Predsednik Srbije Aleksandar Vučić voli da govori o mnogo toga. Ponajviše o BDP-u, zatim o “lopovima”, “neznalicama” i “ponavljačima” iz opozicije, o Aljbinu Kurtiju, pritisku Zapada, neprospavanim noćima, Vladimiru Putinu, Emanuelu Makronu, vinima… Uvek “diskretno”, sa televizija sa nacionalnom frekvencijom, odgovori i na natpise u novinama, ali dve su teme koje uporno izbegava. Jednu mesecima, ovu drugu malo kraće. A to su: Oskar i slučaj “meklaren”, u kojem glavnu ulogu ima njegov kum Nikola Petrović.

Da počnemo od one “svežije” priče.

Redakcija KRIK-a nedavno je otkrila na osnovu prepiske u Skaj aplikaciji, da je pored bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i načelnika BIA Marka Parezanovića u komunikaciji s Darkom Šarićem, optuženim za krijumčarenje pet tona kokaina, bila i osoba pod imenom Oskar. On se opisuje kao šef, neko ko donosi sve ključne odluke. Opozicija je izrazila sumnju da je reč upravo o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a to je izazvalo veoma burne reakcije naprednjaka, pre svega premijerke.

U odbrani predsednika, Ana Brnabić je došla dotle da upita “zašto Oskar ne može biti ona sama”.

Ana Brnabić Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Iako se u tekstu Krika ne spominje mogućnost da je Oskar=Vučić, Brnabić kaže sledeće:

“To niko u Evropi, nijedan istraživački medij na svetu, da je zaista istraživački, ne bi nikada mogao sebi da dozvoli. Nikada. Zato što u sledećoj rečenici oni kažu ne postoji nikakav dokaz. Ne postoji. Ne, mi ne možemo da potkrepimo tu sumnju, mi to mislimo, zato što je to neko ko je navodno bio iznad ministra unutrašnjih poslova, ali to ne može biti premijerka, nego je to Aleksandar Vučić”, rekla je Brnabić i nastavila:

“Znači nisam ja, nego je on, iako sam ja iznad ministra unutrašnjih poslova, a Aleksandar Vučić tek tamo negde gore”, izjavila je Brnabić.

S druge strane, predsednik o ovome za sad nije rekao ni reč.

O kumu…

Isto kao što se nije “bavio” ni svojim kumom Nikolm Petrovićem, njegovim meklarenom koji košta više od pola miliona evra, niti navodima da je nesreću izazvao pijan i drogiran.

Podsetimo, 6. marta prošle godine Nikola Petrović, bivši direktor JP “Elektromreža Srbije” učestvovao je u saobraćajnoj nesreći na Dedinju, kada su povređene dve osobe.

Petrović je upravljao vozilom marke „meklaren“, kada se zakucao u ogradu u Užičkoj ulici kod broja 46. Tom prilikom oborio je tri stuba i udario u auto marke „opel korsa“.

Nikola Petrović
Nikola Petrović

Zatim je u junu potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić objavila policijski izveštaj.

„Vučićev kum Nikola Petrović saobraćajku je izazvao pozitivan na kokain i sa 0,41 procenta alkohola u krvi“, objavila je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i priložila izveštaj Policijske uprave grada Beograda u kojem se ovi podaci navode.

Marinika Tepić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Evo dokaza! A vlas kose poslao u Nemačku ne bi li utvrdio da nikada ništa osim majčinog mleka nije konzumirao? Hoće i pregled Meklarena “utvrditi” sistemsku grešku na kočnicama?“, upitala je Tepić danas na Tviteru, nakon što je objavila izveštaj policije.

PROČITAJTE JOŠ:

U tom izveštaju se, između ostalog, navodi:

„Na mestu saobraćajne nezgode, vozač Petrović Nikola je podvrgnut ispitivanu na psihoaktivne supstance uz pomoć aparata Drager, Drag test 5.000, ARMH 0052 broj testa 193, koji je bio pozitivan na kokain“.

Hapšenje policajke Petrović

Policajku Katarinu Petrović uhapsili su 3. jula pripadnici Službe unutrašnje kontrole MUP-a i zadržana je najpre 48 sati. Zatim joj je dva dana kasnije sudija za prethodni postupak Odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu Zoran Bursać odredio pritvor od 30 dana na zahtev Višeg tužilaštva koje je potpisao tužilac Milan Šućur. Pritvor joj je određen da ne bi ponovila isto delo, iako je po automatizmu odmah bila suspendovana, pa nije to mogla da uradi i da je htela.

Katarina Petrović Foto: Ivan Dinić/Nova

Na teret joj je stavljena navodna zloupotreba službenog položaja uz opis da je na Tviteru opozicionoj poslanici Mariniki Tepić dostavila nalaz veštačenja.

Ova se priča završila nedavnim oslobađem policajke Petrović svih optužbi.

A ubrzo posle toga i oodluka tužilaštva da Nikola Petrović neće biti krivično gonjen.

U saopštenju navode da iz dopuna nalaza i mišljenja veštaka psihijatra proizilazi da je Petrović u krvi imao najverovatnije od 0,1 do 0,2 promila alkohola, što je, kako kažu, ispod dozvoljenog nivoa alkohola u krvi. Kao i da je u tom momentu alkohol bio u fazi resorpcije, a da se ne može sa sigurnošću utvrditi da li je osumnjičeni upravljao svojim vozilom i pod dejstvom opojnih droga, „s obzirom na to da postojanje metabolita kokaina u urinu ne određuje vreme kada je kokain konzumiran, već samo pokazuje da je kokain prisutan u urinu, ali ne i u krvi“. Takođe, navedeno je da kokain ima dejstvo samo dok se nalazi u krvi, tj. pre razgradnje.

Zanimljivo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nijednom rečju nije se oglasio o celoj ovoj aferi.

BONUS VIDEO: Stevan Dojčinović o tome ko je Oskar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare