Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Nakon lažne vesti da su vijetnamski radnici preseljeni iz baraka u industrijskoj zoni Linglonga u Zrenjaninu, jutros se ispostavilo da se oni svi i dalje nalaze na istom mestu i u pojednako lošim uslovima. Na mnogim fotografijama užasnih uslova u kojima rade Vijetnamci, vidi se da radnici često nose samo japanke i tanke majice. Ispostavlja se da je to tako zašto što oni nisu znali gde uopšte idu.

Jedan od njih, jutros je primoran kako kaže da radi na gradilištu fabrike, uprkos vidnoj povredi ruke koju ima.

„Mi ovde nemamo nikakvu medicinsku pomoć, niti pristup lekaru. Pre mesec dana smo skoro svi imali bolove u stomaku i verovatno neki virus, ali nikome nije ukazana pomoć. Svaki dan se neko razboli, ali to njih nije briga”, priča za Nova.rs radnik iz Vijetnama po imenu Dži.

Prema njegovim rečima, svi oni su “preko noći” dovoženi po grupama od njih pedesetak, a da praktično nisu znali ni gde dolaze, ni u kakvim uslovima će raditi. To potvrđuje činjenica da većina od 500 radnika od garderobe ima par majica, japanke i sem radnih kombinezona u kojima i rade i spavaju, nemaju ništa drugo.

Dji vijetnamski radnik Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Želim da se vratim kući kao i dosta mojih kolega. Ovde sam od letos i za četiri meseca primio sam svega jednu platu. Stalno moramo da se bunimo da bi nas platili, a oni nas nekad poslušaju a nekada ne”, priča on.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Inače, Dži je pre 20 dana pobegao iz pakla Linglonga i pokušao da sa nekom grupom migranata uđe u Mađarsku, međutim carinici su ih uhvatili prilikom ulasku i vratili u Srbiju. Na njegovim rukama su još uvek vidljive rane nastale prilikom pokušaja da preskoči bodljikavu žicu.

Podsetimo, oko 500 radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu u sredu su stupili u potpunu obustavu rada kako bi skrenuli pažnju poslodavcu na nehumane uslove smeštajnih kapaciteta u kojima borave.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Vijetnamski radnici rekli su da je vest o njihovom položaju stigla i do matične zemlje gde su danas njihove porodice takođe organizovale proteste. Ranije danas aktivisti su iz kruga fabrike Linglong uspeli da izvedu jednog od zaposlenih koji je zbog izjava koje je davao medijima dobio otkaz.

Turbulencije u krugu fabrike guma u Zrenjaninu počele su pre pet dana, nakon što je N1 objavio snimke iz kampa u kome su smešteni vijetnamski radnici. Ministarstvo za rad poslalo je inspekciju na gradilište Linglonga, a organizaciji Astra koja je i podnela prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije traži hitnu reakciju svih nadležnih.

Bonus video: Radnici Linglonga u dužničkom ropstvu: Ako se vrate, nemaju od čega da prežive

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare