Predsednik države i vrh SNS-a najavili su formiranje Vlade u drugoj polovini marta, iako se u potpunosti nije ni konstituisala Skupština Srbije. Javnost još uvek ne zna ni ko bi mogao da bude mandatar za sastav Vlade, iako su u "igri" tri imena. S druge strane, sigurne pozicije u ministarstvima ima nekoliko političara iz SNS i SPS, dok nije nemoguć ni povratak bivših ministara iz redova SNS koji nisu na pozicijama od 2022. godine

Najavljeno je da će se Skupština konstituisati 6. februara, ali za sada smo dobili samo “krnji” parlament. Verifikovani su mandati poslanika, ali nije izabran predsednik Narodne skupštine i potpredsednici.

To znači da još uvek formalno ne može da se izabere ni izvršna vlast, koja je najavljena za sredinu ili drugu polovinu marta. Mnogi su bili iznenađeni činjenicom da će Srbija u ekspresnom roku dobiti Vladu, pa se odmah krenulo sa špekulacijama ko bi mogao da bude mandatar, odnosno premijer.

Miloš Vučević, Siniša Mali i Vladimir Orlić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Dok se očekuje da predsednik države poveri mandat za sastav Vlade nekome iz SNS, gde su najveći favoriti lider stranke Miloš Vučević i ministar finansija Siniša Mali, otvoreno je pitanje ko će činiti novu Vladu.

U njoj će potencijalno biti mesta i za neke stare kadrove za koje u prošloj izvršnoj vlasti nije bilo mesta, ali koji bi sada mogli da dobiju svoje mesto za stolom u Nemanjinoj 11.

Ovde se pre svega misli na bivšu ministarku evrointegracija Jadranku Joksimović, koja u prošloj Vladi nije želela da prihvati resor informisanja i telekomunikacija.

Jadranka Joksimović, Konfrencija za medije posle sednice Predsedništva SNS-a Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Uoči konferencije za medije 2022 . godine, na kojoj je tadašnji predsednik SNS Aleksandar Vučić trebalo da predstavi ko će biti novi ministri u Vladi, Joksimović je odbila da prihvati funkciju koja joj je ponuđena, pa je čak ušla i u verbalnu raspravu sa vrhom stranke.

Ipak, Joksimović je ostala u stranci na visokoj poziciji i do sada nije dobila nameštenje zbog čega nije nerealan njen povratak u izvršnu vlast.

U Vladi bi moglo da bude mesta i za Zlatibora Lončara, bivšeg ministra zdravlja. Bilo je veliko iznenađenje kada je saopšteno da Lončar neće biti novi-stari ministar zdravlja, gde ga je nasledila doktorka Danica Grujičić. Lončar se tada povukao u svoju struku, ali nije zatvorio vrata povratku na neku od čelnih pozicija.

Zlatibor LončarFoto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Dokaz za to su bile spekulacije da bi mogao zameni Aleksandra Vulina na čelu BIA pre nekoliko meseci, ali za sada obaveštajna agencija ima direktora u v.d.statusu. Da bi Lončar mogao da bude na čelu BIA nije demantovao ni predsednik Srbije, koji za bivšeg ministra zdravlja rekao da ga “izuzetno ceni”.

„Sećate se kako su rekli da je pre tri dana postavljen za direktora BIA? Pa nije postavljen. Da li je daleko ili blizu, ja o tome neću da govorim dok ne bude neko postavljen“, rekao je Vučić, dodajući da Lončara „izuzetno ceni i voli“.

Klinički centar Srbije, otvaranje, završena prva faza radova, svečano otvaranje, KCS, zgrada
Aleksandar Vučić i Zlatibor Lončar Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ali sasvim sigurno će prvo biti postavljen neko iz kuće (BIA) koji treba da vodi BIA taj period dok se ne postavi neki novi posle izbora, a Lončar nije zaposlen u BIA. Videćemo ko će to biti, imaju neka tri predloga, pa se o tome razgovara, pa i sa gospodinom (Aleksandrom) Vulinom“, dodao je predsednik Srbije.

Nije nemoguće da Lončar ponovo bude ministar, ali o tome se još uvek nije izjašnjavao niko iz SNS.

Gotovo izvesno povratak u izvršnu vlast može da očekuje i Marko Đurić, aktuelni ambasador Srbije u SAD. Njegov povratak najavio je i predsednik države Aleksandar Vučić, što otvara mogućnost da Đurić, koji je I bivši direktor Kancelarije za KiM, preuzme neki od najbitnijih resora poput Ministarstva spoljnih poslova.

Marko Đurić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Mirović najverovatnije napušta pokrajinu, Nebojša Stefanović i dalje enigma

Kadrovske promene očekuju se i u pokrajinskoj vlasti. Kako je Nova ekskluzivna najavila, dosadašnji premijer Vojvodine Igor Mirović najverovatnije će otići sa ove pozicije, dok će na njegovo mesto doći Dušanka Golubović, bivša gradonačelnica Sombora i državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede.

Foto:TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ

Nova je i ranije objavila da Igor Mirović, nekadašnji ministar privrede neće ponovo sesti u fotelju pokrajinskog premijera. Pominjao se Damir Zobenica, vodeći operativac SNS u Vojvodini, ali će najverovatnije izbor vrha SNS biti Dušanka Golubović.

To znači da se otvara prostor i za nova nameštenja Mirovića, koji bi mogao da se vrati u izvršnu vlast u kojoj je ranije bio ministar privrede. Enigma ostaje i Nebojša Stefanović, bivši ministar finansija i odbrane. On je uz mnogo buke otišao iz Vlade Srbije, iako to nije bilo neočekivano.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg.

Kritike na njegov račun nisu dolazile samo iz redova opozicije, javno su smenu tražili brojni opštinski odbori SNS, ali i visoki funkcioneri te stranke.

Atmosfera u javnosti je bila takva da ne bi bilo iznenađenje ni njegovo privođenje – dovođen je u vezu sa prisluškivanjem Aleksandra Vučića, a njegova bivša saradnica Dijana Hrkalović tvrdila je da je štitio klan Veljka Belivuka dok je bio na mestu ministra policije.

PROČITAJTE JOŠ:

Sve to je prošlo. Režimski tabloidi skinuli su ga sa naslovnih strana, a uprkos odnosu stranačkih kolega prema njemu, ostao je u SNS.

Sada je jedan od glavnih operativaca u stranci, a na njegovoj Fejsbuk stranici piše da je član Predsedništva te partije.

Iako je svojevremeno vodio beogradski odbor naprednjaka, u prvoj polovini godine aktivno je obilazio jug Srbije, a poznavaoci prilika tvrde da je neformalni koordinator SNS za taj deo zemlje.

Konačno, u novoj Vladi će svoju šansu potencijalno tražiti i Nevena Đurić, potredsednica Skupštine i jedna od vodećih ljudi u SNS za Kruševac, kao i neki novi naprednjaci koji su bili visoko pozicionirani na listi.

BONUS VIDEO: Siniša Mali u Skupštini 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare