Izborni stab koalicija Moramo
Dragoljub Bakić, Izborni štab koalicije Moramo Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Sinoć je u skupštini opštine Stari grad, održana tribina pod nazivom: “Moramo sprečiti finalnu rasprodaju Beograda” koju su urganizovali Ekološki ustanak, OGP Akcija, Skupština slobodne Srbije iz koalicije MORAMO sa prijateljskm lokalnim organizacijama.

Beograđani su smenili ovu varvarsku vlast, ali krađom i birokratskim mahinacijama gradske izborne komisije kartel na vlasti sada kupuje vreme da bi ubrzano završili desetine megalomanskih projekata koji će nepovratno uništiti ovaj grad i napraviti nerešiv haos u infrastrukturi i u životu Beograđana – izjavio je arhitekta Dragoljub Bakić.

“Zato svi moramo učiniti dodatni napor da udružimo sve snage, sve komšije, prijatelje, prijateljske organizacije i pobunjene građane da napravimo široki front za odbranu Beograda od trovanja vode, razaranja infrastrukture, haosa u saboraćaju, privatizacije obala i uništenja kulturnog nasleđa” – nastavio je naš čuveni arhitekta i pozvao sve da se jave Ekološkom ustanku da napravimo front u odbrani beogradskog vodoizvorišta na Makišu, ali i da zajedno pomognemo svima i na Bežaniji, i na Mirijevu i u Surčinu, Novom Beogradu i gde god ljudi imaju problem sa divljom gradnjim i bezakonjem.

Skup su pozdravili Nebojša Zelenović, Aleksandar jovanović Ćuta i Biljana Stojković koji su govorili o značaju daljeg organizovanja u Begradu.

Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke asocijacije je govorio o značaju aktivizma i insistiranju na tome da naše institucije počnu da rade svoj posao. “Ja sam čovek iz sistema, iznutra, i kažem vam, ako ih građani ne nateraju da rade svoj posao u javnom interesu – oni će ostati nemi na svo kršenje zakona”

Srđan Ilić, aktivista “Zemunskih zgubidana” ispričao je da je on iako dugogodišnji aktivista, sa svojom porodicom pokušao da napravi sopstveni, samodovoljni život daleko od politike i aktuelnih dešavanja, ali da su pod pretnjom Rio Tinta shvatili da ako se ne uključe – njihov ušuškani život neće više biti zaštićen i pozvao na dalju akciju i budjenje svih buntovnih građana.

Danijela Nestorović je takođe govorila o svojoj borbi na Kotežu, naselju bez kanalizacije u kom buja divllja gradnja i da se ona nagažovala prvo kao advokatica svih ekoloških udruženja poput onih na Bara Revi, a sada i kroz poslanički mandat u Narodnih skupštini, jer jedino se tako glas građana može čuti u institucijama.

“Sve je lakše izvojevati pobede, i na Starom gradu, Bloku 37, Bloku 70, u Stjepana Filipovića, na Bara Revi…. Zato se moramo okupiti svi i izgraditi MOST između uličnog aktivizma i borbe u insitiucijama, jer jedino tako se možemo ne samo odbraniti već i zajedno stvoriti uslove da se građani pitaju i napraviti platformu da građani odlučuju o svojim životima. A ako delujemo zajedno, dugoročna pobeda je izvesna” – izjavio je Đorđe Miketić, pisac i aktivista Ekološkog ustanka sada takođe Narodni poslanik u budućem sazivu Skupštine.

Milica Marušić, aktivistkinja Odrbranimo reke Stare planine i odbornica u Gradu Beogradu, pozvala je sve građane koji imaju lokalni problem ili žele da se uključe u odbranu našeg lepog grada, da se jave Ekološkom ustanku, Akciji ili Skupštini slobodne Srbije iz koalicije MORAMO, da se umrežimo i postanemo jak front u odbrani grada i stvaranju jedne moderne zelene metropole po meri čoveka a ne investitora.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare