, sklonjen je sa svih funkcija posle afere prisluškivanje.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg.

Početkom 2021. predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je u javnost informaciju da je prisluškivan, a ubrzo se, u medijima bliskim vlasti, postavilo pitanje Stefanovićeve jer je godinama u nazad bio na čelu ministarstva policije, a od 2020. do 2022. godine ministar odbrane.

A nakon kampanje koja je vođena protiv njega u prorežimskim medijima povela se i unutar partije.

Nebojša Stefanović i Aleksnadar Vučić Foto: N1

U maju 2021. odbori SNS širom Srbije izjasnili su se da Stefanovića treba smeniti sa funkcije predsednika Gradskog odbora SNS u Beogradu i sa javnih funkcija, od 2022. godine nalazi se u „političkoj i medijskoj ilegali“.

Ipak, s vremena na vreme se pojavi na partijskim događajima, ali i kao koordinator partije za jug Srbije.

Na spisku Vučićevih kumova je i Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora SNS koji je zvanično najviše zadužen za organizovanje mitinga, staranje o članstvu i infrastrukturi u SNS.

Aleksandar Vučić, Miloš Vučević, Darko Glišić Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Poreklom sa Uba, Glišić se godinama nalazi na čelu Izvršnog odbora stranke i bez njegove operativnosti naprednjačka mašinerija ne bi imala kapacitet u kojem sad deluje. Glišić važi za jednog od najlojalnijih saradnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, što potvrđuje i njegov reizbor na mestu predsednik IO SNS.

Poznato je da je Vučić kum i sa liderom Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavom Šešeljem sa kojim je bio u toj stranci, posle čega je napustio i prešao u SNS.

Vučić je kum i sa estradnim menadžerom Zoranom Bašanovićem, kome je krstio dete. Osim toga, Vučić je bio i kum na venčanju Bašanovića, ali njihov odnos je značajno narušen poslednjih godina.

BONUS VIDEO: Udes u Užičkoj u kojoj je učestvovao kum predsednika Aleksandra Vučića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare