Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Promo

Međunarodni institut za štampu (IPI) saopštio je da je grupa od 10 organizacija koje se bave slobodom štampe poslala pismo predsedniku Srbije i predsednici Vlade Srbije u kome izražavaju "ozbiljnu zabrinutost zbog nedostataka odlučne reakcije vlasti na opasnu kampanju protiv KRIK- a". Organizacije potpisnice u pismu pozivaju vlasti Srbije da preduzmu neophodne korake da zaustave pretnje KRIK-u i drugim nezavisnim medijima u Srbiji i da sankcionišu tu taktiku diskreditovanja i pretnji. Pismo je prosleđeno Evropskoj komisiji, Savetu Evrope, OEBS, Evropskom parlamentu.

Pismo poslato predsedniku Aleksandar Vučiću i premijerki Ani Brnabić su potpisale organizacije ARTICLE 19, Komitet za zaštitu novinara, Evropska federacija novinara, Free Press Unlimited, IPI, OBC Transeuropa, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Reporteri bez granica (RSF) i SEEMO.

„Blagi odgovor vlasti je glavni razlog povlačenja ne-državnih članova iz novoformirane radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara što podriva njen rad i dovodi u pitanje poverenje u to telo“, saopštila je IPI.

POGLEDAJTE JOŠ:

Organizacije potpisnice u pismu pozivaju vlasti Srbije da preduzmu neophodne korake da zaustave pretnje KRIK-u i drugim nezavisnim medijima u Srbiji i da sankcionišu tu taktiku diskreditovanja i pretnji, koristeći sva raspoloživa institutiocionalna sredstva. „To je sada neophodnije nego ikada posle povlačenja nedržavnih članova Radne grupe samo nekoliko meseci pošto je ona formirana, jer država nije voljna da se suoči sa ovom ozbiljnom pretnjom“, dodaje se u pismu.

Potpisnice izražavaju bojazan da će u atmosferi nekažnjivosti kampanja dovesti do još pretnji i nasilja protiv KRIK-a i da će pružiti izgovor za mešanje policije i progon. U pismu se dodaje da su napadi zvaničnika vladajuće partije imali „značajne implikacije na posvećenost Vlade Srbije prema slobodi medija i zaštiti ugroženih novinara i medijskih radnika“.

U pismu se podseća da je zajednička misija ovih organizacija početkom ove godine utvrdila da je bio „alarmantni broj slučajeva verbalnih i fizičkih napada i maltretiranja novinara često od strane političara i policije“.

„Pozivamo vlasti Srbije da se svrsishdno angažuju sa novinarima i medijskim radnicima, novinarskim udruženjima i sindikatima i građanskim društvom da bi poboljšali bezbednost novinara, medijskih radnika i samih medija, uključujući jasnu i glasno osudu na visokom nivou kampanje protiv KRIK-a i drugih nezavisnih medija u Srbiji i da odmah preduzmu sve neophodne korake da zaustave i sankcionišu sve taktike diskreditovanja i pretnji, koristeći sve institucionalne mere“, kaže se u pismu.

Pismo je prosleđeno i članovima vlade Srbije, tužilaštvu, Evropskoj komisiji, Savetu Evrope, OEBS i Evropskom parlamentu.

Skupštinska govornica u Srbiji često služi za obračun sa medijima i aktivistima civilnog društva, koji ukazuju na propuste u radu državnih organa. Tako su ovih dana glavne mete organizacija CRTA i istraživački portal KRIK, a u optužbama na njihov račun prednjači poslanik naprednjaka Aleksandar Martinović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)