Foto: Arhiva

Uoči međustranačkog dijaloga kome će posredovati evroparlamentarci, a o kome se i dalje malo zna, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić otkrio je jedan detalj - na razgovr će biti pozvane sve političke stranke i one koje su bojkotovale izbore. Ono što se onda postavlja kao pitanje je kako će na to odgovoriti opozicija. U razgovoru za Nova.rs većina kaže da će se pozivu odazvati. Među njima međutim još nema dogovora da li će na dijalog ići svako sa svojim predstavnikom ili će deo opozicije izabrati zajedničke pregovarače.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas kaže da nema dileme da li će se odazvati pozivu na dijalog, ali samo uz prisustvo evroparlamentaraca.

Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs
Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Više puta smo jasno rekli da ćemo učestvovati u dijalogu koji će se odvijati uz pokroviteljstvo Evropskog parlamenta i prisustvo evroparlamentaraca.U međuvremenu je šest organizacija privelo kraju rad na platformi za dijalog, kojom ćemo jasno izneti naše zahteve i mehanizam za njihovo sprovođenje. Nastavićemo da radimo i sa ostalim organizacijama koje se iskreno bore za promene u Srbiji u želji da dođemo do teksta iza koga bi stalo što je moguće više nas“, rekao je Đilas za Nova.rs.

Sličan je stav i lidera Dveri Boška Obradovića, s tim što misli da je prethodno potrebno usaglasiti stavove opozicije oko uslova.

Boško Obradović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Boško Obradović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Srpski pokret Dveri je spreman za učešće u dijalogu sa vlašću i što se tiče nama bitnih tema i naših predstavnika. Međutim, pre toga radimo na dijalogu unutar opozicije sa ciljem da postignemo jedinstvo oko zajedničke platforme i zajedničke delegacije za pregovore sa vlašću. Smatramo da je to bolje za uspeh pregovora, a uvek smo spremni i da samostalno učestvujemo ako do toga ne dođe“, rekao je Obradović.

Generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov kaže da se direktan dijalog sa ovim režimom pokazao nemogućim, stoga će učestvovati isključivo u dijalogu pod pokroviteljstvom EU.

Konstantin Samofalov Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Raduje nas kao stranku da se u pregovore ponovo uključuje nemački političar Knut Flekenštajn, prijatelj Srbije i socijaldemokratije. Narednih dana će grupa stranaka i pokreta sa kojom zajednički radimo na izradi platforme za međustranački dijalog, izaći sa konačnim tekstom platforme i to će biti osnov za ove razgovore pod pokroviteljstvom EU. Videćemo kakav će biti format razgovora i tada će se više znati o tome ko će biti naši predstavnici koji će zastupati stavove i izneti zahteve iz naše zajedničke platforme“, rekao je Samofalov.

U grupi stranaka koje nisu oduševljene Dačićevom najavom da će sve stranke učestvovati u dijalogu jesu Narodna stranka, Nova stranka i Demokratska stranka Srbije.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić smatra da nije dobro to što će u dijalog biti pozvane sve stranke i da je zato najbolje da bojkot opozicija izabere dva predstavnika.

Sanda Rašković Ivić Foto:FoNet/Marija Djoković

„To što će biti pozvane sve stranke nije dobro, zato što vlast pravljenjem takve masovke pokušava da razvodnji situaciju. Tu će onda biti i bojkot opozicija i onaj deo koji je izašao na izbore, oni koji namiguju vlasti i oni koji se zovu opozicijom samo zato što nisu ušli u parlament. Na nama je sada da odlučimo da li ćemo se pregrupisati, a pod tim mislim samo na autentičnu bojkot opoziciju, da izađemo sa dva pregovarača i tako bar malo uozbiljimo celu priču. Ovako vlast pokazuje da nema nameru ništa da promeni, ovo je bacanje prašine u oči i Evropi i građanima Srbije. Nismo dobro počeli“, ocenila je Rašković Ivić.

Saglasan sa njom je i predsednik Nove stranke Aris Movsesijan.

Aris Movsesijan Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Sa iskustvom koje smo imali na prošlom dijalogu, bilo bi bolje da opozicija odredi svoje predstavnike ali i da pre dijaloga pokuša da usaglasi stavove. Veliki broj učesnika u dijalogu pogoduje pravljenju cirkusa, što ova vlast i priželjkuje“, naveo je Movsesijan.

Demokratska stranka Srbije ostaje pri stavu da neće učestvovati u dijalogu u kojem sudeluju stranci, međutim, podržaće platformu na kojoj radi sa grupom opozicionih stranaka, među kojima su i SDS i Nova.

Miloš Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Naravno da ostajemo pri tom stavu, jer je ispravan. Podržaćemo platformu na kojoj radimo sa kolegama iz opozicije. Mi se slažemo oko suštine i branićemo uvek te stavove kao što smo činili do sada, ali se ne slažemo nužno u svakom pojedinom načinu vođenja te borbe i mislim da je to u potpunosti u redu i da ne predstavlja neki poseban problem“, zaključio je Jovanović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar