Foto:Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP; Malden Šurjanac/RAS

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko poklonio je zemljište porodici Karić u vrednosti od milijardu evra, čime je nastavio da sarađuje sa poznatom srpskom porodicom na sumnjivim poslovima u Minsku.

Poslovi porodice Karić, konkretno firme „Dana Holdings“ biće sankcionisani od strane Evropske unije zbog podrške koju su dobijali od Lukašenkovog režima.

Nekoliko dana pre nego što je EU najavila da će sankcionisati firmu zbog saradnje sa Lukašenkom, u posao je ušla kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je nastavila poslove.

Kompanija iz UAE pod nazivom „Enterprise Developments Holding Limited“, u vlasništvu je čoveka čije ime je veoma slično izvršnom direktoru firme „Dana Holdings“, prenosi Organized crime and corruption reporting project (OCCRP).

Cela priča počinje 2008. godine, kada je na Gradsko veće Minska proglasilo pobednika arhitektonskog konkursa, koji je je predstavljao nebodere visoke preko 300 m koji su se uvijali na nebu. Najavljivan je kulturni sadržaj, kao i najveći vodeni park u Evropi, a izgrađeni su objekti koji ne odgovaraju pomenutoj zamisli. Ključno je to što je pobednik konkursa bila firma „Zomex Investment“, u vlasništvu porodice Karić koja je bliska porodici Lukašenko.

Dekretom predsednika Lukašenka, firma je dobila poreske olakšice i državne resurse za izgradnju, a ono što je ključ jeste što im je dato zemlja besplatno.

Foto:occrp.org; Zomex promo

Novinari koji su analizirali dokumenta, došli su do saznanja da je firma „Zomex Investment“ nedavno promenila ime u „Emirates Blue Sky“. Zajedno sa firmama „Dana Astra“ i „Belinte Robes“ trenutno u Minsku imaju 11 infrastrukturnih projekata. Takođe, utvrđeno je da je vlasnik kompanija napravio svojevrsni „korporativni manevar“, prema kojem je izbegao sankcije EU i nastavio da sarađuje na projektima sa administracijom Aleksandra Lukašenka.

Sve tri firme do skoro su bile u vlasništvu velike kompanije „Dana Holdings“, koja je registrovana na Kipru, a koja je do nedavno bila u vlasništvu Nebojše Karića, poznatog člana ove porodice.

Očigledno dobro obavešteni, kompanija neposredno pre uvođenja sankcija iz svog vlasništva isključuje sve tri kompanija, a upravljanje preuzima kompanija iz UAE “ Enterprise Developments Holding Limited“.

Predsednik kompanije „Dana Holdings“ Vibor Mulić rekao je da su sve odluke vezane za promenu vlasništva donete isključivo iz poslovnih razloga, te da su donete mnogo pre nego što se spekulisalo o sankcijama.

Dana Holdings vode sinovi Bogoljuba Karića

Podsetimo, u oktobru je sajt „Euobserver“ objavio je da predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ima porodične veze sa najmanje dve firme na Kipru, dok Evropska unija priprema istragu sa tokovima njegovog novca. U pitanju su dve kiparske kompanije „Eastleigh Trading“ i „Dana Holding“, a ova druga se dovodi u vezu sa poznatom srpskom porodicom Karić.

Kompaniju „Dana Holding“ vode članovi porodice Karić, Nebojša i Bojan, sinovi Bogoljuba, sa kojim Lukašenko ima odlične veze. Kada je reč o poslovanju firme, pored Nebojše i drugi članovi porodice Karić učestvuju u njenom radu kao akcioniri,  među kojima Danica Karić Stojilković, Jelena i Nadežda Lazarević. Njihov zbirni kapital u akcijama iznosi 200.000 evra.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar