Nikola Selaković i Jahel Vilan Foto: TANJUG/ RADE PRELIC, Zoran Lončarević/Nova.rs

Gostovanje izraelskog ambasadora u Srbiji Jahela Vilana u jutarnjem programu Prve TV juče je izazvalu manju političku buru u Srbiji. Domaći mediji preneli su navodne reči ambasadora iz kojih se dalo zaključiti da je on izjavio kako je Srbija Vašingtonskim sporazumom priznala nezavisnost Kosova, da bi munjevitom brzinom usledila reakcija ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića, koji je ambasadorovu izjavu protumačio ni manje ni više nego kao - "bezobrazluk". U intervjuu za Nova.rs ambasador Vilan je diplomatski odgovorio na Selakovićev istup.

„Pre svega, ja sam gost u vašoj zemlji i predstavljam svoju državu i nije pravi način da sa svojim domaćinom komuniciram preko medija. Ali, jedno moram da kažem: Da sam rekao ono što je preneto da sam rekao, slažem se, to bi bio bezobrazluk. Međutim, ima jedna ‘sitnica’: Ja to nikada nisam rekao, niti sam to mislio. Prilično dobro znam šta se desilo. S predsednikom Vučićem sam se sreo nedelju dana nakon što se on vratio iz Vašingtona, tada sam mu predao akreditive. Imao sam sreću da u ovu zemlju dođem samo nedelju dana pre Vašingtonskog samita. Nema šanse da sam rekao ono što se tvrdi da sam rekao; znam tačno šta se desilo. Stav Srbije mi je jasan od samog početka. Za mene, to je samo nesrećan nesporazum“, pomirljivo poručuje Vilan.

Ipak, Ambasador Jahel Vilan za pet minuta je pretvoren u „državnog neprijatelja broj jedan“, zbog rečenice koju nije ni izgovorio. Zato se postavlja pitanje kome ovo danas odgovara kao tema dana i kako je moguće da srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković „brzinom svetlosti“ oštro odgovora na ovakve navode, nakon svega nekoliko minuta…

Ostaje, međutim,  pitanje da li su se odnosi Srbije i Izraela promenili otkako je Izrael priznao Kosovo. Ambasador Vilan za Nova.rs se nada da velike štete dugoročno neće biti, iako ima razumevanja za bes i ljutnju u Srbiji.

„Vidite, bilo je dosta ljutnje u ovoj zemlji, koja ne može i ne bi trebalo da se poriče. Naravno da je bilo ljutnje, to je prirodno i očigledno. Moj glavni zadatak je da tu ljutnju prenesem Izraelu, a to kako je priznanje prihvaćeno u Srbiji nije nikakvo iznenađenje. Moj posao kao diplomate je da popravim naše odnose, ali i da nastavim da ih održavam i u vreme krize. To je bila odluka Izraela, koja nekome može manje ili više da se dopada, a očigledno je da se ljudima u Srbiji ne dopada i to, ponavljam, nije iznenađenje. Daću sve od sebe da radim na tome da odnose vratimo tamo gde bi trebalo da budu. Naši odnosi su dobri i jedni druge vidimo kao iskrene prijatelje. To se u Izraelu posle priznanja Kosova nije promenilo, a želim da verujem da se dugoročno neće promeniti ni u Srbiji“, kaže Vilan.

Ceo intervju sa ambasadorom Vilanom možete pročitajte večeras na portalu Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare