sednica Skupštine Srbije Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Stranka slobode i pravde, Srbija centar, Zajedno i koalicija NADA odlučile su da će bojkotovati izbore za grad Beograd. S druge strane, ostavile su mogućnost svojim odborima da donesu odluku o tome da li će učestvovati na lokalnim izborima. Veliko pitanje je kako će svojim biračima objasniti gde treba da glasaju, a gde ne. Zašto, recimo, treba da glasaju na Voždovcu, u Nišu i Novom Sadu, ali ne i na beogradskim izborima. To će zapravo samo izazvati konfuziju kod birača, ocena je sagovornika Nove.

Od kada je predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić saopštila javnosti da će spojiti beogradske i lokalne izbore i da će oni biti održani 2. juna, nastala je opšta konfuzija na opozicionoj sceni.

Tri stranke iz koalicije “Srbija protiv nasilja, Stranka slobode i pravde, Srbija centar i Zajedno, kao i koalicija – NADA, donele su odluku da neće učestvovati na predstojećim beogradskim izborima. Što se ostalih lokalnih izbora tiče, prepustiće svoji lokalnim odborima da sami odluče o tome da li će izaći na izbore ili ne.

Ti odbori još nisu “presekli”, ali po onome što se za sada zna izvesno je da kod pojedinih stranaka neće postojati jedinstven stav o bojkotu.

PROČITAJTE JOŠ:

SSP još čeka odgovor svojih lokalnih odbora

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da su lokalni odbori u Beogradu, tačnije njih 17, doneli odluku da neće učestvovati na izborima 2. juna, ali i pojedini odbori u drugim gradovima.

“Prvi odbori koliko znam su protiv toga da se ide na izbore, to su Čačak i Pančevo”, rekao je Đilas.

Dragan Đilas gost u emisij Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

S druge, strane, ima i onih koji su za izlazak.

“Koliko vidim većina kolega je za izlazak, kao i ja lično”, to je za Vreme rekao predsednik novosadskog odbora SSP Vladimir Vrsajkov.

U redovima SSP-a ima i onih neodlučnih.

„Da li ćemo izaći na gradske izbore u Nišu odlučiće članovi gradskog odbora“, rekla je za Betu predsednica niškog odbora SSP Jelena Milošević i dodala da će u naredna dva dana biti doneta odluka o tome.

Zajedno izlazi u NS ali i Beogradu

Nesaglasja ima i u drugim strankama. Stranka Zajedno čiji su kopredsednici Nebojša Zelenović i Biljana Stojković donela je odluku da će bojkotovati beogradske izbore, međutim njihov gradski odbor nije se saglasio s time. Nakon što su saopštili u javnosti da ipak izlaze na izbore, predsednik gradskog odbora Đorđe Miketić isključen je iz stranke, a onda je istupio i ceo gradski odbor koji će, ipak, izaći na beogradske izbore.

Biljana Stojković i Nebojša Zelenović Foto: Zajedno/Promo

Njihove kolege iz Novog Sada takođe su donele odluku da izađu na lokalne izbore u tom gradu.

SRCE ne izlazi u Beogradu, podržaće odluku lokalnih odbora

Iako je predsednik Stranke Srbija centar Zdravko Ponoš čvrstog stava da na beogradske izbore njegova organizacija ne izlazi, pružiće podršku svim lokalnim odborima koji se odluče da učestvuju na izborima.

“Oni ne treba da budu žrtve ove situacije u Beogradu, dobili su puno poverenje rukovodstva stranke da odluče. Ako odluče da idu, pomoći ćemo im, kao i u slučaju bojkota”, poručio je Ponoš.

Zdravko Ponoš izjave za medije posle konsultacija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Za sada nije poznato šta su lokalni odbori odlučili.

Novi DSS neće ni na gradske ni na opštinske u Beogradu

Predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović rekao je da ta stranka neće učestvovati na predstojećim beogradskim izborima kao i na opštinskim izborima u glavnom gradu 2. juna.

Foto:Milica Vučković/FoNet

I u ovoj stranci lokalni odbori će u narednom periodu doneti odluku hoće li učestvovati ili ne na predstojećim izborima.

Stojanović: Bojkot ne postoji

Očigledno je već sada, da stranke koje su zauzele stav bojkota neće zapravo bojkotovati izbore u celini.

Politikolog Boban Stojanović kaže za portal Nova.rs da takva situacija može da izazove konfuziju kod birača.

“Svi pričamo o tome da se bojkotuju izbori, a u stvari bojkot ne postoji. Ako učestvujete na većini lokalnih izbora ili učestvujete svuda gde imate odbore, osim u Beogradu, to nije bojkot. Posebno imajući u vidu da to pričate u skupštinskim klupama, to nije kredibilno i izaziva veliku nejasnoću, nerazumevanje i potpuno odsustvo realnosti. U toj situaciji, njihovi birači neće razumeti da iz skupštinskih klupa pozivaju na bojkot samo lokalnih izbora u Beogradu.

Boban Stojanović gost u emisij Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

On naglašava da je nejasno kako će neko u Novom Sadu, Nišu ili Valjevu da ispred stranaka koje bojkotuju, poziva građane da izađu na izbore dok lideri njihovih stranaka na televiziji pričaju da ne treba dati legitimitet vlasti.

“To je poprilično konfuzno i nekoherentno, kao i nedosledno ponašanje. Ono što je važna stvar, nejasno mi je zašto se izlazi svuda gde imate odbore, a ne izlazite tamo gde ste u decembru na izborima potukli do nogu Aleksandra Vučića”, kaže Stojanović.

I dodaje da se sve navedeno dešava nakon što smo imali bojkot posle kog se izašlo na izbore koji nisu imali popravljene izborne uslove.

“Onda su očigledno valjali izborni uslovi 2022. i 2023. godine, a sada ne valjaju samo za Beograd. Pri tome u Beogradu i centralnim gradskim opštinama ubedljivo najviše šanse ima opozicija, uz sve nepovoljne uslove. Razlog za to leži u većoj dostupnosti medija, odnosno u njihovoj šarenolikoj ponudi i većoj ekonomskoj samostalnosti ljudi i njihovoj nezavisnosti od javnog sektora” zaključuje Stojanović.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare