Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) zatražio je danas od predsednika Skupštine Kosova Glauka Konjufce da zakaže vanrednu sednicu Skupštine za sutra u 14.00 sati, na kojoj bi se raspravljalo o "nameri Srbije da održi ustavni referendum na teritoriji Kosova".

U saopštenju Vlade Kosova se navodi da rasprava ima za cilj donošenje zajedničke rezolucije kojom bi se izrazila politička volja poslanika i poslaničkih grupa u Skupštini Kosova, „o ustavnom referendumu Srbije na teritoriji Kosova“.

Kako javljaju prištinski mediji, rezolucija koja će sutra biti usvojena na sednici kosovskog parlamenta biće podrška zajedničkom saopštenju koje su najviši zvaničnici Kosova uputili danas posle sastanka sa predstavnicima zemalja kvinte i EU u vezi sa referendumom o ustavnim promenama Srbije na Kosovu, u kojem se kaže da „otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosova predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse“.

Takav stav najviših zvaničnika Kosova su danas pojedinačno podržali i lideri albanskih političkih stranaka u Skupštini Kosova.

Ranije danas su ambasade zemalja velike petorke na Kosovu pozvale Vladu Kosova da „na svojoj teritoriji dozvoli održavanje referenduma o promeni Ustava koji organizuje Srbija“.

„Pozivamo Vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima uskladu sa ustaljenom praksom“, navodi se u saopštenju ambasada Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Italije i SAD.

Taj stav je podržalo i američko Ministarstvo spoljnih poslova.

BONUS VIDEO: Hoće li referendum stići do Kosova i dijaspore?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar