Foto: A.K./ATAImages, Stefan Tomasevic/ATAImages

Socijaldemokratska stranka (SDS), na čijem je čelu Boris Tadić i Dosta je bilo (DJB) izaći će zajedno na izbore 17. decembra, saznaje Nova.rs.

Kako Nova saznaje, zajednički nastup DJB i SDS dogovoren je prethodnih dana, nakon što su obavljeni razgovori između lidera dve stranke – Borisa Tadića i Saše Radulović.

Saradnja je dogovorena nakon što nijedna od dve partije nije dogovorila zajednički nastup sa drugim opozicionim koalicijama koje su ranije najavile izlazak na izbore.

Dve partije su se dogovorile kako ne bi, prema rečima sagovornika Nove iz SDS, „propao nijedan glas“.

Osim toga, SDS i DJB su se saglasile oko ključnih tačaka na kojima će zajedno insistirati u kampanji i gde će pokušati da ostvare dobar rezultat.

Prema saznanjima Nova.rs, dve partije će zajedno izaći na parlamentarne, beogradske i lokalne izbore. Osim toga, postoji mogućnost da im se pridruže još neke partije, pokreti ili udruženja građana.

Kako je na pres konferenciji održanoj danas u toku dana potvrdio i sam Boris Tadić, na sednici Glavnog odbora te partije jednoglasno je doneta odluka o saradnji sa DJB. Kao razloge navodi zajednički stav odbijanja francusko-nemačkog plana i mobilisanje onih glasača koji ne žele da glasaju za već postojeće liste. Kako je naveo, koalicija će uključivati i pokret Nestale bebe, a pitencijalno i druge pokrete, stranke i sindikate koji deluju protiv režima.

Kandidat za gradonacelnika na beogradakim izborima biće Duško Vujošević, dok će na lokalnim izborima biti otvoreni za saradnju i sa drugim strankama koje ne sarađuju sa SNS.

Podsetimo, nedavno je u javnost dospela informacija da je Socijaldemokratskoj stranci Borisa Tadića lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić ponudio da pristupi listi Srbija protiv nasilja.

Boris Tadić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U ovim pregovorima došlo je do nesuglasica oko broja mandata. Kako Nova.rs saznaje iz vrha NPS, Borisu Tadiću su ponuđena dva mandata, ali on tom ponudom nije bio zadovoljan, tako da sve do juče nike bilo konkretnog dogovora. Epilog je bio da su u redove Narodnog pokreta Srbije iz SDS prešli Goran Radosavljević i Aleksandar Ivanović.

Kada je reč o DJB, iz ove partije su sve vreme insistirali na ujedinjenju desnice. Kada su pregovori i zvanično propali, najavili su da će samostalno nastupati na izborima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare