Goran Vesic
Goran Vesić pravi palačinke Foto:Screenshot/TikTok/sicve011/Instagram/vesicg

“Ne mislim da je Aleksandar Vučić odlučio da Goran Vesić bude kandidat naprednjaka za gradonačelnika Beograda, ali mu je dao šansu da u ovim pretkvalifikacijama, nekoj vrsti prethodnih izbora u Srpskoj naprednoj stranci, praktično ukrsti rukavice sa Aleksandrom Šapićem, koji se u jednom trenutku činio najizglednijim kandidatom SNS za tu funkciju“, kaže za portal N1 politikolog Cvijetin Milivojević, komentarišući vidnu promenu ponašanja i narativa formalno drugog čoveka prestonice.

Ako bih hteo da budem ciničan i ako bih razmišljao iz ugla naprednjaka, rekao bih ‘žuti ološ se vraća kući, nikad mu ne treba verovati‘. Ovo što gledamo u poslednjih mesec-dva, nekog ‘novog‘ Vesića, liči na jednu ne mogu reći demokratsku, ali svakako demokratičniju verziju naprednjaka. Možda je to ono Vesićevo ‘drugo ja‘ koje je poneo iz dela svoje političke karijere obeleženog članstvom u najvišim organima Demokratske stranke“, aludira Milivojević na Vesićeve “rane radove“.

Zamenika gradonačelnika javnost pamti po brojnim “gafovima“ – od čuvene seče stabala u Studentskom parku i nabavke novogodišnje jelke za “tričave“ 83.000 evra, preko izgradnje muzičke fontane na Slaviji koju je branio rečima “kome se ne sviđa ne mora da je sluša“, pa do “preslaganja“ kocki na tek rekonstruisanom Trgu Republike i upornog insistiranja na kontroverznom projektu gradnje gondole na Kalemegdanu.

Početkom godine Vesić je predsednicu beogradskog odbora Stranke slobode i pravde, kako su naveli u toj stranci, nazvao “glupom jadnicom“, a u aprilu je u javnost dospeo snimak kršenja epidemioloških mera na proslavi pobede fudbalera Crvene zvezde u fudbalskom večitom derbiju kojoj je prisustvovao i Vesić, zbog čega se, doduše, izvinio, ali ni tad nije propustio priliku da “potkači“ televiziju N1.

Goran Vesic
Goran Vesić Foto:Screenshot/TikTok/@sicve011

A onda se Vesiću dogodio – Šapić. Još pre nego što se 29. maja sa svojom partijom zvanično “utopio“ u SNS, predsednik opštine Novi Beograd indirektno je prozvao Vesića opaskom da se ne slaže sa mnogim stvarima koje čini današnja gradska vlast po pitanju realizacije politike, te da tako na primer “ne bi zatvorio pola grada da bi izvodio radove“.

“Ukoliko budem dobio poverenje za bilo koju funkciju u državi ili gradu izabraću tim sa kojim mogu da podnesem odgovornost, a među njima ne vidim Gorana Vesića“, otvoreno je rekao Šapić šta misli o aktuelnom zameniku gradonačelnika.

To kao da je bio signal za Vesića, koji je već prvih junskih dana pružio podršku građanima i ekološkim aktivistima u pokušaju da odbrane baru Revu tako što su sprečavali kamione da na toj lokaciji istovaruju šut. Podrška je imala i konkretan epilog, kada je Vesić naložio “Gradskoj čistoći” da prekine dovoženje građevinskog otpada kamionima na privremenu deponiju koja se nalazi pored bare Reva.

Podrška građanima, voda iz bazena i palačinke u šatou

Otvoreno je podržao i građane koji su protestovali protiv izgradnje zgrade u novobeogradskom Bloku 37, a oglasio se i kada je iz pritvora pušten vozač koji je na pešačkom prelazu na Karaburmi ubio dečaka i teško povredio njegovog brata i oca, osuđujući tu odluku suda.

Tokom jednog televizijskog uključenja pio je vodu iz bazena na Banjici da bi pokazao da je beogradska voda visokog kvaliteta. Pojavio se i na čamcu tokom akcije suzbijanja komaraca na obalama Save kod Umke, posle pisanja portala N1 naložio je hitnu kontrolu klima-uređaja u javnom prevozu, a Beograđanima je obećao subvencije za kupovinu bicikala.

Zaposlene u Skupštini grada počastio je palačinkama u šatou koje je lično spremio, doduše bez sanitarne knjižice, a stanarima urušene zgrade u Vidovdanskoj ulici uručio je ključeve stanova za privremeni smeštaj, uz obećanje da će za njih u najkraćem roku biti izgrađena nova zgrada. Pohvalio se da je prvi lokalni političar u regionu koji je otvorio nalog na popularnoj društvenoj mreži Tik-Tok, ne zapostavljajući ni ostale socijalne mreže na kojima je izuzetno aktivan.

Razlog za Vesićevu očiglednu promenu imidža Milivojević vidi pre svega u “unutrašnjoj utakmici koja se vodi u Srpskoj naprednoj stranci za mesto budućeg kandidata SNS za gradonačelnika Beograda“.

“Deluje mi da je Vesić vrlo ozbiljno primio transfer Aleksandra Šapića i njegove stranke u SNS. Shvatio je to kao poruku lidera naprednjaka Aleksandra Vučića da bi Šapić pre raspisivanja izbora takođe mogao da bude istestiran kao kandidat stranke za gradonačelnika, a večiti zamenik Vesić bi u tom slučaju mogao da ostane bez skoro pa viđene kandidature. Kao što je već bio ostao bez mesta gradonačelnika pre prethodnih gradskih izbora“, podseća Milivojević.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Prema njegovim rečima, indikativno je i to što Vesić sebe promoviše samo imenom i prezimom, bez funkcije ili naziva stranke, što je, primećuje Milivojević, jedna vrsta liderske kampanje koju malo ko u SNS sme sebi da priušti.

“Ne mogu da se setim da je iko u Srpskoj naprednoj stranci za ovih devet godina imao toliku slobodu da vodi ovakvu kampanju, a Vesić to svakako ne radi na svoju ruku. Prilično sam uveren da to radi uz Vučićevo dopuštenje. Evo, ja sam uhvatio sebe da mi je sve to što radi Vesić u ulozi slobodnog strelca čak i simpatično, iako nemam neke političke simpatije prema toj stranci. Te akcije u kojima se on u poslednje vreme pojavljuje priliče nekome ko bi bio dobar gradonačelnik, ako zaboravimo njegov prethodni politički život“, ocenjuje Milivojević.

Kako kaže, to što je Vesić stao na stranu građana u Bloku 37 ili u Vidovdanskoj ulici na primer, izgleda kao “vrlo primerena kampanja za nekog ko hoće da bude gradonačelnik svih građana, a ne političar na mestu gradonačelnika“.

“Siguran sam da je Vesić dozvolu za svojevrsnu lidersku kampanju dobio od Vučića, a to govori da je lider naprednjaka prethodno imao rezultate istraživanja javnog mnjenja koji kažu da Šapić sa svim bagažom koji nosi ne može da pobedi opoziciju koja bi na gradske izbore izašla sa jednom ili dve liste. S druge strane, neko kao što je Vesić, koji je izgradio imidž buldožera, remorkera koji je stalno na terenu i nešto radi i gradi, možda bi mogao da pobedi, uslovno rečeno, kandidata opozicije za gradonačelnika. Uslovno, zato što nemamo direktne izbore za gradonačelnika, već sistem izbornih lista“, napominje Milivojević.

„Vesić kao Mrkonjić, Šapić politički autističan“

Sagovornik portala N1 smatra da se unutar SNS nijedna ozbiljna kampanja ne radi bez istraživanja javnog mnjenja, dodajući da „to Vučić nosi još iz vremena kad je odrastao u opoziciji“.

“Jedna od mojih prvih izjava u vezi sa transferom Šapića, koji je kupljen od jednog kluba zajedno sa tim klubom koji se zove SPAS, kada sam rekao da on nije izvestan kandidat, već da je doveden da bi digao priču u beogradskom odboru SNS, koji je praktično obezglavljen. Šanse da Šapić bude gradonačelnik nisu ozbiljne, jer sam siguran da su istraživanja pokazala da njegova potencijalna kandidatura ne ide u prilog pobedi naprednjaka“, uveren je Milivojević.

Cvijetin Milivojevic
Cvijetin Milivojević Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Sa Vesićem, pak, može svašta da bude, ističe sagovornik N1.

“Uz sve političke gafove, Vesić je za sve ove godine dok je bio najpre gradski menadžer, a zatim i zamenik gradonačelnika, u najvećem delu javnosti izgradio imidž nekoga ko stalno nešto gradi, poput Milutina Mrkonjića iz perioda nakon bombardovanja 1999. godine. Takav imidž je sigurno bolji za kandidata SNS za gradonačelnika nego imidž jednog pomalo politički autističnog čoveka kakav je Šapić“, smatra Milivojević.

Komentarišući slogan “Beograd pobeđuje!“, kojim Goran Vesić završava svako svoje obraćanje Beograđanima, Milivojević ocenjuje da je taj slogan, koji odslikava veru u pobedu i podiže samopouzdanje, svakako bolji od, kako kaže, slogana nemačkih nacional-socijalista iz 1936. godine koji su naprednjaci preveli kao “Aleksandar Vučić – za našu decu“.

Milivojević na kraju konstatuje da pozitivnim promenama u Vesićevom nastupu treba dodati i to što “u poslednje vreme vrlo lepo i ljubazno razgovara čak i sa novinarima N1“.

“U ovom trenutku Vesić je maltene jedini od visokih funkcionera SNS koji ima tolerancije i razumevanja i za novinare N1“, zaključuje naš sagovornik.

Nažalost, Milivojevićeva konstatacija pokazala se samo delimično tačnom, jer su se naši pokušaji da dobijemo komentar od Gorana Vesića završili neuspešno – zamenik gradonačelnika nije odgovorio na naše pozive i poruke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare