Aleksandar Vučić, Angela Merkel Foto: TANJUG/ PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL/ nr

Odlaskom Angele Merkel sa mesta kancelarke Nemačke, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izgubio je podršku od najmoćnije države Evropske unije. Pritisci iz Berlilna da Srbija uvede sankcije Rusiji prethodnog meseca drastično su pojačani, a kako saznaje “Nova”, to je podstaklo šefa srpske države da u razgovoru sa svojim saradnicima naglasi kako bi “bilo sve drugačije da je tu Merkel”.

Nakon promene vlasti u Nemačkoj, odnos Berlina prema Beogradu drastično je promenjen u odnosu na period kad je glavnu reč u toj državi vodila bivša kancelarka.

Angela Merkel, kojoj Srbija bila jedna od poslednjih država koje je posetila kao šefica nemačke vlade, neretko je tolerisala ponašanje režima u Srbiji, izbegavajući da osudi nedostatak demokratije, vladavine prava, probleme sa slobodom medija, korupcionaške afere i spregu kriminala i vrha vlasti. 

Njeno insitiranje na stabilokratiji, umesto na demokratiji, doprinelo je jačanju međunarodne pozicije Aleksandra Vučića, koji je od početka svoje vladavine u Srbiji imao u Merkelovoj snažnog saveznika unutar EU.

Pročitajte još...

Nakon 16 godina na čelu Nemačke, Merkel je otišla, a Vučiću je ostao bez pokrovitelja i zaštitnika. 

“Predsednik je rekao svojim saradnicima da bi pozicija Srbije bila daleko lakša da je Angela Merkel danas na čelu Nemačke. Prema njegovom mišljenju, ona je pokazivala visok stepen razumevanja za našu zemlju i uvek je uzimala u obzir sve okolnosti”, navodi naš izvor. 

Angela Merkel, Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Prema rečima našeg sagovornika, Vučić je često pominjao primer iz 2015. godine, kad je u jeku migrantske krize Merkel bila ta koja je posredovala u sukobu između Srbije i Hrvatske, koja je nameravala da zatvori granicu sa našom zemljom.

“Iako nije postojala saglasnost oko nekih važnih pitanja sa Angelom Merkel, Vučić je isticao da se sa njom moglo razgovarati i da je bila spremna da sasluša stavove Srbije. U ovoj situaciji, kad se na našu zemlju vrši pritisak da uvedemo sankcije Rusiji, Vučić je rekao da je uveren da bi sve bilo drugačije da je tu bivša kancelarka. On smatra da ne bi došlo do ovakve podele na globalnom nivou, niti bi Nemačka i EU insistirali i toliko snažno pritiskali Srbiju da uvede sankcije”, objašnjava naš sagovornik.

Sada je situacija ipak drugačija

Zbog odbijanja Srbije da se uskladi sa spoljnom politikom Evropske unije, najmoćnija država te zajednice, Nemačka, zaoštrila je svoj odnos prema našoj zemlji. Poslednji sastanci šefa srpske države, Aleksandra Vučića, sa predstavnicima nemačke diplomatije protekli su u veoma napetoj atmosferi, a kako je pisao dnevni list “Nova”, sagovornici iz Berlina insistirali su na obrazloženju zbog čega Srbija još uvek odbija da uvede sankcije Rusiji.

Predsednik Srbije sastao se 05. maja sa šeficom nemačke diplomatije, Analenom Berbok, sa kojom je razgovarao o međunarodnoj poziciji naše zemlje i odnosu prema napadu Rusije na Ukrajinu.

Pročitajte još...

“Sastanak nije bio u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, ali to nije neuobičajeno. Analena Berbok je bila prilično oštra i u jednom trenutku je od Vučića zatraženo da kaže koje je sad obrazloženje za to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji”, navodi naš izvor iz diplomatskih krugova i dodaje da je Vučić objasnio da je država koju predstavlja u specifičnoj poziciji.

“Pozivao se na istorijske okolnosti i iskustvo Srbije sa sankcijama. Kao ključni razlog je pomenuo energetsku zavisnost od Rusije i to što Naftnu industriju Srbije većinski drže Rusi. Istina je da on na kraju nije obećao da će bilo šta uraditi po tom pitanju. Međutim, Nemci su stavili do znanja srpskoj strani da im je dosta da slušaju obrazloženja i deklarativne poruke da je Srbija na evropskom putu”, naveo je naš sagovornik.

Nemci koriste sekiru sad kad nema Merkel

Nakon što su prištinske vlasti prošlog četvrtka zvanično podnele zahtev za članstvo u Savetu Evrope, nemački izaslanik Manuel Zaracin je izjavio da je „Kosovo u srcu Evrope“ i da mu je mesto u Savetu Evrope, kao i da je stav Nemačke o tom pitanju „jasan“.

Osvrnuvši se na ovu izjavu, ali i na saopštenje sedam najmoćnijih država sveta G7, u kom je Srbija pozvana da ne okleva sa uvođenjem sankcija Rusiji, Vučić je rekao se pritisak na našu državu iz dana u dan povećava i da je reč o “politici bez principa”.

Analena Berbok Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„U politici se Amerikanci ponašaju više fer nego Nemci, bar neće da koriste ‘sekiru odmah’. Rekao bih da su pojedini zapadni predstavnici po tom pitanju veoma drski, bezobrazni i bezobzirni“, naveo je on.

Očito da je, iz Vučićevog ugla, principa više bilo dok je na vlasti u Nemačkoj bila Merkel, nekada vodeća ličnost Demohrišćana, nemačke partije koja, zajedno sa SNS, čini Evropsku narodnu partiju. 

BONUS VIDEO: Pogledajte kako je jedno pitanje nemačkih novinara iznerviralo Vučića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare