Foto: Narodna stranka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je očigledno počeo da priprema javnost za kapitulaciju prihvatanjem „koncepta i primene“ sporazuma o Kosovu i Metohiji koji podrazumeva da Srbija pristane na jednakost u međunarodnom prostoru sa samoproglašenim “Kosovom”.

Bez obzira na dosadašnje deklarativno neslaganje sa idejom stolice Prištine u UN, samo prihvatanje ovakvog koncepta pregovora je ekstremno opasan korak, sa potencijalno nesagledivim posledicama.

Pozivamo predsednika Srbije da hitno obavesti Narodnu skupštinu i građane o kakvom tačno sporazumu pregovara u ime građana i države. Bilo koji drugi korak je u ovom trenutku potpuno neprihvatljiv.

Narodna stranka je u parlamentu predložila Rezoluciju o Kosovu i Metohiji koja sadrži niz konkretnih koraka neophodnih da bi se to pitanje rešilo u skladu sa našim javno deklarisanim nacionalnim interesima, a ne interesima Vučićevog režima da produži svoj opstanak na vlasti.

PROČITAJTE JOŠ

Srbija u svojim rukama drži ključ za članstvo Prištine u UN, što je jedino pitanje o kojem Zapad još uvek ozbiljno pregovara sa Beogradom.

Nacionalni interes Srbije je da se to skloni sa pregovaračkog stola. To je bilo moguće učiniti da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio pisma predsednicima Rusije i Kine sa zahtevom da Moskva i Peking ulože veto u slučaju da članstvo Prištine u UN ikada dođe na dnevni red Saveta bezbednosti, kao što je javno obećao da će učiniti.

Čvrst i jasan stav o suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti države nije stvar ideološkog opredeljenja, već elementarna pretpostavka državnosti.

BONUS VIDEO: Vučić o francusko-nemačkom planu: Ne traži se direktno priznanje, već dozvola Srbije da Kosovo uđe u UN

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare