Jedan od ranijih sastanaka čiji je domaćin bila SDS Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Socijaldemokratska stranka Srbije (SDS) žali što su Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret odbili njihov poziv na sastanak povodom izrade zajedničke platforme za pregovore o izbornim uslovima.

„Njihovo jedino obrazloženje je da neće učestvovati, jer je sastanak najavljen u medijima, iako smo njihov odgovor dobili prvo upravo u medijima“ navodi se u saopštenju SDS.

Kako je već objavio portal Nova.rs, Stranka slobode pravde (SSP), Pokret slobodnih građana (PSG), Demokratska stranka i Pokret za preokret,neće se odazvati pozivu za sastanak u utorak koji su im uputile Nova stranka i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, saznaje Nova.rs.

„Podsećamo ih da su i svi njihovi sastanci, na koje smo se mi uvek odazivali, takođe bili medijski najavljivani. Takođe je medijski objavljeno i kada su nam poslali njihov predlog platforme, kao i sama platforma, tako da ne razumemo da im je sada odjednom medijska najava problem“ ističu u SDS.

Dodaju da su javnost o ovom sastanku obavestili jer „smatraju da se pre svega građana tiče obaveštenje o pozivu na izradu jedinstvene platforme opozicije“.

„Smatramo da nema razloga za netransparentnost u vezi sa pozivom na zajednički sastanak i da je okupljanje opozicije pozitivna vest, a ne tema koju bi trebalo kriti od javnosti. Pri tom, napominjemo da je sastanak zatvoren za javnost i da bismo sa konačnom platformom izašli tek kada bude završena i dogovorena, za razliku od onih koji nam zameraju obaveštavanje javnosti samo o pozivu na sastanak, a u medijima su objavili čak i sadržaj svojih predloga platformi“ naglašavaju u stranci Borisa Tadića.

Za ovu partiju je „prilično kontradiktorno da im je sada problem što su mediji obavešteni samo o tome da je zakazan sastanak opozicije na temu predloga platformi, a nije im problem što svoj predlog uveliko predstavljaju i diskutuju u medijima, pre nego što su ga prodiskutovali sa ostatkom opozicije iza zatvorenih vrata“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Nažalost, ni diskutovanje njihovog predloga prvo u medijima, a ni ovakav u najmanju ruku nedosledan razlog odbijanja poziva na zajednički sastanak, ne pokazuju njihovu volju za dogovorom i jedinstvenim delovanjem opozicije u borbi protiv zajedničkog protivnika i za zajednički cilj“ naglašavaju u saopštenju SDS.

Iz te stanke poručuju da se suštinski cilj zahteva svih opozicionih grupa ne razlikuje i da je štetno da se na ovoj temi prave veštačke razlike i raskoli.

„Izborni uslovi ne bi smeli da budu povod za unutaropoziciono nadmetanje, već tema na kojoj ćemo odgovorno pokazati sposobnost dogovora i jedinstvo, jer se jednako tiče svih učesnika na izborima. Ne vidimo nijedan smislen razlog da odbijaju razgovor na temu sopstvene platforme sa onima kojima su je poslali i sa ostatkom opozicije koji je takođe zainteresovan za učešće u tom dijalogu. Još jednom se nadamo da će se ipak odazvati pozivu i da ćemo u utorak konačno biti svi za zajedničkim stolom i poslati sliku jedinstva i odgovornosti prema ovoj važnoj temi, a ne pogubnih raskola i nastavka borbe za prvog na Titaniku“ zaključuju u SDS.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar