Foto:Nemanja Jovanović

Zbog povezanosti sa režimom Aleksandra Lukašenka u Belorusiji, na crnu listu američkih vlasti dospeo je Nebojša Karić, sin srpskog privrednika Bogoljuba Karića, kao i porodične kompanije. Kako se navodi u objavi američkog trezora, pod sankcije su stavljena lica i firme koje su bile „novčanici“ režima i obezbeđivali sredstva predsedniku Lukašenku za lično bogaćenje, ali i za finansiranje njegove koruptivne i brutalne vlasti, o čemu su KRIK i OCCRP pisali pre tri meseca.

Mrežu koja je održavala Lukašenkov nasilni režim činili su, kako piše u saopštenju američkog trezora, i članovi porodice Karić. Njihove građevinske firme dobijale su brojne povlastice od Lukašenka – između ostalog, državno zemljište u okolini Minska vredno 800 miliona dolara, poreske olakšice ili potpuno ukidanje poreza, a za infrastrukturne radove koristile su državne resurse.

„Porodica Karić smatra se bliskom Lukašenku. ’Dana Holdings’ osnovana na Kipru navodno je ponudila zaposlenima slobodan dan za učešće na skupu podrške Lukašenku posle nameštenih izbora u avgustu prošle godine, a u poslovnom prostoru firme nalazi se umetnička galerija koju vodi Lukašenkova snaja“, navodi američki trezor.

Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko Foto: EPA-EFE/MAXIM GUCHEK

Na crnu listu osim „Dana holdings-a“ stavljene su i njene beloruske ispostave „Dana Astra“, „Emirates blue sky“ i „Dubai Water Front“, kao i direktor Nebojša Karić, sin Bogoljuba Karića.

KRIK i beloruski Belsat su u maju pisali su o vezama Karića i Lukašenka koje traju više od decenije.

Novinari su otkrili da su Karićeve firme najveći građevinski investitori u Minsku, ali da uprkos grandioznim obećanjima nijedan građevinski poduhvat nisu završile kako je obećano. Umesto staklenih kula i nebodera, po Minsku su nicale obične stambene zgrade od cigle.

Osim toga, novinari su otkrili da su ove firme dobile oko 400 hektara zemlje vredne oko 800 miliona evra.

Krajem prošle godine Karići su izveli manevar koji im je omogućio da izbegnu sankcije EU i da u Belorusiji neometano posluju. Evropska unija stavila je u decembru „Dana holdings“ na „crnu listu“. Samo nekoliko dana ranije, međutim, ova firma izašla je iz vlasništva firmi u Belorusiji, a umesto nje ušla je registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Karići su se obreli u Belorusiji nakon što je u Srbiji 2006. godine pokrenuta istraga njihovog poslovanja. Više članova porodice, među kojima i Bogoljub Karić, bilo je osumnjičeno da su se nezakonito obogatili koristeći privilegovani položaj u režimu Slobodana Miloševića. Tužilaštva su tvrdila da su Karići, između ostalog, oštetili budžet Srbije tako što su iz „Mobtela“, telekomunikacione kompanije u kojoj su bili partneri državi, lažnim ugovorima i nepostojećim poslovima „ispumpavali“ novac. Bogoljub i njegov brat Sreten bili su i na poternicama, ali su nakon deset godina svi postupci obustavljeni i oni su se vratili u Srbiju.

Tokom bekstva Karići su utočište pronašli u Rusiji i Belorusiji gde su izgradili bliske veze sa predsednikom Lukašenkom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar