Stefan Jovanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Poslanik i portparol Narodne stranke Stefan Jovanović pozvao je danas u Strazburu Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope (SE) da ostane čvrsta u odbijanju pokušaja samoproglašenog Kosova da postane član Saveta Evrope.

„Oni koji krše teritorijalni integritet suverenih država ne bi trebalo da budu prihvaćeni u organizacije posvećene zaštiti tih principa. Uprkos napadima i maltretiranju Srba, privremene vlasti u Prištini nastavljaju da teže ka članstvu u Savetu Evrope. Priština je, štaviše, jednostranim aktom secesije 2008. godine grubo prekršila demokratski Ustav Srbije i Rezoluciju1244 Saveta bezbednosti UN“, rekao je Jovanović u Savetu Evrope, gde je Parlamentarna skupština SE održala diskusiju „Tenzije između Prištine i Beograda“.

Jovanović je kao primer odnosa samoproglašenog Kosova prema Srbima naveo kampanju podržanu od vlasti u Prištini u kojoj se otvoreno poziva na bojkot proizvoda iz Srbije, a u reklami, koja je postala viralna u celom regionu, prikazano je da se u svakom pakovanju keksa i slatkiša proizvedenih u Srbiji nalaze i meci, što izaziva šok i gađenje kupaca.

„Vlasti u Prištini šalju jasnu poruku ‘Srbima ovde nije mesto’ tako što neprekidno prikazuju Srbe i proizvode iz Srbije kao centar sveg zla. Kampanje protiv Srba se vode gotovo svakodnevno i postale su uobičajene“, rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da vlast samoproglašenog Kosova, uprkos činjenicama i javno dostupnim podacima, nastavlja da označava Srbe i Srbiju kao izvor svih društvenih problema.

„Tenzije koje u poslednje vreme vladaju između Beograda i Prištine direktna su posledica jednostranih akcija secesionističke vlasti u Prištini, čije odluke nastavljaju da ugrožavaju Srbe na Kosovu“, rekao je Jovanović.

Jovanović je istakao da su Srbi na Kosovu jedna od najugroženijih etničkih grupa u Evropi.

„Tokom 2022. godine zabeleženo je čak 164 slučajeva nasilja i maltretiranja Srba na Kosovu, a samo u prvih 15 dana januara ove godine zabeleženo je 10 napada. U jednom od poslednjih napada pucano je na Srbe i umalo se nije završio smrtnim ishodom“, rekao je Jovanović.

Jovanović je podsetio da je kod Štrpca na Badnje veče pucano na dečaka Stefana Stojanovića (11) i njegovog rođaka Miloša (21) dok su nosili badnjak.

„Motiv je očigledno etnička mržnja prema Srbima, i na to ukazuje da je na maloletnika i mladića na verski praznik pucao napadač koga nisu poznavali niti su sa njim imali kontakt“, rekao je Jovanović.

„Ispoljavanje etničke mržnje prema Srbima ne samo da je dozvoljeno, nego se i nastavlja nesmanjenom žestinom, a mržnju često podstiče i orkestrira sam vrh prištinske vlasti“, zaključio je Jovanović.

***

BONUS VIDEO – Plan za Kosovo: Šta kažu Srbi, a šta Albanci? Tatjana Lazarević i Fatmir Šeholi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar