Dačić: U dijalogu da učestvuju i vanparlamentarne stranke

Politika 02. feb. 202120:10
Podeli:
Ivica Dačić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je potrebno da u međupartijskom dijalogu učestvuju i političke stranke koje nisu u Skupštini Srbije, kao i one koje su bojkotovale izbore.

Dačić je na Radio televiziji Vojvodina rekao da nijednom svojom rečenicom nikada nije uvredio evroposlanicu i predsednicu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Tanju Fajon. Kazao je da je njegova izjava da je Fajon samu sebe diskreditovala, jer navija za opoziciju, bila primedba.

„Mi smo imali primedbe na njeno ponašanje. Mi smo samo tražili da se svi ponašaju u skladu sa svojom misijom“, rekao je Dačić, govoreći o međupartijskom dijalogu vlasti i opozicije.

Dačić je naveo da je i tokom razgovora sa predsedavajućim Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom rekao da treba podsticati međupartijski dijalog kako bi bio doveden do samog kraja, umesto da se navija za jednu ili drugu političku opciju.

Dodao je da je tokom razgovora sa Mekalisterom postignuta saglasnost o dinamici pregovora, a da je on predložio da oni budu otvoreni 1. marta.

Dačić je naveo da će on pozivati učesnike u dijalogu i da smatra da je u Srbiji moguće imati dijalog u kom „niko nikog ne vređa“.

Na pitanje ima li Srbija razloga da se ljuti na Izrael zato što je priznao jednostranu nezavisnost Kosova i što je uspostavio diplomatske odnose s Kosovom on je rekao da misli da ima.

„Ovo je još jedan pokazatelj da svaka zemlja i svaki narod u svetu gleda pre svega svoj interes“, rekao je Dačić.

Dodao je da misli da je ta odluka doneta jer je prevladala želja da jedna muslimanska zemlja otvori ambasadu u Jerusalimu.

Komentari

Vaš komentar