Foto: google.maps, Printcreen

Biserka Jakovljević je direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini, ali je pre svega majka. U najmanju ruku čudi njen postupak i odluka da praktično otkrije identitet svog deteta nakon vesti o fotografijama golih maloletnica u zaplenjenom telefonu. "To je strašno, ja ne mogu da razumem da je ta žena to uradila dobrovoljno. To je nedopustiva stvar, ali ja ne znam koje su to okolnosti pod kojima je ona s tim morala da izađe u javnost. Taj snimak koji sam gledala, meni je ona delovala kao izbezumljena, bela kao kreč. Ja to vidim kao krajnju meru na koju je ona bila primorana. Ona kao profesionalac zna da o tome ne sme da govori", smatra sagovornica Nova.rs Tanja Ignjatović iz Autonomnog Ženskog centra.

Afera Jagodina se nastavlja i isplivavaju nove informacije o zloupotrebama maloletnika, informacije kojima nadležne instituticije treba da se pozabave.

Nakon informacije o žurkama uz podvođenje maloletnica, koje je, kako tvrdi potpredsednica SSP Marinika Tepić, organizovao predsednik Skupštine Jagodina Dragan Marković Palma, stižu i nove nformacije koje zabrinjavaju javnost. Naime, Tepić je saopštila da policija ima telefon sa fotografijama i snimcima nagih ćerki najbližih saradnika lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme. Ovaj telefon je, kako je navela, zaplenjen 21. juna prošle godine kod jednog od Markovićevih saradnika.

Tepić nije pomenula nijedno ime, ali se oglasila direktorka Centra za Socijalni rad u Jagodini i time praktično uperila prst u sopstvenu ćerku.

Ona je izjavila da je potpredsednica Stranke slobode i pravde za linč predsednika Skupštine Jagodine iskoristila njenu privatnu situaciju gde joj je jedna žena iz opozicione grupe građana pretila da će na društvene mreže postaviti neprikladne fotografije njene maloletne ćerke.

“Odmah sam to prijavila policiji, koja je odmah obavestila Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, koje je odmah reagovalo, tu ženu pritvorilo, a njen telefon oduzelo. Ta zla žena, Marinika Tepić, taj podmukli lažov iskoristila je danas moj privatni problem i moju ličnu situaciju sa tom ženom da bi nastavila svoj politički linč prema Draganu Markoviću Palmi“, navela je Jakovljević, a prenela je Skupština Jagodine.

Naša sagovornica iz Autonomnog ženskog centra kaže da bi, u slučaju da je direktorka Centra za socijalni rad razotkrila nečije tuđe dete, momentalno tražila njeno razrešenje. Ipak, naslućuje da cela priča ima drugačiju pozadinu.

Tanja Ignjatović Foto:Medija centar Beograd

„Da je nečije drugo dete i da je neko nju pitao, ona bi rekla – ja o tome ne smem da kažem, u pitanju su maloletnici. Niko od nas nije znao da je reč o njoj i njenom detetu. Ona direknto izlaže svoje dete. Ja to nikada ne bih uradila, ni kao profesionalac ni kao staratelj. Meni to deluje kao da je nešto drugo zbog čega je ona morala da istupi“, kaže Ignajtović.

Ona poručuje i da bi službe koje nadziru rad socijanih službi trebalo da rade svoj posao.

„Gde su službe koje nadziru službu za socijalni rad da joj kažu – ženo šta si to radila? Ne da bi je kaznili, nego da bi videli u kojem je ona stanju. Ja mislim da njoj treba neka vrsta podrške i pomoći. Uvek verujem da neko to ne radi zato što je obesan i neodgovoran. Na te pozcije ljude postavljaju opštine, ali stručni nadzor obavlja Ministarstvo za rad i socijalna pitanja. Ministarstvo je moralo na neki način da reaguje. Dajte da se toj ženi pruži neka vrsta podrške, jer ona je očigledno donela jako tešku odluku“, zabrinuta je Ignjatović.

Jagodinski apsurd

 

Zaštitnika građana Zorana Pašalića pitali smo da li je priča u kojoj bi trebalo da reaguje njegova institucija i ko je zapravo nadležan za ovakve apsurdne situacije.

„Da je otkrila identitet nekog drugog deteta, to bi bio propust zbog kojeg bismo mi apsolutno poveli postupak protiv nje, odnosno institucije na čijem je čelu. Kontradikcija je u tome što bi centar za Socijalni rad trebalo da reaguje u pogledu njihovih odnosa roditelj-dete. Ona se obratila kao privatno lice, a ne u funkciji direktorke Centra za socijalni rad. Prvo bi trebalo da nastupi Centar za socijalni rad, a onda nad njima kontrolu vrši drugostepeni organ – Ministarstvo za rad, zapošljavanjje, boračka i socijalna pitanja“, objašnjava Pašalić.

Socijalna radnica iz Beograda dodatno nam objašnjava komplikovanost celog slučaja.

„Zamislite sada tu ironiju da o celom slučaju treba da se obavesti Centar za socijani rad koji treba da postupi po toj prijavi, a ona je direktorka. Ovde bi, po mom mišljenju, tužilac trebalo da reaguje i da postupa po dobijanju informacije od javnog interesa. Tužilac može da postupa i ako dobije saznanja kroz medije. Trebalo bi da se pokrene pitanje krivične odgovornosti roditelja koji je plasirao te informacije u javnosti. Ujedno, trebalo bi i samo Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja da reaguje, jer ima saznanja da je otkriven identitet. U tim situacijama se određuje takozvani kolizijski centar. Pošto je jagodinski Centar za socijalni rad u sukobu interesa, jer je majka i direktorka, nadležno Ministarstvo za socijalna pitanja treba da odredi koji bi centar za socijalni rad trebalo da postupa“, objašnjava naša sagovornica koja je želela da ostane anonimna (ime poznato redakciji).

Ona je precizirala i da se sve završava tako što krivični sud obaveštava osnovni sud da li ima elemnata za postupanje iz njihove nadležnosti i osnova za pokretanje postupka kojim bi se ispitala sposobnost za dalje vršenje roditeljskih prava.

Nova.rs pokušala je da povodom ovog slučaja dobije komentar i od nadležne ministarke za socijalona pitanja Darije Kisić Tepavčević, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram