Foto:promo BK

Podrška Srbije Deklaraciji Evropske unije o predsedničkim izborima u Belorusiji, kojom se osuđuje nasilje tamošnjih vlasti prema demonstrantima, a izbori ocenjuju kao nefer, ponajviše bi se moglo obiti o glavu braći Bogoljubu i Dragomiru Kariću, koji su sada u vrlo nezavidnom položaju pa će sasvim sigurno morati da odluče kojem će se Aleksandru prikloniti - Vučiću ili Lukašenku.

Da podsetimo, Srbija je pristupila pomenutoj deklaraciji i praktično oprala ruke od prijateljstva sa predsednikom Belorusije Aleksandron Lukašenkom. Ova informacija nije objavljena javno, već su nas o tome obavestili šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri.

PROČITAJTE JOŠ...

Uzburkane strasti nakon ove objave pokušala je danas da primiri premijerka Ana Brnabić:

„Ne smemo da zaboravimo prijateljstvo Lukašenka prema našem narodu u teškim trenucima. Nadam se da Lukašenko neće zameriti“, rekla je Brnabić danas novinarima uz objašnjenje da je ova odluka doneta u okviru sinhronizacije sa spoljnom politikom EU.

Foto:Nemanja Jovanović

Lukašenko sasvim sigurno na ovu odluku Srbije neće gledati blagonaklono, a protivmere najpre bi mogla osetiti upravo braća Karić, koja su u Minsku napravila pravo malo carstvo. Uz njegovu pomoć.

Braća Bogoljub i Dragomir Karić juče nisu odgovarali na pozive i poruke portala Nova.rs, tako da za sad ostaje nepoznanica kakva će biti njihova reakcija. Ono što se zna jeste da prijateljstvo braće Karić sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom nije nova vest, a ni tajna.

Foto:promo BK

Odlikovanja

Predsednik Belorusije svojevremeno je odlikovao Dragomira Karića, on je nakon toga proglašen i počasnim abasadorom Srbije u Belorusiji. Porodica Karić nikada nije demantovala medijske tvrdnje da je Lukašenko kao njihov gost boravio na Kopaoniku 2009. godine, tokom održavanja Biznis foruma, a tada ga je na aerodromu u Nišu sačekao Dragomir Karić. Spekulisalo se da je beloruski predsednik lično lobirao kod srpskih vlasti da se Bogoljub Karić krajem 2016. vrati u Srbiju, nakon 11 godina, pošto je obustavljena istraga protiv njega i ukinuta poternica zbog zloupotrebe položaja u kompaniji „Mobtel“.

Zahvaljujući lično Lukašenkovom angažovanju, kako su govorili i Bogoljub Karić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nikao je i „Minsk World“ ili Karić grad, jedan od najvećih građevinskih poduhvata u Evropi koji se prostire na tri miliona kvadratnih metara.

Koliko je bila značajna Lukašenkova podrška ovom projektu govorio je i Aleksandar Vučić, prilikom prošlogodišnje posete ovom kompleksu u Minsku, koji je izgradila kompanija braće Karić.

„Vrlo smo zadovoljni poverenjem koje je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pružio srpskoj kompaniji. Ovo je veoma važno za nas i pokazalo se da naši ljudi mogu učiniti mnogo u korist beloruskog naroda i građana Minska. Ovo je direktna potvrda naše uspešne saradnje na raznim područjima zahvaljujući predsedniku Aleksandru Lukašenku, jer je to bila njegova ideja. On je učinio sve na najvišem nivou i po svim ekonomskim pitanjima“, rekao je tada Vučić.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nezgodno

Karići su sada u vrlo nezavidnom položaju, prinuđeni da biraju između poslovne imperije u Minsku ili učešća u vlasti u Srbiji, gde zahvaljujući podršci SNS opet participiraju sa četiri poslanika u Skupštini Srbije. Uprkos tome što je upravo Aleksandar Vučić govorio da će Karić kad tad morati da odgovara za svoje mahinacije sa Mobtelom, zbog kojih je, izbegavajući suđenje i proveo 11 godina u Belorusiji.

Naime, Tužilaštvo za organizovani kriminal vodilo je istragu protiv Bogoljuba Karića zbog sumnje da je prilikom osnivanja Mobtela s državnim PTT-om 1994. godine oštetio budžet Srbije i pribavio korist od gotovo 22 miliona evra. Sumnjalo se da je država oštećena za razliku između realne i prikazane vrednosti imovine koja je uneta u Mobtel. Ova istraga je trebalo da zastari krajem maja 2017, ali je u međuvremenu Tužilaštvo odustalo.

Po povratku u Beograd Karić je izjavio da će biti „najbolji sluga Vlade Srbije“. Ovo obećanje sada je na prvom ispitu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare