Poslanik SNS Vladimir Đukanović danima napada nevladin sektor i njegovo finansiranje iz inostranstva, i traži da se iz zemlje izbace NVO organizacije koje su pod Soroševim pokroviteljstvom. Đukanović je, međutim, zanemario da je i predsednik Aleksandar Vučić imao niz susreta sa Aleksandrom Sorošem, predsednikom Fondacije za otvoreno društvo, a, prema rečima Vladimira Međaka iz Evropskog pokreta, njegova SNS je od nemačkih fondacija dobila milione evra.

Aleksandar Vučić, ali i nižerangirani funkcioneri SNS, neretko u medijima svoj “patriotizam” dokazuju vodeći hajku protiv nevladinog sektora, kako bi se dodvorili svojim biračima. To poslednjih dana čini i Vladimir Đukanović koji bi, kako kaže, zabranio finansiranje NVO organizacija iz inostranstva.

Sve je zapravo krenulo od navoda da Mađarska izbacuje Soroševu Fondaciju za otvoreno društvo, što je Đukanović pozdravio uz napomenu “bravo, svaka čast”. Potom je naveo da bi država najhitnije trebalo da donese zakon kojim će regulisati rad NVO sektora i učiniti sve da ih onemogući da dobijaju novac iz inostranstva.

“Posebno da sve učini i da izbaci iz zemlje sve NVO koje su pod Soroševim pokroviteljstvo”, napisao je Đukanović na društvenoj mreži Iks (nekadašnji Tviter), a potom naveo i da “levičarsko – anarhistički NVO sektor” nanosi zlo Srbiji.

Pomoć i razne vidove podrške iz inostranstva, međutim, očito dobija i njegova Srpska napredna stranka.

Vladimir Međak, član Glavnog odbora Evropskog pokreta u Srbiji, kaže za “Novu” da Konrad Adenauer fondacija (KAS), politička fondacija nemačke CDU/CSU, više od decenije podržava SNS kroz različite programe, poput obuka, treninga, studijskih poseta. On navodi da je SNS od nemačkih fondacija dobila milione evra i naglašava da “ne može finansiranje SNS biti podrška Srbiji, a finansiranje NVO izdaja države”.

Foto: Nova

“Nemačke fondacije su prisutne u Srbije. Decenijama i finansiraju partije i organizacije sličnih političkih shvatanja. Koliko su nevladine organizacije u Srbiji strani plaćenici, toliko je i SNS, jer KAS finansira i NVO po Srbiji. Strano finansiranje je jedan od izvora finansiranja civilnog društva”, kaže Međak.

On podseća i da Evropska unija takođe ima programe podrške civilnom društvu, ali je i dalje najveći korisnik para EU država Srbija.

Međak se osvrnuo i na izjavu poslanika Đukanovića o “anarhističkom i levom NVO sektoru”.

“Ne sećam se da je i jedan kriminalac i ubica u Srbiji imao istetoviranog Marksa na ruci. NVO smetaju jer su kritičar vlasti koji ne odustaje od borbe za demokratiju i pravnu državu”, navodi Međak.

Za razliku od Vladimira Đukanovića, Aleksandru Vučiću ne smeta Soroš. Naprotiv.

Aleksandar Soroš i Aleksandar Vučić Foto: FoNet/Služba za saradnju sa medijima

Aleksandar Soroš, sin čuvenog Džordža Soroša koji sada upravlja Fondacijom, više puta se sreo sa Aleksandrom Vučićem, a bio je i njegov gost u Predsedništvu Srbije. Soroš se čak zahvalio Vučiću na podršci koju njegova nevladina organizacija ima u Srbiji.

U ranijim saopštenjima za medije koja su stizala iz kabineta predsednika države pisalo je da Fondacija nastaviti da podržava Srbiju na evropskom putu, kao i reformske procese, a Soroš je ohrabrio Srbiju da nastavi da igra konstruktivnu ulogu, kada je reč o stabilnosti Zapadnog Balkana.

Pažnja Soroševe fondacije usmerena na Zapadni Balkan

Prema poslednjim informacijama, Aleksandar Soroš odlučio je da većinu svojih aktivnosti izmesti iz EU, zbog čega bi se u teškoj situaciji mogle naći mađarske nevladine organizacije, koje se ne mogu nadati pomoći kabineta Viktora Orbana. Iz Fondacije za otvoreno društvo su poručili da će nastaviti da finansiraju grupe civilnog društva širom Evrope, uključujući one koje rade na spoljnim poslovima EU, kao i da će održati podršku evropskim romskim zajednicama.

„Takođe ćemo nastaviti da budemo finansijeri ljudskih prava, demokratije i odgovorne vlade širom regiona, posebno u Ukrajini, Moldaviji, Kirgistanu i na Zapadnom Balkanu kroz rad naših nacionalnih fondacija“, rekli su u Soroševoj Fondaciji.

BONUS VIDEO SNS šerifi su bogovi i batine na lokalu: Kako je živeti i raditi u manjim mestima ako ne podržavate vladajući režim?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar