Foto: A.K./ATAImages,Nova.rs

Koalicija Ujedinjena Srbija, koju su činili SSP, DS i NS i još neki pokreti, nakon izbora 3. aprila praktično je prestala da postoji, a gotovo da nema ni kontakata među liderima tih stranaka. Sa druge strane, demokrate su sve bliže koaliciji “Moramo”, koja se i unutar sebe reorganizuje. ZZS Nebojše Zelenovića i Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute osnivaju novu političku organizaciju.

Odnosni nekadašnjih partnera – SSP, DS i NS drastično su promenjeni nakon izbora 3. aprila. Sve ono što je “škripalo” držalo se pod tepihom, da bi posle izlaska građana na birališta i sastanka Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa izašlo na videlo.

Komunikacija među liderima stranaka je slaba, a prema našim informacijama nema ni zajedničkih sastanaka, iako Srbiju očekuju ozbiljni politički izazovi, poput uvođenja sankcija Rusiji. Gotovo su izvesni i novi izbori u Beogradu i to ili u decembru ili u martu sledeće godine.

Sa druge strane, demokrate sve češće imaju kontakte sa pojedinim članicama koalicije “Moramo”. Razgovaraju sa Nebojšom Zelenovićem, liderom ZZS, a nedavno je održan sastanak i predsednika DS Zorana Lutovca sa liderima pokreta Ne davimo Beograd.

Prema našim saznanjima, razgovaralo se oko dogovora kako se postaviti oko eventualnog Vučićevog zaokreta prema Zapadu. Zaključeno je da su im slični pogledi oko najnovijih pitanja, vezano za Evropsku uniju, njene vrednosti i rusku agresiju na Ukrajinu, ali tema nije bila koalicija.

“Razgovaralo se o deklaracijama na pomenute teme. U tom pogledu DS i NDBG imaju slične stavove i moguće je očekivati neki usaglašeni tekst o tome, ali to nije dogovoreno”, navodi sagovornik “Nove” koji dodaje da će demokrate objaviti svoj evropski proglas.

Radomir Lazović, jedan od lidera NDBG, potvrđuje za “Novu” da je održan jedan sastanak sa Lutovcem, ali navodi da osim toga nije bilo drugih viđanja, kada je reč o njegovom pokretu.

Radomir Lazović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“NDBG održava dobre odnose sa svim organizacijama opozicije. Mi se možda ne slažemo oko programskih rešenja, ali svakako se slažemo oko toga da Srbija treba da bude slobodna država u kojoj vlada demokratija i u kojoj se neguje pluralizam mišljenja. Normalno je da ćemo se konsultovati i osim ovog jednog sastanka nije bilo nekih drugih viđanja”, kaže Lazović.

Sa druge strane, u okviru “Moramo” dolazi do promena, koje, kako kažu u tom savezu, ne dovode u pitanje samu koaliciju. Kako je i saopšteno, Otvorena građanska platforma “Akcija”, Ekološki ustanak i stranka Zajedno za Srbiju ušle su u zvaničan proces stvaranja jedne političke organizacije. Tom procesu ukrupnjavanja priključuje se i Skupština slobodne Srbije.

„Cilj je da Srbija konačno dobije otvorenu, zeleno-levu i modernu političku organizaciju, koja se razlikuje od prevaziđenih liderskih stranaka i koja će imati kapacitet da se uhvati u koštac sa ogromnim izazovima u kojima se nalazi naše društvo, ali i bude stožer daljeg okupljanja svih zdravih i demokratskih snaga da bi se zaustavilo uništenje našeg društva, ali i prirode“, naveli su u saopštenju.

Tom ukrupnjavanju ne pridružuje se pokret Ne davimo Beograd, ali kako nam je rečeno, cepanja koalicije neće biti.

“To je reorganizacija unutar koalicije, koja će sada umesto tri organizacije, postati koalicija dve grupe organizacija”, kaže sagovornik našeg lista.

BONUS VIDEO Prvomajska šetnja koalicije Moramo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare