Ambasador Izraela: Priznali smo Kosovo pod pritiskom SAD

Politika 12. maj. 202109:52
Podeli:
Jehel Vilan Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan rekao je na TV Prva kako je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova pod pritiskom Amerike.

„Nemojte pogrešno da me razumete, to je važna tema, ali je druga priča. Odluka Izraela da prizna nezavisnost Kosova je doneta pod američkim pritiskom, inače nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama. Ne pokušavam da se krijem iza toga, tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina kada nismo priznali Kosovo. To je protiv naših interesa u Srbiji“, rekao je on.

Na pitanje da li bi Izrael revdirao odluku o Kosovu, amabasdor kaže da ne želi da napravi bilo kakav prostor za optimizam za publiku u Srbiji.

„Ja u ovom trenutku ne vidim tu mogućnost. Sporazum je postignut, Izrael je priznao Kosovo, a Kosovo će premestiti ambasadu u Jerusalim. Ne vidim da će povući prznanje Kosova sve dok su obe strane to prihvatile u sporazumu“, kazao je on.

Na insistiranje novinara TV Prva Filipa Čukanovića da Srbija nije priznala nezavisnost Kosova nijednim sporazumom, ambasador kaže da nije video sporazum.

„Zašto bih ja to video taj dokument, to nije moj sporazum, Srbija je potpisala taj dokument. Nisam video nikakav demanti od Srbije i Amerike. Srbija nikada nije demantovala da je stavila potpis. Nisam video da je bilo ko u Srbiji rekao da nisu potpisali sporazum, dokument postoji koliko ja znam“, rekao je on.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar