Foto:shutterstock; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Political-Moments / imago stock&people / Profimedia; MICHAEL KAPPELER / AFP / Profimedia

Od najvažnijeg evropskog partnera do zemlje kojoj ne veruje ništa oko Kosova - tako danas Aleksandar Vučić doživljava Nemačku, najmoćniju državu u EU. Razlika je u kancelaru Olafu Šolcu, koji je za kratko vreme pred Srbiju stavio dva možda i nemoguća zadatka - međusobno priznanje Srbije i Kosova i uvođenje sankcija Rusiji. Sa druge strane, njegova prethodnica Angela Merkel gotovo čitavu deceniju praktično je čuvala leđa Vučiću, a on joj se divio.

Baš kao što se i očekivalo, dolazak Olafa Šolca na vlast u Nemačkoj promenio je odnos te države prema Srbiji. Tome su donekle doprinele i okolnosti, a pre svega rat u Ukrajini, koji je u prvi plan izbacio potrebu ne samo uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, već i hitnog rešenja kosovskog pitanja.

Upravo to su bile teme prve posete Šolca Beogradu, u junu ove godine, kada je od Srbije “oštro i decidno” zatražio da se pridruži sankcijama protiv Rusije, a onda pred Vučića “prvi put” javno postavio uslov – međusobnog priznanja Srbije i Kosova.

“Nezamislivo je da zemlje, koje se međusobno ne priznaju, budu primljene u EU”, pojasnio je svoj stav nemački kancelar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Aleksandrom Vučićem.

Ni kasniji razvoj događaja nije ništa promenio, bar ne na bolje. Srbija i dalje nema nameru da uvede sankcije Rusiji, a u toku su teški pregovori oko Kosova. Nemačka je zajedno sa Francuskom pripremila predlog o konačnom sporazumu sa Prištinom, koji za sada nije prihvatljiv vlastima u Beogradu.

U isto vreme pregovora se i o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama na Kosovu, a Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti pozvani su na razgovor u Brisel.

“Ne verujem Nemcima ama baš ništa”

Upitan da li veruje da EU i SAD mogu da ubede Kurija, Vučić je rekao nešto što pre samo godinu dana ne bismo mogli ni da zamislimo. Kako su preneli mediji, on je izjavio da Amerika sigurno pokušava i da ne žele sukob, ali i da ostalima ne veruje ništa kada je u pitanju Kosovo i Metohija, a posebno ne Nemcima.

Olaf Šolc, Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Nemcima ne verujem ama baš ništa kada je reč o Kosovu i Metohiji”, izjavio je on.

Samo godinu dana ranije Vučić je ispraćao Angelu Merkel sa beogradskog aerodroma. Srbija je tada bila jedna od zemalja koju je posetila tokom “oproštajne turnuje”.

Vučić Merkelovoj: Ovo je vaša druga kuća

U zajedničkom obraćanju Vučić je rekao da je to ogromna čast za Srbiju i naveo da ju je dve godine molio da dođe u posetu Beogradu. On je izjavio da je u razgovoru na terasi Palate Srbija rekao Merkelovoj da je našem narodu uvek važno da pokaže koliko smo dobri domaćini, te da bi jedina uvreda mogla da bude da nam gost kaže da u tome nismo uspeli.

„Ona mi je na to odgovorila da bi svašta mogla da kaže, ali ne i da nismo dobri domaćini. Hvala vam na poseti, ovo je vaša druga kuća“, poručio joj je predsednik Vučić.

Angela Merkel i Aleksandar Vučić
Angela Merkel i Aleksandar Vučić Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Tada je izneo i podatke koliko se odnos Srbije i Nemačke u prethodnih 10 godina promenio.

On je izjavio da je Srbija za poslednjih 10 godina čak tri puta uvećala svoju trgovinsku razmenu sa Nemačkom i podsetio da je 17.000 ljudi radilo u nemačkim kompanijama u Srbiji 2014. godine, kada je on postao premijer, a da je danas (2021) ta brojka 72.684.

“Mnogo sam naučio od nje i tokom razgovora sam naučio i razumeo drugačije i više nego što sam mogao do juče. I da budem iskren, bilo mi je žao jutros kada je odlazila, jer ne znam kada ćemo je ponovo ugostiti”, naveo je Vučić kada je tadašnja nemačka kancelarka otputovala iz Beograda.

I ranije je prema Angeli Merkel iskazivao divljenje. Kako su preneli mediji, on je tako 2018. rekao da “nikad neće prevariti Merkel, koliko god to bilo teško ponekad”.

“Ne, nego ću da jedem šniclu pred Angelom Merkel”

Iste godine izjavio je kako nije hteo da jede šniclu pred nečakom kancelarkom.

“I kad mi kažu ‘jao što mora da dramatizuje, jao pa nije spavao, jao pa ne jede šniclu’… Ne, nego ću da jedem šniclu pred Angelom Merkel, a da ne iskoristim vreme koje imam da kažem sve o položaju Srba i Srbije, i da molim za nešto i da tražim za nešto, nego ću baš u tih sat i po vremena još da jedem šniclu. Kakvi ste vi kreteni kad jedete šniclu umesto da iskoristite svaki sekund tog vremena za svoju zemlju i za budućnost svoje zemlje. Ne, nego mi je do šnicle stalo“, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Angela Merkel Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Tokom 2017. pričao je kako Merkel ima neverovatne sposobnosti i kako se ne pomeri sa stolice i do 14 sati.

“Fascinantno koliko je marljiva. Ta žena dođe u Brisel i sedi sa njima u Briselu, ne pomeri se sa stolice po 12, 13, 14 sati. Lično sam gledao. Vi znate da ja kad uđem u Skupštinu da sam u stanju da 13 sati ne izađem. Ja sam gledao jednu ženu koja ne izađe… Da nije Cipras tražio pauzu za konsultacije, ona ne bi imala ni pauzu od pet minuta”, rekao je on.

Vučić je 2019. izjavio da mu je mu je Merkel na sastanku rekla - "zašto me ne zoveš češće", ali da on smatra neumesnim da na taj način dosađuje kancelarki ili bilo kome.

Poredio se sa njom i godinu dana ranije, pošto je u Skupštini čak šest sati iznosio svoj ekspoze.

„Podsetiću vas, stvar je stila koliko ćete da govorite. Jedna Angela Merkel govorila je dva i po sata. Njoj su aplaudirali stojeći 15 minuta“, rekao je Vučić u odgovoru poslaniku Đorđu Vukadinoviću.

Za sedam godina 16 sastanaka

Kako je prenela RTV Vojvodina,, Vučić se od 2014. godine sastao 16 puta sa nemačkom kancelarkom. Početkom juna 2014. godine razgovarali su u Berlinu, tri meseca kasnije u okviru Berlinskog procesa takođe u Berlinu, a potom je usledio dolazak Merkel u Beograd. Iste 2015. godine, 26. avgusta razgovarali su u Beču u okviru Berlinskog procesa, a samo dve nedelje kasnije usledio je susret u Berlinu. U sedmom mesecu 2016. sastali su se u Parizu, u okviru Berlinskog procesa a u martu naredne godine u Berlinu, kao i u februaru i aprilu 2018. godine.

Bilbord dobroslice nemackoj kancelarki Angeli Merkel
Bilbord dobrošlice nemačkoj kancelarki Angeli Merkel Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Te godine sastali su se pet puta, pored ta dva puta u Berlinu, predsednik Srbije sa nemačkom kancelarkom razgovarao je još u Sofiji, Helsinkiju i Parizu. Naredne 2019. godine sastali su se tri puta u Davosu, Berlinu i Njujorku. 2020 održali je video konferencija,

U čast Mekrel, prilikom njene oproštajne posete, u znak dobrodošlice na zgradu Geneksa na Novom Beogradu postavljene su ogromne zastave Nemačke i Srbije, a širom grada i brojni bilbordi na kojima piše dobrodošli kancelarko.

BONUS VIDEO Vučić poslao Anu Brnabić u Berlin, a on „zabio glavu“ u Pasuljanske livade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare