Rada Trajković Foto:N1

Srpska političarka sa Kosova Rada Trajković izjavila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "izgleda nije toliko zainteresovan da vrši pritisak za organizaciju referenduma" o promeni Ustava Srbije na Kosovu. Ona smatra da je odbijanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se taj referendum održi "negacija stvarnosti".

„Čini se da je Kurtijevo konstantno podrivanje Briselskog sporazuma inspirisalo i takoreći dalo šlagvort Vučiću da i on počne da razmišlja o podrivanju prethodnih sporazuma o normalizaciji odnosa“, rekla je Trajković za Jugpress.

Na pitanje da li to što neće biti organizovan referendum znači da se Beograd odriče i Kosova i tamošnjih Srba, Trajković kaže da “Beograd već duže vreme radi samo za sebe i na održavanju trenutnog režima na vlasti po svaku cenu”.

„Trenutni režim je spreman da se odrekne svakog interesa sem sopstvene koristi i političke moći“, smatra ona.

Dodaje da je “upravo zbog toga Beograd mnogo zainteresovaniji da obezbedi nesmetano glasanje kosovskih Srba na parlamentarnim izborima u Srbiji nego da im omogući pravo da glasaju na ustavnom referendumu”.

„Manipulacija glasovima kosovskih Srba na parlamentarnim izborima donosi političku korist režimu, dok je odbrana principa i preostalog suvereniteta Srbije na Kosovu za njih očigledno daleko manje važna“, smatra Trajković.

BONUS VIDEO: Hoće li referendum stići do Kosova i dijaspore?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare