Nikola Selakovic
Nikola Selaković Foto:EPA-EFE/Chema Moya

U diplomatskim krugovima još se nije stišala bura nakon medijskog istupa ministra spoljnih poslova Srbije, Nikole Selakovića, koji je okaraterisao kao “svojevrsni bezobraluk” navodnu izjavu izraleskog ambasadora u Srbiji, Jahela Vilana, da je naša zemlja Vašingtonskim sporazumom praktično priznala Kosovo. Sagovornici Nova.rs ističu da ovakvo ponašanje ministra može da naruši odnose Srbije i Izraela, te da će Selakovićev rejting kod predstavnika drugih država u velikoj meri opasti zbog  nedipolomatskog ponašanja.

Pročitajte još...

Izraelski ambasador Jahel Vilan za pet minuta je pretvoren u državnog neprijatelja broj jedan, zbog rečenice koju je navodno izgovorio u jutranjem programu televizije Prva – da je Srbija potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma praktično priznala Kosovo. Međutim, to se nije se desilo i to zna svako ko je pažljivo slušao ambasadora. 

Govoreći o tome da li bi možda mogli da revidiraju odluku o priznanju Kosova, izraelski ambasador je odgovorio:

„Ne bih želeo da ostavim bilo kakvog prostora za optimizam, bez nekog dobrog razloga. Ja u ovom trenutku to ne vidim. Sporazum je postignut. Izrael je priznao Kosovo, a Kosovo će preseliti ambasadu u Jerusalim. To je ispunjeno i ne vidim ni jedan razlog zašto bi Izrael u ovom trenutku povukao svoje priznanje Kosova, sve dok su obe strane ispunile svoje obaveze iz tog sporazuma“, rekao je on.

Jahel Vilan Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Ubrzo je reagovao ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković, koji je imao unapred spreman odgovor za svog izraelskog gosta, opisujući njegovu izjavu kao “svojevrsni bezobrazluk”.

“Beograd i Priština su potpisali dva različita dokumenta. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je potpisao papir u kome nema Kosova i u kome se ne pominje Kosovo i Priština“, naveo je on.

“Selaković napravio ozbiljan problem Srbiji”

Govoreći o reakciji ministra spoljnih poslova, diplomata Srećko Đukić za Nova.rs kaže da je Selaković svojom reakcijom napravio ogromnu štetu Srbiji.

“Takva reč ne postoji u diplomatiji, on je nju pozajmio iz svog partijskog života. Stvar je u tome što je tom izjavom ministar sam sebe delegitimizovao kao diplomatu broj jedan Republike Srbije i što će to imati šire posledice, ne samo sa Izraelom. To pokazuje da Selaković nije dorastao tom mestu”, navodi Đukić.

Foto:FoNet/Božana Pavlica

On je opisao i koje posledice će snositi srpska diplomatija zbog načina na koji se njen ministar obratio predstavniku druge države.

“Njegov rejting u svetu će biti na minimalnom nivou. Ne sumnjam da je ta reč koju je upotrebio prostrujala po svim diplomatskim metropolama i ostalim glavnim gradovima sveta. Pad rejtinga znači da ga neće primati predstavnici drugih država, a i kad bude priman na sastanke, njegove reči neće imati ozbiljnu težinu, bez obzira koliko on ubeđivao svoje sagovornike”, kaže Đukić, dodajući da pomenuta izjava oslikava “diplomatsko znanje” ministra Selakovića.

“Takva reč se ne upotrebljava u diplomatiji ni u jednoj situaciji. To jasno pokazuje da se Selaković ne ponaša kao ministar spoljnih, već unutrašnjih poslova”, podvlači naš sagovornik.

Jakšić: Imamo ministra koji je arogantan

Spoljnopolitički komentator, Boško Jakšić za Nova.rs kaže da nije moguće u ovom trenutku izmeriti štetu koju je Selaković napravio svojom izjavom, ali da je uveren da je izraelski ambasador zabeležio njegovu nediplomatsku komunikaciju.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

“On je to sigurno prosledio svojoj vladi. Ta izjava će sigurno imati uticaj u određivanju buduće politike Izraela prema Srbiji. Diplomatija nije umetnost sukoba, već obrnuto od toga. Ukoliko vi u svojoj diplomatskoj komunikaciji posegnete za konstatacijom da je izjava nekog ambasadora bezobrazna, onda to predstavlja nepoznavanje osnovnih veština diplomatskog zanata”, objašnjava Jakšić, napominjući da to govori o svojevrsnom kontinuitetu srpske diplomatije.

“Pre toga smo imali ministra spoljnih poslova koji ne zna engleski jezik, sad imamo ministra koji je arogantan, što ne priliči diplomatiji. Nije problem što Selaković obara lični rejting, već obara rejting srpske diplomatije”, zaključuje Jakšić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram