Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Novo antologijsko gostovanje predsednika Srbije i nove antologijske rečenice koje će se prepričavati, od kojih je jedna ipak najupečatljivija.

Ne tako davno, u novembru prošle godine, kao najava za gostovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Happy televiziji, u gornjem levom uglu ekrana, danima je bilo istaknuto: „Ćirilica, 20 časova, senzacija u subotu, Aleksandar Vučić“. Na ćirilici. Gostovanje najmoćnijeg čoveka u zemlji bilo je najavljivano kao „senzacija“. Nema ni dva meseca od tada, a evo Vučića opet preko puta Milomira Marića, u udarnom, takozvanom „prajm tajm“ terminu.

Tema je onoliko, ispred predsednika listovi papira, promene raspoloženja idu od egzaltacije urađenim u državi, preko optužbi na račun za sve uvek krive opozicije (koja je poslednji put bila na vlasti pre skoro 9 godina), do vajkanja kako nije maneken, kako se ne drogira i ne pije kafu, ali pije vino svaki dan i težak je čovek…

Raspon tema takođe velik, ali je od svega izrečenog na društvenim mrežama najjače zazvučala ona rečenica kako se on, Vučić, ne pojavljuje često na televizijama.

Ili ako vas mrzi da slušate:

Pa da vidimo koliko je to predsednik Vučić gostovao na televizijama s nacionalnom frekvencijom samo tokom 2020. godine. Sudeći prema Instagram profilu „Budućnost Srbije“, koji uredno beleži predsednikove aktivnosti, Vučić je u prošloj godini u intervjuima na domaćim televizijama bio tačno 45 puta.

Najpre je 3. januara sad već prošle godine osvanuo kod Sarape u Novom jutru televizije Pink.

Već 12. januara eto sledećeg gostovanja, prvog od mnogih u Hit tvitu, takođe TV Pink, zajedno s Liljanom Smajlović (takođe regularnom gošćom ovog talk show programa) i Milanom Antonijevićem:

Samo pet dana kasnije, 17. januara, predsednika je ugostio sad već rahmetli voditeljski par Jovana Jovanović – Srđan Predojević, na TV Prva:

 

21. januara ga nije bilo na domaćim televizijama, ali se zato oglasio iz Davosa sa Svetskog ekonomskog foruma, u intervjuu za Euro news:

„Načekali“ smo se na sledeći intervju i dočekali ga 7. februara, u jutarnjem programu RTS-a.

U narednih 10 dana Vučić je jeo vojnički pasulj i o tome nas redovno obaveštavao na Instagramu, napravio selfi s Kusturicom na nekoj proslavi, igrao šah s dečicom naših radnika u Misiji Srbije u EU, a onda novi intervju – stari saborac Milomir Marić i besmrtna Ćirilica:

Prođe dugih 6 dana i eto nama predsednika opet, ovog puta u Jutru na Prvoj:

Već 29. februara predsednik je opet gost u svom očigledno omiljenom, jutarnjem terminu. Mesto događanja intervjua – RTS:

Dakle, februar tek što je gotov, a Aleksandar Vučić je već 8 puta bio gost na prestoničkim televizijama s nacionalnim frekvencijama. Idemo u mart.

Četvrti dan trećem meseca u godini predsednik Srbije otvorio je u Novom jutru TV Pink.

Pet dana kasnije u svoj raspored predsednik je uglavio i gostovanje na televiziji Kopernikus.

Onda je izbila korona, pa su se Vučićeva gostovanja na televizijama proredila. Toliko da smo ga sledeći put u 4 oka s nekim voditeljem videli tek 29. marta, na TV Prva, kad je preko puta njega bila Jovana Joksimović. Što ne znači da ga nije bilo, setite se samo svih onih dramatičnih pres konferencija na kojima se prvo smejalo koroni, a onda pretilo ljudima totalnim zatvaranjem zemlje, kao i izgradnjom novih groblja, pošto postojeća neće biti dovoljna da prime sve one neposlušne, koji se ne pridržavaju mera protiv kovida.

Sedmog aprila Vučić je u Upitniku na RTS:

Dvanaestog aprila uključio se iz zgrade Predsedništva u Jutro na Prvoj:

Četrnaestog aprila bio je gost Dnevnika na RTS:

Četiri dana kasnije, Vučić je gostovao na jednoj od svoje dve omiljene televizije, Pinku, u specijalizovanoj emisiji Vreme korone:

Kraj je meseca aprila, red je da se obeleži na RTS, ovog puta u emisiji Oko:

Samo što smo radno proslavili Praznik rada, eto nam predsednika na Pinku, u Hit tvitu s doktorom Predragom Konom:

Sedmog maja, ista meta, isto odstojanje – Vučić kod Marića u Ćirilici:

Osmog maja predsednik na na TV Prva davao izjave uživo Filipu Čukanoviću:

Očigledno mu se dopalo kod Čukanovića, tako da je ista stvar ponovljena 8 dana kasnije, 16. maja:

Poslednji dan maja bio je rezervisan za Hit tvit, s doktorom Branimirom Nestorovićem i – Milomirom Marićem, kao da nije bilo dovoljno „ćiriličnog“ druženja:

Tih dana malo je popustila korona, pa je predsednik našao vremena za odlazak na Peštersku visoravan, u Bugarsku kod Bojka Borisova, u ćevabdžinicu kod legendarno Jonuza u Novom Pazaru, a onda nam se požalio, jedući zelenu salatu i pozirajući sa istom, da se „čovek na sve navikne“. Ako ne verujete, pogledajte na Instagramu „Budućnost Srbije“.

Kad se okrepio i proputovao malo, vreme je opet za TV kamere, ovog puta u Jutru na Prvoj, 6. juna:

Uželeli ste se Sarape? I Vučić je, i zato evo njih dvojice 10. juna kako ukrštaju koplja junačka:

Privilegiju da na TV Prva intervjuišu Vučića imaju samo Čukanović i Jovana Jevremović. Potonja ga je ugostila 12. juna:

Došlo je vreme i za posetu nekad ultra opozicionoj B92, danas još jednoj od za gostovanja poželjnih televizija. Ovog puta 13. juna, samo dan kasnije posle Jovane, u Fokusu s Miloradom Vučelićem i Jakšom Šćekićem:

Na pola smo godine, a Vučić je bio gost na televizijama 25 puta.

Već prvog dana jula „palo“ je uživo uključenje u program TV Pink. Tih dana se pričalo da Vučića „predugo“ nema u javnosti (čak 17 dana), pa su zli jezici spekulisali da je oboleo od korone, zbog čega je i intervju na Pinku bio dosta bizaran. Te glasine su vrlo brzo demantovane.

Ispostio se predsednik od TV gostovanja, pa da se nadoknadi dvoiponedeljno izbivanje s nacionalnih frekvencija, več 2. jula eto njega na RTS:

Desetog jula sledi uključenje uživo, direktno iz Pariza, posle sastanka s Emanuelom Makronom. Uvek spremne da zabeleže tok predsednikovih misli kamere TV Pink:

Koliko je već vremena prošlo kako predsednika nije bilo u Hit tvitu? Prilika da se ispravi nepravda – 12. jula:

Deset dana kasnije predsednik je na RTS u Dnevniku:

Leto je odmaklo, još jedna poduža pauza, a predsednik je 14. avgusta opet gost. Gde? Pa u Novom jutru kod Sarape:

I dalje je jul, a 22. dana u ovom mesecu probudili smo se uz predsednika u Jutru na Prvoj:

I Sarapa zaslužuje odmor, pa su 28. avgusta čast da ugoste predsednika imale dve plavuše na Pinku, naravno u Novom jutru:

Kako je prošao na sastancima u Sloveniji informisani smo s Pink frekvencija 30. avgusta:

Početkom septembra otputovalo se na istorijski sastanak s Donaldom Trampom u Vašingtonu, pa je odatle „palo“ još jedno uključenje, pred vazda budnim okom Pinkovih novinara:

Koliko su važni bili sastanci s Trampom mogli smo da saznamo i 5. septembra, opet na Pinku:

Po povratku iz Amerike, Vučić je osvanuo na RTS:

Usledio je „važan intervju“, kako je opisano na Instagramu, za Rojters 22. septembra. Intervju su preneli svi domaći mediji, posebno oni naklonjeni Vučiću, a takvi su svi s nacionalnom frekvencijom.

Četvrtog oktobra Vučić se zahvalio i „dragom Kristijanu“ na prilici na govori za ORF:

Deset dana kasnije, 14. oktobra, presednik se zahvaljuje RTS-u na prilici da govori za njih:

Poslednjeg dana oktobra Vučić je boravio u Crnoj Gori, na sahrani mitropolita Amfilohija, pa kad je već tamo, može i intervju za TV Vijesti (koji, doduše, nije bio toliko prijatan po predsednika Srbije, ali šta sad):

Povratak na domaći teren, u poznato okruženje, doneo nam je još jedno gostovanje u Ćirilici kod Marića, 16. novembra:

Trećeg decembra Vučića smo mogli da gledamo i slušamo i u „Četvrtak u 9“ na RTS:

Decembar je bio nešto sušniji, pa se predsednik pojavio u novom formatu na TV Prva, gde su ga pitanjima rešetali profesor Ivo Visković i NVO aktivista Milan Antonijević:

Za 28. decembar bila je najavljena velika novogodišnja konferencija za medije, gde su svi novinar mogli da pitaju šta žele predsednika. To, međutim, nije sprečilo Vučića da već 31. decembra sumira godinu za nama, a gde drugde nego na Pinku:

Dakle, sasvim precizno: samo u 2020. Aleksandar Vučić bio je gost 45 puta s raznoraznim voditeljima na (podobnim) televizijama s nacionalnom frekvencijom. Nije ga bilo na N1 ili Nova S. Ako ovo nije često, šta li bi bilo da predsednik zaista ima priliku da nam češće saopštava svoje stavove?

Dakle, skroz precizno: samo u 2020. Aleksandar Vučić bio je gost 47 puta s raznoraznim voditeljima na (podobnim) televizijama s nacionalnom frekvencijom. Nije ga bilo na N1 ili Nova S. Ako ovo nije često, šta li bi bilo da predsednik zaista ima priliku da nam češće saopštava svoje stavove?

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Ovde ne računamo gotovo svakodnevne improvizovane pres konferencije na kojima Vučić, nikad ispod pola sata, priča o dostignućima svojim, svoje partije, svoje Vlade i svoje vlasti.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Do nekog novog gostovanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare