Protest radnika fabrike Linglong u Zrenjaninu Foto: Nova.rs

Nakon što je Srbija ostala zgrožena scenama i detaljima iz poslovanja komapnije "Linglong", u kojoj oko 500 radnika iz Vijetnama živi i radi u nehumanim uslovima, oglasilo se i Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu rekavši da je u toku prikupljanje obaveštenja, nakon čega će doneti odluku o daljem postupanju.

O nehumanim uslovima i teškoj situaciji u kojoj se našlo gotovo 500 radnika iz Vijetnama srpska javnost saznala je tek pre pet dana, nakon emitovanja priloga N1. Sav horor dobio je novu dimenziju nakon što je uzbunjivač, takođe VIjetnamac, dobio otkaz jer je javno progovorio o situaciji, a zatim su aktivisti morali da ga fizički „izuvku“ iz fabrike i sklone na sigurno.

Foto:organizacija ASTRA

Po svemu sudeći, i Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu saznalo je tada šta se dešava u radničkom kampu u kom borave radnici iz Vijetnam, kako se može zaključiti iz odgovora na pitanja koje je postavila redackija portala „Nova.rs“, međutim, kako su nam rekli, i dalje prikupljaju obaveštenja o slučaju.

„Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu, postupajući u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, a u vezi navoda u medijima u kojima se izražava sumnja u postojanje radne eksploatacije i potencijalne trgovine ljudima u fabrici „Ling Long“ u Zrenjaninu, dana 16. novembra 2021. godine MUP-u PU Zrenjanin podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja u cilju rasvetljavanja ovakvih informacija i utvrđivanja njihove osnovanosti“, navodi se u odgovoru portalu „Nova.rs“.

Kako dodaju, rad na prikupljanju potrebnih obaveštenja je u toku i nakon okončavanja, biće doneta odgovarajuća javnotužilačka odluka u skladu sa zakonom.

Podsetimo, radnici su smešteni u barakama u industrijskoj zoni nadomak gradilišta, bez vode, grejanja i minimalnih higijenskih uslova za život. U sredu su stupili u potpunu obustavu rada kako bi skrenuli pažnju poslodavcu na nehumane uslove smeštajnih kapaciteta u kojima borave.

Vijetnamski radnici rekli su da je vest o njihovom položaju stigla i do matične zemlje gde su danas njihove porodice takođe organizovale proteste.

Bonus video: Linglong: Između investicije i sumnje na trgovinu ljudima

 


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare