Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO; Milos Tesic/ATAImages; TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg; A.K./ATAImages, Stefan Tomasevic/ATAImages; Ana Paunković/FoNet; Vesna Lalić/Nova.rs

Najmanje 11 stranaka i koalicija najavilo je da će učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima, a do sada su proglašene četiri izborne liste. Već prvog dana kampanje SNS je predala listu “Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane”, dok će najveći opozicioni savez “Srbija protiv nasilja” u naredna dva dana predati potpise.

Pod rednim brojem “1” na izbornom listiću i ovog puta biće lista koalicije oko naprednjaka. Na toj listi osim kandidata za poslanike ispred SNS-a, su i članovi PUPS-a, SDPS Rasima Ljajića, Zdrave Srbije Milana Stamatovića i PS Aleksandra Vulina.

Na njoj su iz redova ZS Miloljub Albijanić, nekadašnji kadar G17 plus, i Ivana Stamatović, ćerka lidera stranke.

Na listi su i Sanja Džajić, ćerka Dragana Džajića, ali i nekadašnji opozicionari, poput Tatjane Macure iz Udruženja “Mame su zakon”, koja je bila poslanica DJB, Radoslava Milojičića Kene, bivšeg funkcionera DS, Dejana Bulatovića, koji je bio poslanik SSP…

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Vučićevu listu predvode Miloš Vučević i Ana Brnabić, a među prvih pet su još istoričar Dejan Ristić, Marija Zdravković i Vladimir Orlić.

Ovog puta niko iz redova stranke PSS Bogoljuba Karića se nije našao na listi. Bar ne niko od članova uže porodice. Sa druge strane, tu je Aleksandar Čotrić iz SPO, ali je on stavljen na kvotu SNS-a.

Sutra ili prekosutra listu predaje “Srbija protiv nasilja”

Na izbore će i koalicija “Srbija protiv nasilja”, koju predvode Miroslav Aleksić i Marinika Tepić kao njeni nosioci. Oni će listu predati najverovatnije će biti predata sutra ili prekosutra.

Kako saznaje Nova.rs, potpisi su uveliko skupljeni, a tokom večeri trebalo bi da bude finiširan raspored kandidata na izbornoj listi.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Reč je o koaliciji proevropskih stranaka, koja je sastavljena od najmanje 10 političkih organizacija. Među njima su SSP, DS, NPS, Zajedno, Ekološki ustanak, PSG, SRCE, ZLF….

Prvi na listi je Radomir Lazović, predsednik Zeleno-levog fronta.

Dačić, Palma i Karić

Republička izborna komisija proglasila je listu “Ivica Dačić – premijer Srbije”, a osim SPS, na njoj su i članovi JS Dragana Markovića Palme Zelenih Srbije Ivana Karića.

Kako se i očekivalo, listu predvode Dačić i Palma, a odmah iza njih je Marko Milošević, unuk Slobodana Miloševića. U prvih 10 je i Snežana Paunović, ministarka prosvete u tehničkom mandatu Slavica Đukić Dejanović, Vladan Zagrađanin, predsednik Izvršnog odbora SPS…

Ivan Karić, Ivica Dačić i Dragan Marković Palma predaje liste Foto: INFORMATIVNA SLUŽBA SPS

Branko Ružić, koji je bio ministar, a potom savetnik potpredsednika Vlade, je deveti na listi, mesto ispod njega je Marija Jevđić iz JS, dok su direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i Novica Tončev na 11. i 12. mestu.

Proglašena lista radikala

Potpise za izbornu listu brzo je skupila Srpska radikalna straka, koju predvodi Vojislav Šešelj, njen predsednik. Šešelj je inače osuđen za zločine protiv čovečnosti na zatvorsku kaznu.

Osim njega, visoko na listi, pod rednim brojem tri je njegov sin Aleksandar Šešelj, a tu je naravno i Vjerica Radeta i Petar Jojić, koje traži sud u Hagu zbog optužbi za zastrašivanje, pretnje i nuđenja mita svedocima u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Četvrti Dveri i Zavetnici

Na izbornom listiću pod rednim brojem “4” biće lista “Nacionalno okupljanje”, odnosno koalicija pokreta Dveri i Zavetnika. Prva na spisku kandidata za poslanike je Milica Đurđević Stamenkovski, zatim sledi Boško Obradović, a treći je profesor Ratko Ristić, koji je i kandidat za gradonačelnika Beograda.

Foto:Ana Paunković/FoNet

Među prvih 10 nalaze se dosadašnji poslanici Dveri Ivan Kostić, Milovan Jakovljević, Tamara Milenković Kerković, Radmila Vasić, te poslanici Zavetnika Nikola Dragićević, Dragana Miljanić i Zoran Zečević.

NADA predala listu RIK-u

Izbornu listu predala je i koalicija NADA, koju predvode Miloš Jovanović i Vojislav Mihailović. POKS i Novi DSS su i na prethodnim izborima učestvovali zajedno.

Miloš Jovanović i Vojislav Mihailović Foto: Srđan Ilić

Postojala je mogućnost da sa njima u koaliciji izađe i Narodna stranka Vuka Jeremića, ali dogovor nije postignut.

„Predali smo listu sa vrlo velikim optimizmom i svešću da stvari u Srbiji moraju da se menjaju. Korenite promene su neophodne“, rekao je Jovanović nakon predaje liste.

NS samostalno na izbore

Posle neuspešnih pregovora sa koalicijom NADA, a prethodno i sa drugim partijama desnice, Narodna stranka je odlučila da na izbore izađe samostalno. Ta partija je počela sa skupljanjem potpisa, a lista će nositi naziv “Sigurna izbor – ozbiljni ljudi”.

Foto: Narodna stranka

„Vlada koja bude obrazovana nakon izbora će morati da zabrani kopanje litijuma, da prestane sa prekomernim zaduživanjima u inostranstvu i da se odbaci francusko-nemački predlog. U suprotnom, Narodna stranka neće učestvovati u toj vladi“, rekao je Vuk Jeremić.

Boris Tadić, DJB i “Otete bebe”

Kako je Nova.rs otkrila, na predstojeće izbore zajedno će izaći SDS Borisa Tadića i DJB Saše Radulović, naravno ukoliko prikupe 10.000 potpisa. Sa njima u koaliciji je i pokret “Otete bebe”.

Foto: A.K./ATAImages, Stefan Tomasevic/ATAImages

Prema našim informacijama, zajednički nastup DJB i SDS dogovoren je prethodnih dana, nakon što su obavljeni razgovori između lidera dve stranke – Borisa Tadića i Saše Radulović.

Saradnja je dogovorena nakon što nijedna od dve partije nije dogovorila zajednički nastup sa drugim opozicionim koalicijama koje su ranije najavile izlazak na izbore.

Na izbore će samostalno izaći i LSV Bojana Kostreša, a očekuje se da će isto učiniti i SVM.

BONUS VIDEO Propusti i optužbe za malverazacije na startu izborne kampanje: Politikolog tvrdi da izbori nisu legalni već u procesu kandidovanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar