Foto:Nova.rs

Čitav lanac institucija zakazao je u slučaju kršenja radnih, ali i osnovnih ljudskih prava u slučaju oko 500 radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji fabrike “Linglong” u Zrenjaninu. Premijerka Brnabić je bila zauzeta pisanjem protiv “Nove” i puštanjem “tizera”, policija čuvanjem murala Ratku Mladiću, ministarka Čomić pohvalama na račun vladavine prava u Srbiji, dok su iz inspekcije poručili da je gradilište “Linglonga” jedno od najkontrolisanijih.

Oko 500 radnika iz Vijetnama koji su u Srbiji angažovani na izgradnji kineske fabrike “Linglong” u 21. veku žive i rade kao robovlasništvu. Oduzeti su im pasoši, sloboda kretanja je ograničena, a nedostupna im je i medicinska pomoć.

Uslovi u barakama u kojima su smešteni ispod su ljudskog dostojanstva, što se moglo videti i na snimcima i fotografijama koje je objavila N1.

“Oni zaista žive u barakama u kojima je dole beton, spavaju na krevetima koji su samo jedna daska preko koje je stavljen tanak jorgan, hrana im je ograničena, kupaju se u kupaonici u kojoj je takođe dole beton. Imaju nekoliko tuševa i dva bojlera na 500 ljudi i samo dva toaleta na 500 ljudi“, rekla je Tina Piskulidis iz organizacije “Astra”.

Jedan od radnika je progovorio, nakon čega je dobio otkaz, a poslodavac je odbio da mu vrati pasoš. Tada kreće pobuna radnika i obustava rada.

Činjenica da se radnicima iz Vijetnama krše i osnovna ljudska prava usred Srbije, u 21. veku u Evropi, nije uznemirila najviše državne organe niti nadležne institucije.

Tvitovanje Brnabić

Dok su se po društvenim mrežama delili uznemirijući snimci Vijetnamaca i članova nevladnih organizacija koji se bore sa nedodirljivim privatnim obezbeđenjem, premijerka Ana Brnabić na istim tim društvenim mrežama imala je pametnija posla.

Ana Brnabic
Ana Brnabić Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Ničim izazvana, Brnabić je za to vreme “ratovala” sa listom “Nova”, lažno interpretirajući podatke iz teksta o lobistima koje je angažovala Privredna komora Srbije.

Premijerka je na Tviteru potom pustila “tizer” najavu novog video spota protiv lidera SSP Dragana Đilasa.

Ona je zatim “morala” još jednom da se osvrne na pisanje “Nove”, ocenjujući da smo objavili “laž” – “perfidnu”, “podmuklu” i “podlu”.

Za nju na gradilištu “Linglonga” u Zrenjaninu ništa nije bilo ni podlo, ni podmuklo, ni burutalno.

Čomić o vladavini prava

Slike i snimci iz Zrenjanina nisu pogodili ni Gordanu Čomić, ministarku za ljudska prava, koja od dolaska u Vladu postala slepa i gluva za sve brutalnosti ovog režima. Sada zatvara oči i pred užasom u kome žive vijetnamski radnici, iako je to direktno i njena nadlaženost.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

U vreme kada su Vijetnamci svedočili o uslovima u kojima žive i rade, Čomić je isticala napredak u oblasti vladavine prava u Srbiji i hvalila lokalne samouprave.

Vulin i mural

Ispred gradilišta “Linglonga” nije bilo ni policije. Ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina nije zabrinulo rvanje građana i radnika sa privatnim obezbeđenjem, kao ni činjenica da se lične isprave Vijetnamaca ne nalaze kod njih, već kod poslodavca.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/MUP SRBIJE

Valjda je zaključio da je urgentnije da policajci budu poslati da čuvaju mural ratnom zločincu Ratku Mladiću, jer bi neko na njega mogao da baci farbu ili, ne daj bože, jaja.

Kisić Tepavčević ćuti

O slučaju radnika “Linglonga” nije se lično oglasila ni ministarka rada i socijalne politike Darija Kisić Tepavčević. Međutim, njeno ministarstvo je saopštilo da je obavilo vanredni inspekcijski nadzor, a povodom prijave više nevladnih organizacija zbog radne eksploatacije i potencijalne trgovine ljudima.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Đorđe Krstić

U saopštenju koje je objavio RTS naglašava se da je gradilište „Linglonga“ najkontrolisanije u srednjem Banatu kada je reč o bezbednosti na radu, zdravlju zaposlenih i radnim odnosima.

Inspektorima iz Kisićkinog ministarstva nije bilo poznato da Vijetnamci nemaju pristup lekaru ni medicinsku pomoć, kako su pojedini radnici ispričali za Nova.rs.

Izgradnju fabrike “Linglong” od početka prate kontroverze i ozbiljne kritike ekoloških aktivista, koje vlasti u Srbiji nisu ni razmatrali. Naprotiv, kako je prenela Nova ekonomija, od države su za svoju investiciju dobili ozbiljnu pomoć – 95 hekatara zemljišta bez naknade i 75 miliona evra subvencija za zapošljavanje najmanje 1.200 radnika do kraja 2024.

BONUS VIDEO Pobuna u Linglongu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar