Fotot: Shutterstock, STARSPORT/Peđa Milosavljević

Protiv bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Slaviše Kokeze vodi se predistraga povodom malverzacija sa određenim transakcijama ka FSS-u i navoda o nameštanju utakmica, ekskluzivno saznaje Nova.rs.

Prema saznanjima Nova.rs, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu dalo je nalog policiji, 6. aprila 2021. godine, za prikupljanje obaveštenja radi provere određenih navoda o određenim transakcijama ka FSS-u i navoda o nameštanju utakmica.

Pomenuti izveštaj policije još uvek se čeka, a VJT je poslednju urgenciju poslalo 5. jula ove godine, u nameri da im se dostavi izveštaj.

Slaviša Kokeza Foto:BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC

Prema nezvaničnim saznanjima Nove, provere se odnose na donaciju FIFA i UEFA od 130.000 evra FK Bežanija, i navode da je pola te sume taj klub navodno „morao“ da „vrati“ FSS-u. Reč je o sumi od 65.000 evra.

Sa druge strane, prema informacijama do kojih smo došli, proverava se da li je bilo uplate od milion dinara na račun FK Bežanija, ko je uplatio i koji je bio osnov uplate, a koji su potom uplaćeni (milion dinara) FSS-u kao kazne.

Saslušanje u SBPOK

Podsetimo, Kokeza je proteklih godina, sve do ostavke, obavljao dužnost prvog čoveka Fudbalskog saveza Srbije. U fokusu javnosti našao se februara prošle godine kada je priveden na informativni razgovor u SBPOK.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ispitan je na osnovu različitih navoda Aleksandra Kajmakovića (47), vlasnika brojnih klubova i restorana u Beogradu. Kajmaković je saslušan u okviru finansijske predistrage u slučaju Veljka Belivuk, a na saslušanju je rekao da je do poslovnih odnosa sa uhapšenim vođom navijača došao preko višegodišnjeg poznanstva upravo sa, tada predsednikom Fudbalskog saveza Srbije, Slavišom Kokezom.

Pročitajte još:

O saslušanju Kokeze govorio je I ministar policije Aleksandar Vulin rekavši da je odbio poligraf, a taj potez prokomentarisao je I sam predsednik Srbije.

“Ne razumem zašto je čovek u kojeg sam imao poverenje odbio poligraf, posebno zato što mu je rečeno da može da ide samo sa pitanjem da li je učestvovao u pripremi moje likvidacije“, rekao je tada Aleksandar Vučić.

Ostavka pod velom misterije

Ubrzo nakon toga, Kokeza je podneo ostavku na funkciju. Ostavka Kokeze ostala je pod velom misterije, a pratilo ju je njegovo krajnje šturo saopštenje.

„Želim da obavestim moje saradnike, kao i sportsku i fudbalsku javnost da se povlačim sa funkcije predsednika Fudbalskog saveza Srbije. U želji da, pre svega, reprezentaciji omogućim neophodan mir, spreman sam za novu borbu u kojoj ću sve učiniti da demantujem napade na moje ime i ličnost. Slaviša Kokeza nikad nije i neće biti sumnjivo lice ljudima sa kojima je blizu 20 godina delio iste vrednosti”, napisao je Kokeza, a potom se osvrnuo na odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem:

„Poštujući sve ono što se u tom odnosu izgradilo, niko ne treba Aleksandra Vučića i Srbiju da brani od Slaviše Kokeze, jer Slaviša Kokeza je bio uz Aleksandra Vučića i Srbiju kada mnogi to nisu smeli ili hteli. Ponosan tada, ponosan i sada kada se brutalno iznose opasne neistine koje su naravno nanele štetu i funkciji koju više neću da obavljam“, naveo je Kokeza.

Inače, Kokeza se praktično nakon ostavke povukao iz javnost života. Zasad nije poznato da li je nakon ostavke u FSS prešao na neku novu funkciju.

Kako je javnost čula za Kokezu?

Glava mu je bila obmotana zavojima, a leva ruka u gipsu. Sedeo je sa leve strane Tomislava Nikolića, predsednika Srpske radikalne stranke, a sa desne je bio Aleksandar Vučić. Tad je Srbija prvi put čula za Kokezu, nekad člana, a sad funkcionera stranke, biznismena i bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije, koji je braneći svojim telom Vučića na uličnim protestima osetio policijsku brutalnost.

Foto: Srđan Stevanović / StarSport

U više navrata se govorilo o njegovim firmama koje su ostvarivale ugovore sa državom.

Političar Borko Stefanović izneo je na jednoj od konferencija za novinare 2019. zanimljive podatke o Kokezinom poslovanju. On je krajem 2019. tvrdio da su Kokezine firme za sedam godina poslovanja obezbedile rast od 350 puta i bogaćenja od 52 puta.

„Taj čovek je ušao u biznis 2012. godine formirajući firmu ‘Pro Inter’. Ta firma se bavila informacionim tehnologijama i obezbeđivanjem softvera i hardvera. Njegova firma je od početnog prihoda od 150.000 evra u 2011. godini došla do 50 miliona evra u 2016. godini. Ona je uspela je da kupi ‘Eurosalon’, giganta industrije nameštaja, za 190.000 evra. Da bi samo zgradu na Sajmu u Beogradu, za potrebe Beograda na vodi, prodao državi za 16 miliona evra. Dragulj Slaviše Кokeze je preduzeće ‘Vin-Vin’. Ovo preduzeće je povećalo prihod sa pet na 150 miliona evra otkad je SNS na vlasti. ‘Vin-Vin’ je prodat ‘Tehnomaniji’ za ogroman novac“, rekao je tada Stefanović, i dodao da o Kokezi dovoljno govori i to što se jedna od njegih firmi zvala „Srećni bilioner“

BONUS VIDEO: Ovacije u pioniru za fudbalere

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare