Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nekadašnji demokrata, bivši lider SPAS-a a danas funkcioner SNS Aleksandar Šapić uspešno se odriče saradnika koji ga mogu da dovesti u vezu sa bivšom vlašću i aktuelnom opozicijom. Uoči obelodanjivanja odluke o njegovom prelasku u redove naprednjaka, on je iz svoje fondacije “Budi human”, između ostalih, smenio predsednicu Upravnog odbora Tatjanu Vojtehovski, dugogodišnju novinarku i kritičarku vlasti. Tako Šapićevom fondacijom sada upravljaju poslanica SNS, dve pomoćnicе ministra Ratka Dmitrovića, kao i član Opštinskog veća Novi Beograd.

Svega mesec i po dana uoči obelodanjivanja odluke o prelasku Šapića i članova njegovog Srpskog patriotskog saveza u SNS desile su se i promene u Upravnom odboru Fondacije “Budi Human – Aleksandar Šapić”.

Naime, u martu mesecu sa čela UO smenjena Tatjana Vojtehovski, koja je, kako kaže za Nova.rs, u njoj bila od osnivanja. Ona navodi da je smenjena bez obaveštenja i njoj “znanog obrazloženja”.

Upitana da li misli da su u pitanju politički razlozi, ona kaže da ne zna.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Nisam dobila nikakvo obrazloženje, tako da je potpuno svejedno šta ja mislim”, ističe Vojtehovski i dodaje da će u javnosti nastaviti da pomaže korisnicima Fondacije i da apeluje na druge da to rade.

“Ima mnogo pogotovo dece koja čekaju spas života putem SMS. Kad je to u pitanju, ne postoji ništa iznad toga. Ne zanimaju me nikakve političke razlike i slično. Ja tako gledam na to. Ne mogu deca da trpe zbog nečega. Dovoljno trpe što nemamo državu”, navodi ona.

Na mesto predsednika UO Fondacije došao je Nenad Milanović, koji je član Opštinskog veća Novi Beograd, a ranije je bio i Šapićev pomoćnik.

U isto vreme iz Fondacije je otišao Robert Čoban, direktor Kolor pres grupe, koji je na poziciji člana UO. On, međutim, kaže da je sam želeo da se povuče iz članstva u UO.

Medju nama Robert Coban
Robert Čoban Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Postao sam član Upravnog odbora Fondacije još 2015. ili 2016, pošto se i sami kao kompanije bavimo brojnim filantropskim aktivnostima. Međutim, proteklih godina zbog obaveza i čestih putovanja nisam bio u prilici da prisustvujem sednicama UO, pa sam ih zamolio da se povučem iz članstva. Ali tu sam kao pojedinac i naši mediji za podršku aktivnostima Fondacije”, navodi on za portal Nova.rs.

Na njegovo mesto u UO došla je Aleksandra Čamagić, koja je za poslanicu u Skupštini Srbije izabrana na prošlogodišnjim izborima. Ona je međutim podnela ostavku na tu funkciju i trenutno je pomoćnica ministra za brigu o porodici Ratka Dmitrović.

Pre kolektivnog ulaska članova SPAS-a u SNS, Čamagić je bila članica Predsedništva Šapićevog pokreta.

U Upravnom odboru Fondacije “Budi human” je i Marija Leković, takođe bivša poslanica. I ona je sada pomoćnica ministra Ratka Dmitrovića.

Upravnica Fondacije je Ljiljana Kuzmanović Vujaković, bivša članica SPAS-a i poslanica SNS.

Fondacija pomogla u lečenju stotine dece i odraslih

Fondacija Aleksandra Šapića verovatno je najveća humanitarna organizacija u Srbiji. Pomogla je u lečenju stotine dece i odraslih, a neka od njih iziskivala su i milionske iznose.

Inače, na sajtu humanitarne organizacije “Budi human” navodi se da ta fondacija ne uzima proviziju ni od jedne uplate, a redovno se objavljuju informacije o prikupljenim donacijama.

Pomoć za lečenje dece i odraslih se prikuplja preko SMS i uplatama preko računa. Kako piše na sajtu Fondacije, zaključno sa 19. avgustom u humanitarne svrhe primljeno je više od 15,5 miliona poruka, a prikupljeno je više od 5,5 milijardi dinara, 1,5 miliona evra, oko 305.000 švajcarskih franaka, 225.000 američkih dolara i 2.179 britanski funti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare