Foto:Nova.rs; KRIK.rs; MGSI

Tokom 2022. godine čitaoci portala Nova.rs imali su priliku da eksluzivno saznaju šta se događalo iza kulisa sastanaka u Srpskoj naprednoj stranci, o pukotinama u odnosima između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, kao i o razlozima odlaska Zorane Mihajlović iz Vlade Srbije. Čitaoci našeg portala prvi su u Srbiji saznali na koji način je trgovac oružjem Slobodan Tešić postao vlasnik državne vile, upoznali su se i sa delovima francusko-nemačkog predloga za konačni status Kosova, a naši novinari postarali su se da javnost sazna i na koji način je vlast pokušala da iskoristi sankcije EU za novi obračun sa Hrvatskom.

Pred vama su tekstovi koju su bili najčitaniji u prethodnoj godini na rubrici politika.

1. Burno na sednici SNS, Jadranka Joksimović odbila resor u Vladi

Na sednici Predsedništva SNS, koja je održana da se bi se raspodelili resori u tada još ne formiranoj Vladi, došlo je do rasprave o tome ko će preuzeti Ministarstvo informisanja i telekomunikaciji. Kako su rekli naši izvori, što je kasnije i potvrđeno, aktuelnoj ministarki za evrointegracije Jadranki Joksimović ponuđeno je da preuzme Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, ali je ona to odbila.

„Nije joj se dopala ideja preuzme to ministarstvo. Njena reakcija je bila prilično burna“, navode naši sagovornici.

Jadranka Joksimović i Aleksandar Vučić Foto: E-Stock_dusan_milenkovic

Joksimović se najčešće pominjala kao buduća ministarka zadužena za zaštitu životne sredine, ali je se lideru SNS Aleksandru Vučiću činilo da bi ona bila ipak najbolje rešenje za ministarku informisanja i telekomunikacija. Ona taj predlog nije prihvatila, a da je Nova tačno izvestila javnost potvrđuje konferencija za medije SNS na kojoj je Vučić saopštio imena budućih imena ministara, ali nije saopštio ime novog ministra informisanja i telekomunikacija.

Takođe, Joksimović nije dobila nijedan resor. Tek naknadno novi ministar postao je Mihailo Jovanović.

2. Slobodan Tešić postao vlasnik državne vile na Dedinju

Trgovac oružjem Slobodan Tešić, koji se godinama nalazi pod sankcijama SAD-a, kupio je od države vilu na Dedinju, koju je iznajmljivao od DIPOS-a, što je otkrila Nova.rs.

Iako je prodaja tog objekta bila javno oglašena u jednom dnevnom listu, Tešić je u startu bio u prednosti, jer je, slučajno ili ne, prethodno produžio ugovor o zakupu iste te vile do čak 2043. godine. Nije poznato koliko je platio taj objekat, ali se pretpostavlja da nije manje od 4,47 miliona evra, kolika je bila početna cena.

Foto:Googlemaps; KRIK.rs

Sudeći po objavi oglasa iz decembra 2019, ali i podacima do kojih je došla “Nova”, prodaja te vile Tešiću kao da je bila nameštena. Naime, godinu dana pre nego što je oglašena, on je sklopio ankes ugovora o zakupu, koji je produžio na čak 25 godina. To automatski znači da bi neki drugi kupac kupovinom vile kupio i višedecenijskog podstanara.

3. Smrt koja je podelila Šapića i Vučića

Prva pukotina u odnosu između predsednika SNS Aleksandra Vučića i gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića nastala je još prilikom komemoracije legendarnom golmanu Partizana Milutinu Šoškiću. Šapić nije dozvolio da događaj bude u Skupštini Grada, ali je njegovu odluku preinačio Vučić što je i te kako uticalo na njihov odnos.

Iako je najavljeno da će komemoracija Šoškiću biti održana u Skupštini Grada, stigao je „hladan tuš“ odnosno informacija da se takva odluka odbija. Bili zvezdaš ili partizanovac, potpuno je svejedno – Šoškić je legenda, princ na golu i čovek koji je poznat po svim meridijanima i paralelama.

Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Šapić je odbio da dozvoli komemoraciju, na šta je javnost veoma oštro reagovala. Kako bi ugasio vatru, Vučić je zatražio da se dozvoli Šoškićeva komemoracija u Skupštini Grada i da se ide mimo Šapićeve reči.

4. Procureo predlog Nemačke i Francuske za konačno rešenje statusa Kosova

Francusko-nemački sporazum, koji je predviđeno konačno rešenje u pregovorima Beograda i Prištine procurio je u javnost. Portal Nova.rs imao je uvid u ovaj dokument, a kako saznajemo, verzija do koje je došao naš portal biće podložna izmenama i dopunama tokom pregovora dveju strana.

Pročitajte još...

Portal Nova.rs imao je uvid u deo dokumenta koji predviđa normalizaciju odnosa dveju strana. Kako navode naši izvori, ovo nije konačni predlog i podložan je izmenama.

Prema dokumentu u koji je Nova.rs imala uvid, Кosovo i Srbija će razvijati normalne, dobrosusedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima. promovisaće mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprineti regionalnoj bezbednosti i saradnji u Evropi, razmenjivaće misije…

5. Vučić sakrio da Hrvatska nije jedina koja je tražila sankcije na rusku naftu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić označio je rukovodstvo Hrvatske kao najodgovornije za to što je Srbiji zabranjeno da uvozi rusku naftu preko Jadranskog naftovoda (JANAF).

Prema informacijama Nova.rs, Hrvatska nije jedina država koja je smatrala da izuzeće Srbije nije opravdano. Kako navode izvori našeg portala, takav stav su podržale i jedna baltička država i jedna skandinavska država. Očigledno je procenjeno da je Hrvatska pogodna meta za skretanje pažnje sa činjenice da je naša zemlja zapravo kažnjena zbog toga što je odbila da se uskladi sa spoljnom politikom Evropske unije.

Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije svesno je zanemario i činjenicu da se u EU glasa konseznusom i da su, na primer, njegovi veliki prijatelji iz Mađarske, takođe glasali za to da se Srbiji zabrani uvoz nafte preko JANAF-a. Kao što je Hrvatska tražila, kako to predsednik kaže, Srbija bude kažnjena i da za nju ne važi izuzeće, Vučićev prijatelj Orban je mogao da podrži napore Srbije i da odbije da glasa za osmi paket sankcija.

Kao i u godini za nama, tako i u predstojećoj, portal Nova.rs nastaviće da donosi svojim čitaocima eksluzivni sadržaj, priče koje drugi pokušavaju da sakriju, objašnjenja koja vlast izbegava da pruži i nastaviće da radi u službi svojih čitalaca. Hvala vam na poverenju.

Bonus video: Vučić o Zorani Mihajlović: Boga je molila da bude ministar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare