Bogoljub Karić Foto: EPA/SASA MARICIC

Više od četiri decenije biznis uspona kosovske porodice Karić ne bi bilo moguće opisati u jednom tekstu, ali jedno je sigurno: njihova sudbina bila je turbulentnija i od burnih vremena u kojima su biznis doveli do vrhunca.

U fokus Kariće vraća tekst „Euobserver“-a, koji je objavio da predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ima porodične veze sa najmanje dve firme na Kipru, dok Evropska unija priprema istragu sa tokovima njegovog novca. U pitanju su dve kiparske kompanije „Eastleigh Trading“ i „Dana Holding“, a ova druga se dovodi u vezu sa poznatom srpskom porodicom Karić.

Nikoga ta informacija ne bi trebalo da iznenadi: o svojoj bliskosti sa beloruskim režimom Karići su otvoreno govorili više puta. A kako je sve počelo?

Rani radovi i link sa Miloševićem

Kako se navodi u tekstu nedeljnika „Vreme“, Karići su počeli kao siromašna deca.

„Po zvaničnoj verziji, uz sviranje u porodičnom orkestru Plave zvezde (Dragomir je jednom ispričao da je naziv inspirisan „nebom iznad Peći“), Sreten i Bogoljub otvorili su servis precizne mehanike Tehničar, dok je Zoran registrovao fotografsku radnju. Ipak, kako su pre svega zahvaljujući muziciranju uspeli da nešto i prištede, u garaži su 20. januara 1979. pustili u rad radionicu „čiji se mašinski park sastojao od dva polovna struga i jedne mašine za sito-štampu“. Prema istoj toj zvaničnoj verziji, firma je registrovana kao Kosovouniverzum, a ostatak puta ka uspehu već je istorija“, navodi se u tekstu.

Uspon imperije tokom 90-ih neizbežno je skopčan sa režimom Slobodana Miloševića – bez tog linka bio ni nemoguć.

Foto: N1

„Bezbrojne su teze o tome kako je Milošević zapravo pomogao Karićima, a kako oni njemu, ali su Karići ostali uporni u tvrdnji da su bili „dobri sa svima“, kao i da, kako je to Bogoljub formulisao, „vlast može svakoga da savije, kao prase u plehu, i da ga ispeče u furuni“. U furuni ili bez nje, Karići su famozne „godine raspleta“ završili s milionima kojima se pravi broj ne zna, s firmama koje se bave svim zamislivim i nezamislivim delatnostima, s imovinom na svim stranama sveta. Od Peći i šerbeta sa hlebom, pa do te tačke, put je verovatno bio više nego živopisan“.

Šta sve imaju?

Pobrojati sve investicije bilo bi nezahvalno, jer se imperija širti u različitim pravcima.

Iako su imali (ili i dalje imaju) i biznise u agraru, finansijama i trgovini, u srpskoj javnosti poslednjih godina najpoznatiji su po građevinskom biznisu u Belorusiji. Poznati su od ranije i po BK Univerzitetu i BK TV. Pomenuti univerzitet bio je, kako se smatra, prvi privatni u Srbiji, a prodat je 2008. godine.

BK TV, televizijska stanica koja je vrhunac dosegla u ranim dvehiljaditim godinama, i danas (prema svedočenjima gledalaca i zaposlenih) predstavlja primer dobrog obavljenog medijskog posla i biznisa, ali ju je stigla sudbina pećke porodice. „Pad“, premda privremen, počeo je sa aferom „Mobtel“.

Slučaj „Mobtel“

Kako piše CINS, „Mobtel“, svojevremeno najveći telekomunikacioni operater u Srbiji, nastao je 1994. godine, ugovorom PTT Srbija i sistema Braća Karić – BK Trade iz Moskve. Ruska firma je bila većinski vlasnik, dok je država imala 49%. „Drama“ počinje 2005. godine, kada je Vlada donela zaključak kojim je naložila oduzimanje licence Mobtelu, kao i pozivnih kodova 061, 062 i 063, a nakon što je Mobtel, prema pisanju medija, bez znanja PTT Srbija, ugovorio posao sa kosovskim Mobikosom, u vlasništvu Ekrema Luke.

Bogoljub Karić Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

„Dva beogradska tužilaštva istraživala su poslovanje Mobtela. Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je juna 2006. istragu zbog sumnje da je vrednost opreme unete u Mobtel, kao Karićeva investicija, fiktivno uvećana, ali i zbog sumnje da je novac iz Mobtela izvlačen na račune firmi porodice Karić. Tužilaštvo je u decembru 2016. odustalo od istrage usled nedostatka dokaza o izvlačenju novca, dok je u delu istrage koji se odnosio na sumnje na fiktivno uvećanje kapitala, veštačenjem utvrđeno da nije bilo krivičnog dela. Drugu istragu o poslovanju Mobtela započelo je beogradsko Više tužilaštvo, u januaru 2006. Tužilaštvo je optužnicu podiglo 2010. godine, tri godine kasnije ju je prekvalifikovalo, ali ona nikada nije potvrđena pred sudom. Krivično gonjenje Bogoljuba Karića u ovom slučaju okončano je 28. januara 2016, kada je sud doneo rešenje o obustavi zbog nastupanja zastarelosti“, navodi se u istraživanju.

Bogoljub Karić je početkom 2006. godine otišao iz Srbije u Rusiju, a vratio se nakon što su obustavljene obe istrage.

Foto:promo BK

Koalicija sa SNS

Od povratka u Srbiju, Karići i njihov „Pokret snaga Srbije“ blisko sarađuju sa Srpskom naprednom strankom, sa kojom su i u političkoj koaliciji. Pomenuta saradnja donedavno je tekla bez poteškoća, a imperija karić najavljivala je i početak radova na projektima izgradnje stanova pa i „tesla grada“ u Beogradu.

Nedavno je, međutim, podrška Srbije Deklaraciji Evropske unije o predsedničkim izborima u Belorusiji, kojom se osuđuje nasilje tamošnjih vlasti prema demonstrantima, a izbori ocenjuju kao nefer, blago uzdrmala odnose.

Zahvaljujući lično Lukašenkovom angažovanju, kako su govorili i Bogoljub Karić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nikao je i “Minsk World” ili Karić grad, jedan od najvećih građevinskih poduhvata u Evropi koji se prostire na tri miliona kvadratnih metara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare