Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

U konačni tekst izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji, o kom će poslanici EP glasati danas u celini, uključena je i osuda napada na portal KRIK i nevladinu organizaciju CRTA.

Za ovaj amandman, podnet prošle nedelje, glasalo je 560 poslanika Evropskog parlamenta na današnjem plenumu, protiv je bilo njih 54, dok je uzdržanih bilo 68.

Kako podseća European Western Balkans,  u ovom amandmanu se ističe da je vređanje, zastrašivanje političkih protivnika i predstavnika medija od stranke narodnih poslanika Narodne skupštine Republike Srbije, predstavljaju kršenje demokratske praske i temeljnih vrednosti, što bi trebalo najoštrije osuditi.

U amandamanu se navodi da je EP zgrožen nedavnim orkestriranim napadima nekoliko narodnih poslanika i provladinih tabloida na istraživačke novinare i članove civilnog društva, uključujući i KRIK i nevladinu organizciju CRTU i Otvoreni parlament, u kojima se oni prikazuju kao saradnjici kriminalnih grupa i optužuju za pokušaj državnog udara.

Ovaj amandaman podneli su poslanici liberala  Klemen Grošelj, Zelenih Viola von Kramon Taubadel i socijaldemokrata Tonino Picula, Marek Belka i Demetris Papadakis.

„Ogromna većina poslanika Evropskog parlamenta osuđuje napade srpskih poslanika CRTA i KRIK i druge nevladine organizacije i medije“, objavila je na svom Tviter nalogu poslanica EP Viola fon Kramon, nakon objavljivanja rezultata glasanja.

Isti poslanici podneli su i amandman u kom se navodi da EP žali zbog toga što srpske vlasti tek delimično ispunile ili nisu uopšte ispunile obaveze preuzete u međustranačkom dijalogu koje se odnose na Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i na javni servis Radio televiziju Srbije (RTS).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar