Najava da bi do kraja februara mogla da se formira Vlada Srbije otvorila je pitanje ko će biti mandatar, odnosno novi premijer(ka). Za sad smo od predsednika Aleksandra Vučića čuli samo da će to teško biti Ana Brnabić, što bi značilo da se mandatarska vrata širom otvaraju za formalno prvog čoveka SNS Miloša Vučevića. Međutim, u konkurenciji za premijersku poziciju nalazi se još jedan Vučićev čovek od poverenja, koji možda ima i veće šanse...

Posle izbora 17. decembra koje deo opozicije ocenjuje kao neregularne i brutalno pokradene, vlast je najavila da će ubrzo biti konstituisan parlament. Nakon toga, prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, krenuće se i u formiranje Vlade.

Vučić, koji je i dalje najmoćniji čovek u SNS, veruje da će se to dogoditi do kraja februara ili početkom marta. U to veruje, a misli da Ana Brnabić u toj Vladi neće biti premijerka.

Ana Brnabić SNS izborni štab Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Evo imate Anu Brnabić, teško da će ona biti ponovo premijerka, ali je postala važan resurs ove zemlje, isto kao i Siniša Mali“, rekao je Vučić.

I ranije se pominjalo da Ani Brnabić neće biti ponuđen četvrti mandat i da je u narednom periodu očekuje neka nova funkcija. U javnosti se “stidljivo” pominje njena ambasadura u nekoj od najmoćnijih zemalja Zapada, ali za sada je sve to daleko.

Ko su kandidati za premijersko mesto?

Predsednik države mogao da bi predloži Miloša Vučevića, predsednika SNS kao novog mandatara za sastav Vlade. U pitanju je aktuelni ministar odbrane i formalno najmoćniji čovek SNS, barem gledajući njegovu poziciju u stranci (neformalno je Vučić, prim.aut).

Miloš Vučević Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Vučević je godinama bio bitan šraf naprednjačke vlasti, a i posle izbora 2022. godine bilo je najava da bi upravo on mogao da zameni premijerku Anu Brnabić na polovini njenog mandata.

Ta Vlada je unapred bila oročena, ali je zbog vanrednih izbora 17. decembra 2023. godine izostala najavljena rokada Brnabić-Vučević. U međuvremenu, Vučević je ojačao svoju poziciju u partiji, vodio je jedan od najznačajnih resora u državi, pa bi konačno mogao da bude i premijer.

Ana Brnabić i Miloš Vučević Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Drugi kandidat mogao da bi da bude dugogodišnji ministar finansija Siniša Mali.

Kao i Vučević, i Mali se nakon izbora 2022. godine pominjao kao kandidat za mandatara, ali je to Vučić tada demantovao.

“Napisali su da će to biti Siniša Mali. To je objavio jedan član Vlade koji je mislio da bi on sam trebalo da bude predsednik Vlade, jer je u Siniši Malom video najveću konkurenciju”, rekao je Vučić 2022. godine.

Siniša Mali Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Ipak, tada je ostavio mogućnost da Mali zauzme premijersku fotelju u budućnosti.

“Recimo, Siniša Mali je obavio odličan posao, može da bude dobar premijer za četiri godine, u nekoj budućoj Vladi ako se bude i dalje pokazivao, dokazivao, radio vredno i dodatno se uozbiljio”, poručio je tada Vučić.

Od tada su krenula intenzivnija obraćanja i druženja Vučića i Malog. Zajednička putovanja, pravljenje i degustacija sendviča s parizerom u zgradi Predsedništva, pevanje pesme opoziciji nakon izbora… I sve se više čini da je Mali u međuvremenu po Vučićevi standardima „sazreo“ za premijera.

Naravno, uvek postoji mogućnost da se u međuvremenu pojavi neki novi kandidat, ali su za sad za takav epilog male šanse. Ukoliko se uzmu u obzir parametri poput stranačke aktivnosti i lojalnosti predsedniku države.

Tri razloga zbog kojih se Vučiću žuri da formira Vladu

Kako je Nova ranije pisala, tri su razloga zbog kojih se Vučiću žuri da formira novu Vladu.

Prvi je da bi se „slegla“ prašina zbog izbornog inženjeringa i velikog broja neregularnosti na izborima 17. decembra.

Posmatrači iz zapadnih zemalja već su ocenili da je izborni proces u Srbiji obeležio veliki broj nepravilnosti. Pojedini predstavnici zapadnih zemalja potvrdili su da nikada ničemu sličnom nisu prisustvovali, iako srpske vlasti negiraju tačnost njihovih tvrdnji.

Deo razloga da se brzo formira Vlada jeste i želja vrha države da međunarodna zajednica ne posvećuje previše pažnje izborima. Pre svega se misli na finalni izveštaj ODIHR-a.

Konačno, u izbor nove Vlade u ovako kratkom roku ide se i zbog ubrzanja dijaloga Beograda i Prištine. Zapadni partneri očekuju napredak u dijalogu dve strane, što je bilo u drugom planu zbog izbora u Srbiji.

BONUS VIDEO: Vučić – obraćanje naciji: O navodima i nepravilnostima na izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare