Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON, FoNet/Aleksandar Barda, albanianpost.com

Dokument koji ima za cilj postizanje konačnog sporazuma između Beograda i Prištine, a koji su predsedniku Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju ponudili izaslanici nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona, jasno pokazuje da Srbija nije u planu za prijem u Evropsku uniju još najmanje 10 godina.

Naime, prištinski list Albenijen post objavio je dokument koji su srpskom predsedniku i kosovskom premijeru ponudili na potpisivanje izaslanici Nemačke i Francuske, koji su se nedavno uključili u dijalog Beograda i Prištine.

U tom dokumentu se navodi da je 2013. godine dogovoren prvi sporazum za normalizaciju odnosa, a da se 2023. godine očekuje drugi, koji podrazumeva stvarno prihvatanje nezavisnosti Kosova naspram formalnog akta priznanja, dok je treći sporazum za normalizaciju odnosa – formalno uzajamno priznanje, planiran neposredno pre nego što šest država Zapadnog Balkana pristupi EU.

Glavobolja…

Dokument na četiri strane sadrži desetogodišnju viziju rešavanja problema i pruža „makroperspektivu“.

On se sastoji od uvoda, tri segmenta, sa tri podnaslova koji sadrže 13 tačaka, a Albenijan post navodi da je dokument predstavljen premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću posle posete izaslanika Francuske i Nemačke, Emenuela Bonea i Jensa Pletnera regionu.

Da je video ovaj dokument juče je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da ga je od onoga što tu piše zabolela glava.

Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/Tv Pink

„Ja sam pročitao taj papir. Znajući šta će da se zbiva, odbio sam da ga primim. Ne mogu da kažem da sam četiri stranice mogao da zapamtim posle petnaestominutnog čitanja. Jasno je da do objavljivanja nije došlo sa srpske strane. Da li su objavili Albanci ili neko drugi, zato što mu to odgovara koristeći medije, potpuno mi je svejedno. Da li je to sasvim tačno ili nije, ja ne mogu svakog detalja da se setim, ali znam šta su bile nečije ideje“, rekao je Vučić za TV Pink iz Njujorka, gde prisustvuje Generalnoj skupštini UN.

Upitan gde je sada taj papir, on je rekao da ga čeka da ga uzme. Na pitanje da li će ga uzeti, on je rekao:

„Još ne mogu, glava me boli“.

A ima i od čega.

Pristupanje Srbije još daleko

U prvoj tački se ističe da „do sredine 2023. godine mora biti postignuta suštinska normalizacija odnosa“.

„Kosovo i Srbija su dve odvojene pravne i političke realnosti koje kao takve moraju prepoznati sve strane u procesu dijaloga. Sve strane su Priština (Kosovo), Beograd (Srbija) i Brisel (EU, što znači sve države EU, uključujući one koje nisu priznale)“, dok se u narednoj tački pojašnjava pozicija Srbije.

„Srbija neće biti spremna za ulazak u EU bez potpune normalizacije političkih, pravnih i diplomatskih odnosa sa Kosovom. Međutim, s obzirom na to da je pristupanje Srbije EU još daleko, u ovoj fazi od Srbije se neće tražiti da pravno prizna Kosovo“.

Stoga se u četvrtoj tački precizira da „Srbija za sada, umesto priznanja, mora da prihvati realnost Kosova kao posebnu političku i pravnu realnost“, a list ukazuje da je tu tačku, na konferenciji u Beogradu, javno prihvatio i predsednik Vučić kada je izjavio: „Oni insistiraju da tamo (na Kosovu) postoji realnost koju kao takvu moramo da prihvatimo“.

Albanski list piše da se u dokumentu navodi da se u kasnijoj fazi, hipotetički posle 10 godina, kada je EU spremna da se širi i uključi Zapadni Balkan, dolazi do sporazuma o međusobnom priznavanju, kao preduslovu za članstvo obe zemlje u EU.

I tu se krije ključna informacija – Srbija na ulazak u Evropsku uniju ne može da računa još najmanje 10 godina.

Šta god nam naše vlasti pričale…

BONUS VIDEO: Vučić – Nikome nećemo dati ni Kosovo i Metohiju, ni pedalj naše otadžbine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare