Protest radnika fabrike Linglong u Zrenjaninu Foto: Nova.rs

Položaj vijetnamskih radnika, na gradilištu kineske fabrike Linglong u Zrenjanju, prethodnih dana je dospeo u žižu ovdašnje javnosti. U samo nekoliko dana otkriveno je da zaposleni borave u nehumanim uslovima, da trpe konstatno maltretiranje, da im je sloboda kretanja ograničena na krug fabrike, te da su im poslodavci oduzeli pasoše kako ne bi mogli da se vrate u svoju zemlju. O tome koliko su ugrožena njihova osnovna ljudska prava svedoči i snimak koji je na društvenoj mreži Tviter objavila potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, a na kom se može čuti svedočenje jednog vijetnamskog radnika, koji je pokušao da pobegne.

„Ovde jedan od vijetnamskih radnika prvi put pokazuje rane od žica koje nisu uspeli da preskoče, jer su već pokušavali da pobegnu iz kineskog Ling Longa u Zrenjaninu. Mesecima izmučeni, zatvoreni, neplaćeni. Pokazuje i da im pasoši nisu vraćeni, da su i dalje kod izvesne gđe Mej“, napisala je Tepić u opisu svog posta.

Pročitajte još...

Na snimku se može videti kako jedan od vijetnamskih radnika objašnjava da nemaju nijednu ličnu ispravu, napominjući da su im oduzeti pasoši. Jedan od radnika je pokazao i ožiljke, koji su, kako se tvrdi, nastali prilikom pokušaja bekstva.

Oko 500 radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu juče su stupili u potpunu obustavu rada kako bi skrenuli pažnju poslodavcu na nehumane uslove smeštajnih kapaciteta u kojima borave .Kako su rekli neki od njih reporterki Autonomije, na obustavu rada su se odlučili i kao znak podrške njihovom kolegi koji je juče dobio otkaz jer je govorio za medije o lošem položaju zaposlenih vijetnamskih radnika u Zrenjaninu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare