Aleksandar Šapić, donedavni gradonačelnik Beograda, ponovo će ući u trku za prvog čoveka grada ispred liste okupljene oko SNS. Iako su mu mandat obeležile afere, nelegalne gradnje, saradnici koji optuženi za korupciju, ali i agresivni napadi na novinare, Aleksandar Šapić će ponovo biti izbor naprednjaka za mesto prvog čoveka grada.

Aleksandar Šapić tražio je i još jednom dobio šansu da bude kandidat da gradonačelnika Beograda. Prvi put to mu je pošlo za rukom 2022. godine, kada je i izabran za prvog čoveka grada. Drugi put kandidat je postao na decembarskim izborima, ali naprednjaci nisu uspeli da formiraju vlast.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će izbori biti 2. juna, ali predsednica Narodne skupštine ih još uvek nije raspisala. Ipak, čuli smo da će Aleksandar Šapić ponovo biti kandidat za gradonačelnika.

Aleksandar Šapić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Iako je u javnosti postojala dilema da li će se vrh partije odlučiti da baš on bude kandidat, jer njegov ulazak u stranku nije doprineo rastu rejtinga naprednjaka u prestonici, Šapiću je „produžen život.

Najavio je početak kampanje, u kojoj neće odgovarati na pitanja medija koji mu nisu po meri.

U svakom slučaju, SNS se opredelio za starog i proverenog kandidata, koji ima puno afera u svom „koferu“, ali to njima neće smetati. Nelegalna gradnja, kompromitovani saradnici, drzak odnos prema medijima i lista nadrealnih izjava samo su deo bagaža koji aktuelni predsednik Privremenog organa Beograda vuče sa sobom na putu ka Starom dvoru.

Nelegalna gradnja i saradnja sa onima koji divlje grade

Potpredsednik SNS i nekadašnji predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić svoju političku karijeru počeo je tako je prekršio zakon jer je u prestonici izgradio bazen, garažu i pomoćnu prostoriju i objekat uz luksuznu vilu, bez građevinske dozvole.

O divljoj gradnji gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića mediji su godinama pisali, a BIRN je do detalja pisao kako je gradonačelnik Beograda legalizovao nelegalno dograđenu vilu na Bežanijskoj kosi, koji je da je rađeno po zakonu trebalo da bude srušen, dok je Šapić morao da plati novčanu kaznu, a pretila mu je i kazna zatvora.

Aleksandar Šapić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Aleksandar Šapić se našao u središtvu afere i početkom 2023. godine. Tada je BIRN objavio da je bivši prvi čovek opštine Novi Beograd nije prijavio kuću vrednu 820.000 evra u Trstu, ali da je prekršio zakon jer nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Iz italijanskog katastarskog dokumenta BIRN i Vreme su otkrili da Šapićeva vila ima ukupnu površinu od skoro 400 kvadrata.

Foto: Google maps

Aleksandar Šapić je „mučio muku“ sa nelegalnom gradnjom i u Ulici Laza Lazarević u blizini Zvečanske, gde je izgradio vilu od 672 kvadrata bez građevinske dozvole.

Da su divljoj gradnji skloni i Šapićevi saradnici potvrđuje slučaj iz Dobropoljske ulice u Beogradu gde je inspekcija zatvorila gradilište njegovog saradnika Mirjana Nešovića.

Uprkos odluci nadležne inspektorke da se zatvori gradilište zbog nedostatka svih dozvola, Nešović koji je do nedavno bio direktor u VK „Novi Beograd“ samo je sklonio traku i nastavio da zida.

Aleksandar Šapić vila Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Aleksandar Šapić čuva kadrove koji se sumnjiče za korupciju

Najuži krug ljudi oko doskorašnjeg gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića nalazi se središtu velikih afera.

Dok se sekretarka za obrazovanje Aleksandra Čamagić dovodi u vezu sa malverzacijama oko davanja budžetskog novca fantomskim udruženjima, šef kabineta Šapića Nenad Milanović saslušan je u decembru od strane Tužilaštva zbog afere oko nameštanja tendera.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako su njihove karijere prilično umrljane, niko ni ne pomišlja na ostavku, dok im podršku daje lično Šapić.

Novinari najveći neprijatelji: Aleksandar Šapić objavio „rat“ medijima

Od dolaska na mesto gradonačelnika glavnog grada Aleksandar Šapić je uspostavio pravilo da na pitanja novinara našeg portala i televizija N1 i Nova neće odgovarati u odsustvu svojih kamera.

Nazivao je novinare te tri redakcije raznim pogrdnim imenima – najčešće lažovima.

U međuvremenu odlučio da više u uopšte ne govori za medije u okviru United Grupe, ali ne propušta priliku da one sa „nezgodnim“ pitanjima naziva lažovima.

BONUS VIDEO: Aleksandar Šapić ponovo nerado o odgovornosti, ali rado o novinarima 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare